Domácí švestková marmeláda
Ze švestek nemusíte připravovat jen povidla. Máte-li bohatou úrodu, uvařte i tuto jednoduchou, ale za to chuťově skvěle vyladěnou marmeládu. Se špetkou skořice, citronem a rumem ji uvítáte zejména v zimních měsících.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 12 514 kJ / 2 991 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 7,84 g |
Tuky | 2,97 g |
Vláknina | 29,77 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 51 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 676,68 g |
Postup přípravy
Krok 1: Švestky dáme do kastrolu, posypeme 2 lžícemi cukru a povaříme. Až pustí šťávu, rozmixujeme kovovým tyčovým mixérem a vmícháme želírovací cukr, skořici, kyselinu citronovou, šťávu z citronu a vaříme.
Krok 2: Od začátku varu vaříme nejméně 5 minut. Během vaření sbíráme pěnu.
Krok 3: Poté provedeme test na talířku. Lžící odebereme trošku marmelády a nalijeme ji na studený talířek. Pokud po chvilce ztuhne, želírování probíhá správně. Pokud ne, přidáme ještě trošku kyseliny citronové. Nakonec vmícháme rum.
Krok 4: Omyté a čisté sklenice naplníme marmeládou, otřeme hrdlo a ihned uzavřeme. Obrátíme dnem vzhůru a po 5 minutách obrátíme zpět.
Krok 5: Uchováváme v chladu a temnu.
Zveřejněno 9. 8. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí švestková marmeláda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VOvWW
Moje poznámka
Domácí švestková marmeláda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VOvWW
Nejnovější recepty
Tvarohové nanuky
Přidáno před 3 hodinami
Uherská pěna podle ČSN
Přidáno před 4 hodinami
Karbanátky s cuketou jako obláčky
Přidáno před 21 hodinami
Broskvovo-mandlový koláč
Přidáno před 22 hodinami
Dušená kuřecí stehna s rajčaty a paprikami
Přidáno 31. 7. 2025 09:01:02
Košíčky Pavlova
Přidáno 31. 7. 2025 05:01:02
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Celozrnný vláčný dvoubarevný koláč s ovocem a drobenkou
veronika_straka před 14 minutami
Květák zapečený se šunkou
Jitka J. před 17 minutami
Guláš ze sójového masa
radkavlacha před 19 minutami
Italské jarní rizoto (Risotto primavera)
Marcela.s před 26 minutami
Špenátové špagety se slaninou
Marcela.s před 26 minutami
Domácí rizoto
Marcela.s před 28 minutami
Těstovinový salát s tuňákem I
Marcela.s před 28 minutami
Hraběnčiny francouzské brambory
Marcela.s před 29 minutami
Moučník HRK HRK
Marcela.s před 29 minutami
Osvěžující moučník s ovocem
Marcela.s před 30 minutami
Suroviny:
švestky,
citron,
cukr želírovací,
cukr,
skořice mletá,
rum,
kyselina citronová
Komentáře (3)