Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Podzimní jablečný koláč

Hodnocení receptu je 4,0 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Snadný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 35 min Doba tepelné úpravy: 40 min

75 min (35 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Jablečných koláčů je povícero druhů, můžete vyzkoušet jeden z nich, bez přidaného vejce do těsta. Jablečná náplň vytvoří vyšší vrstvu a koláč bude velmi šťavnatý. Podávat ho můžete i s trochou lehce oslazené zakysané smetany.

Suroviny pro 1 kus

Množství do koláčové formy o průměru 28 cm.

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 383 kJ /
3 916 kcal
Bílkoviny47,24 g
Tuky197,24 g
Vláknina37,87 g
Cholesterol 775 mg
Sodík 64 mg
Sůl0,05 g
Sacharidy468,93 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do mísy vsypeme mouku a cukr, přidáme na menší kousky nakrájené studené máslo a rukama zpracujeme do drobivé konzistence. Pak po menších částech přidáváme podle potřeby studenou vodu, až do doby, kdy vypracujeme těsto. Pracujeme rychle. Těsto vyjmeme z mísy na lehce pomoučený vál, zpracujeme do menší šišky, zabalíme do mikrotenu a uložíme do chladničky. Krok 2: Jablka oloupeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme na tenké plátky. Vložíme do mísy, pokapeme citronovou šťávou, přidáme cukr, skořici, citronovou kůru a pudinkový prášek. Cukru přidáme podle sladkosti jablek. Opatrně promícháme. Krok 3: Těsto vyjmeme z chladničky a rozdělíme na dva díly, jeden z nich trošku větší. Tento větší díl rozválíme do kulatéto tvaru o trošku větší velikosti, než je průměr formy. Můžeme si na rozválené těsto naznačit kruh a rádlem nebo kráječem na pizzu vykrojit. Vyválené těsto vložíme do formy a uděláme i vysoké okraje. Formu není třeba vymazávat. Krok 4: Do formy na těsto rozložíme jablečnou náplň a umačkáme ji. Krok 5: Druhý, menší díl těsta rovněž vyválíme a vykrajujeme různé pásky a tvary na ozdobu a rozložíme je na povrch. Pracujeme podle vlastní fantazie. Krok 6: Těsto na povrchu pak můžeme (ale nemusíme) potřít rozšlehaným žloutkem s troškou mléka. Krok 7: Formu vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme zhruba 30 minut. Ke konci pečení můžeme teplotu lehce snížit a doba pečení je pouze orientační. Krok 8: Po upečení necháme koláč ve formě důkladně vychladnout, třeba i do druhého dne, aby náplň ztuhla.

TIP: Jak využít jablka v kuchyni

Zveřejněno 2. 10. 2023

Poznámka autorky Merylas

Zdroj receptu: Gurmet, lehce poupraveno.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Podzimní jablečný koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qxQz7

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Podzimní jablečný koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qxQz7

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (12)

Pěkný recept a nádherná práce 👍😋

Marie Svarcova: Hella: Monika146: Moc děkuji za zájem o recept a pochvalu. 🌻

Koláč je velmi hezky zdobený, vždyť na koláči nemusí být jen mřížky

Překrásně nazdobené, jste moc šikovná. Úplně jste mne navnadila, o víkendu vyzkouším :-D

Moanka: Děkuji. :-K Jen pro zajímavost přidávám odkaz, jak zavařit jablka na zimu. Hodí se pak jak do žemlovky, tak i štrúdlu a různých koláčů a buchet. Zavařuju tak při nadúrodě jablek už několik let. :-K

Krásný koláček, a ještě k tomu jablečný… :-8 :yes: Dostala jsem na něj chuť. Mňam. <3 Asi do podzimu nevydržím. ;-)

bretka: Děkuji moc za vyzkoušení a pochvalu. :-K

Dnes upečeno a všem moc chutnalo:-K

Marie Svarcova: Maruško, děkuji. :-K Koláček "šel" do světa, tak jsem se musela trochu snažit. :-)

:-)<3:yes::yes: pěkný recept a nádherná práce:-K

Hella (moderátorka): Heli, moc děkuji.:-K

Jíme i očima. Proto se mi moc líbí, když si se vzhledem jídla někdo pohraje. Tady se to povedlo!

Suroviny:
mouka hladká, cukr krupice, máslo, voda, mouka hladká, jablko, cukr krupice, pudink vanilkový, citron, kůra citronová, skořice mletá, žloutek, mléko

Přidat fotografie receptu