Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ovar a sulc

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

La Furi Roja La Furi Roja

Snadný

Doba přípravy 310 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 270 min

310 min (40 min příprava + 270 min tepelná úprava)

Suroviny pro 12 porcí

2 porce ovaru + asi 10 porcí sulcu.

12porcí

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: První den dáme vařit ovar. Nejdříve omyjeme a důkladně očistíme kolena od zbytků štětin. Poté alespoň ve dvou místech prořízneme kůži až ke kosti. Krok 2: Vložíme do velkého hrnce a zalijeme vodou tak, aby kolena byla ponořená. Hodně nasolíme (já dávala asi 3 lžíce), přidáme přepůlenou cibuli, česnek v celku, 5 bobkových listů a po 10 kuličkách pepře a nového koření. Přivedeme k varu, přiklopíme a mírně táhneme jako vývar cca 4 hodiny. Maso musí jít oddělit krásně od kosti a rozpadat se. Krok 3: Podáváme s chlebem, křenem a hořčicí podle chuti. Můžeme na talíř k masu nalít i malinko vývaru.
Zbytek necháme vychladit do druhého dne. Krok 4: Sulc:
Druhý den bychom v hrnci měli najít kus krásné, pevné huspeniny. Pokud se tak nestane, bude potřeba po přecezení svařit objem tekutiny - zredukovat. Krok 5: Nejprve na plotně celou hmotu mírně rozpustíme, aby šel přecedit vývar. Přes cedník přelijeme do jiného hrnce a přivedeme k varu. Pokud je potřeba, dosolíme a přidáme nakrájenou mrkev. Mezitím obereme maso, včetně kůže. Nameleme nebo nakrájíme nadrobno a přidáme zpět do vývaru. Když je mrkev měkká, stáhneme z plotny a přidáme nakrájenou cibuli a okurky. Kápneme trochu octa a přidáme mletý pepř. Krok 6: Sulc rozdělíme do nádob, ve kterých ho chceme uchovávat (můj táta dává do srnčích hřbetů, já kvůli skladování dávám do dóz).
Necháme vychladnout a poté dáme do lednice. Trvá cca den než sulc úplně zatuhne.
Podáváme s octem a chlebem.

TIP: Domácí zabijačka je tradice. Jaké recepty jsou s ní spojené?

Zveřejněno 1. 1. 2023

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Ovar a sulc

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/J66AP

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Ovar a sulc

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/J66AP

Marie

Komentáře (2)

Dělám taky, právě když mám 1x za rok kolínko. Jenže já tam nerada tu zeleninu, takže dělám spíš takový tlačenkózní způsob. Ale chutná mi to moc.<3

Suroviny:
koleno vepřové, cibule, koření nové koření, pepř celý, bobkový list, česnek, sůl, ovar, vývar masový, cibule, okurky sterilované, mrkev, ocet, sůl, pepř mletý

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu