Martinské rohlíčky
Kromě dozlatova upečené husy nesmí na svatého Martina chybět také drobné svatomartinské rohlíčky. Připravíme je z kynutého těsta a naplníme lahodnou makovou náplní. Povrch rohlíčků zdobí křupavé mandlové plátky.
Postup přípravy
Krok 1: Ve 250 ml vlažného mléka rozmícháme lžíci cukru, lžíci mouky a droždí. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.
Krok 2: Do mísy nasypeme zbylou mouku, dvě lžíce cukru, přidáme špetku soli, žloutky a připravený kvásek. Promícháme a přidáme rozpuštěný tuk nebo máslo. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na mísu. Přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme hodinu kynout.
Krok 3: Mezitím povaříme 250 ml mléka s mletým mákem. Přidáme 3 lžíce cukru, med a za častého míchání vaříme asi deset minut. Pokud směs příliš houstne, přidáváme trochu vody. Nakonec do náplně přidáme povidla, dvě lžíce rumu a trochu skořice. Promícháme a podle potřeby zahustíme piškotovými drobečky. Nádivku necháme vychladnout.
Krok 4: Vykynuté těsto rozválíme na plát silný asi 4 mm a rozdělíme na trojúhelníky. Na širší stranu dáme část makové náplně a stočíme do rohlíku. Přendáme na plech vyložený pečicím papírem a stočíme do podkovy. Hotové rohlíčky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.
Krok 5: Plech vložíme do středně předehřáté trouby a dozlatova upečeme.
Zveřejněno 9. 11. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Martinské rohlíčky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OYE9Y
Moje poznámka
Martinské rohlíčky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OYE9Y
Nejnovější recepty
Vláčná mramorová bábovka
Přidáno před 10 hodinami
Vejce s dijonskou omáčkou s mrkvovými knedlíky
Přidáno před 11 hodinami
Mrkvové knedlíky s mozzarellou
Přidáno před 11 hodinami
Palačinky se špenátem
Přidáno před 21 hodinami
Vepřová plec na rajčatech, pórku a řapíkatém celeru
Přidáno 29. 4. 2025 20:01
Mrkvové muffiny se sladkým sýrovým krémem
Přidáno 29. 4. 2025 15:00
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zapečený květák s nivou, vejci a smetanou
Kaill před 22 minutami
Vepřové maso ve vlastní šťávě
mifor před 13 hodinami
Čokoládová poleva (krém)
panilek před 13 hodinami
Výborná svíčková
Nikki60 před 14 hodinami
Kuskusový nákyp s tvarohem a jablky
TondaJ před 16 hodinami
Klasické české rohlíky
Vavrofka před 16 hodinami
Kuře pečené na mřížce
vaclavagregrova před 16 hodinami
Domácí krtkův dort
Rezinka26 před 17 hodinami
Cuketa v pikantním sýrovém těstíčku
vagundova před 18 hodinami
Smetanová pórková polévka
Fitulka před 18 hodinami
Suroviny:
mouka polohrubá,
droždí čerstvé,
cukr,
mléko,
mák mletý,
vejce,
žloutek,
tuk hera,
med,
povidla švestková,
rum,
skořice,
piškoty,
mandle plátkové,
sůl
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.