Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Švýcarské topinky

Hodnocení receptu je 5,0 (4×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 20 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 10 min

20 min (10 min příprava + 10 min tepelná úprava)

8. 10. 2022 19:52

Suroviny pro 2 porce

2 porce

Nutriční hodnoty

Energie4 369 kJ / 1 044 kcal
Bílkoviny86,81 g
Tuky68,03 g
Vláknina4,20 g
Cholesterol 1,64 g
Sodík 2,10 g
Sůl5,01 g
Sacharidy20,25 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Za mého mládí to byl náš oblíbený pokrm a v restauracích se běžně podával a moc chutnal k pivu i vínu. Navíc byl za babku. Chtěla bych vidět kolik by dnes stály tyhle dvě topinky. Při dnešních cenách chleba, vajec a sýra se toto jídlo chudých proměnilo na luxus.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Dajda Dajda

11. 10. 2022 17:26

maris: Taky to tak vidím. :-D Kdysi jsem prováděla na zámku Březnice a jeden z průvodců byl skvělým kuchařem. Jeho výtvory byly pojmenovávány například podle místních historických osobností, pamatuji si na Zmrzlíkův salát (Petr Zmrzlík ze Svojšína), Lokšanku v troubě (Lokšanka bylo pojmenování pro Lokšanskou knihovnu) nebo Pytláckou pečeni.

maris maris

11. 10. 2022 15:56

Dajda: já bych řekla, že právě tyto topinky jsou tak univerzální a všeobecně známé, že ani původní název nemají, ale když např. je budou nabízet v hospodě v Beskydech, tak nebudou šumavské ani třeboňské, ale beskydské:-D apod., záleží na kuchaři, jak si je pojmenuje:-8 U nás se jim říká třeboňské, protože kdysi jsem je měla v hospodě v Třeboni a tam se tak jmenovaly;-):-)

Dajda Dajda

11. 10. 2022 15:19

RubyRom: Mně docela historie názvů zajímají, třeba proč se právě kafi se šlehačkou říká vídeňská káva apod. Myslím, že název švýcarská topinka pochází od sýra, kterým je topinka ozdobena, byť to není ementál. U šumavské topinky - už jsem se s tím názvem také setkala - bych očekávala houby. :-D

StandaCB

11. 10. 2022 14:37

maris: Já je zase znám jako Šumavské... ;-)

RubyRom RubyRom

11. 10. 2022 12:11

Dajda: Přesně tak. Já nevím proč se vždycky musí najít někdo, kdo se musí dohadovat kvůli názvu. V 70. letech jsem to v obchodech a restauracích znala pouze pod názvem Švýcarská topinka. Že se to někde nazývá jinak, nevím. A je to tak důležité? Není hlavní recept?

Dajda Dajda

11. 10. 2022 12:04

jan.alois: No ono ruské vejce ani nemá s Ruskem nic společného. ;-) Je to stejné jako se španělským ptáčkem nebo vídeňskou kávou. :-D

maris maris

11. 10. 2022 09:03

jan.alois: já je znám zase jako Třeboňské;-):-)

jan.alois jan.alois

11. 10. 2022 09:00

Tak nejsem žádnej válečnej štváč ale ty topínky se jmenují šumavské. Takhle jsme se to učili před padesáti lety . Ještě že není ruské vejce na truc vejce USA.

JanaHl

10. 10. 2022 09:06

Musím dojíst zbytky, ale dnes večer jdu na to<3 Topinky dělám malé, takže obložení půl na půl<3

RubyRom RubyRom

10. 10. 2022 06:44

Dajda: Moc děkuji, já tedy kečup moc nemusím, za to manžel si ho kydá na všechno kromě dezertů :-D:-D:-D

Dajda Dajda

9. 10. 2022 23:02

JanaHl: ... a já zase sýr pocíkám troškou kečupu. Bývala to klasika i v mléčných bufetech, ale tyhle dvě jsou extrémně pohledné! :-K

Marie Svarcova Marie Svarcova

9. 10. 2022 08:28

:-)<3:yes::yes: to bývala oblíbená večeře v zimě když se došlo z bruslení nebo lyžování, k tomu horký čaj (děda grog), ještě dnes občas dělávám <3 máš je nádherné :yes: a já si je dám hned ke snídani:-K

JanaHl

8. 10. 2022 20:53

Já si to občas dělám, stačí mi dvě vajíčka, místo sýra pokapu čili omáčkou.

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Další recepty

Suroviny: chléb, olej, sůl, pepř, česnek, vejce, cibule, máslo, sýr nastrouhaný, pažitka

TopRecepty.cz

Švýcarské topinky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n5Q9Y