Velikonoční chléb
Krásně vláčný velikonoční chléb, plný kandované pomerančové a citronové kůry, svojí chutí příjemně pohladí vaše chuťové pohárky. Plátek tohoto chleba z kynutého těsta můžeme namazat marmeládou, nebo máslem.
Postup přípravy
Krok 1: V misce rozetřeme droždí se lžičkou cukru na kašičku. Přidáme 2 lžíce vlažného mléka a lžíci mouky a necháme na teplém místě vzejít kvásek, zhruba 10-15 minut.
Krok 2: Mouku smícháme se zbylým cukrem a solí. Přidáme kvásek, vlažné mléko, rozehřáté máslo, žloutky a vypracujeme měkké nelepivé těsto.
Krok 3: Řádně je vyhněteme, aby se do něj dostalo co nejvíc vzduchu (dobře pak kyne), a v míse je pod fólií či utěrkou uložíme na hodinu do tepla. Musí svůj objem zdvojnásobit.
Krok 4: Těsto vyklopíme na pomoučený vál. Zapracujeme kůru a uděláme oválný bochník, který ostrým nožem nařežeme do křížků. Překryjeme utěrkou a necháme ještě 30 minut kynout.
Krok 5: Včas zapneme nahřívat troubu na 220 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.
Krok 6: Bochník přemístíme na plech, povrch potřeme žloutkem našlehaným s mlékem a pečeme v troubě předehřáté na 220 °C 30 minut.
Krok 7: Hotový chléb necháme vychladnout, nakrájíme a podáváme.
Zveřejněno 11. 4. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Velikonoční chléb
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/L95Vr
Moje poznámka
Velikonoční chléb
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/L95Vr
Nejnovější recepty
Bramborové pyré se šafránem, vepřová panenka s omáčkou ze sušených rajčat a švestek
Přidáno před 8 hodinami
Dušená mrkev s medailonky z panenky
Přidáno před 13 hodinami
Jednoduché rizoto s mletým masem
Přidáno před 13 hodinami
Vaječný bagel
Přidáno 13. 5. 2025 19:39
Jednoduché a rychlé rizoto s ředkvičkami
Přidáno 13. 5. 2025 17:57
Tartaletky s rebarborovým pudinkem
Přidáno 13. 5. 2025 17:50
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Sirup ze smrkových výhonků (pro Janinu)
muraia před 6 hodinami
Sněhové pusinky - uvnitř vláčné
bobinas před 6 hodinami
Lilek zapečený s vejcem
Jitka J. před 7 hodinami
Jablečné linecké řezy
Moanka před 7 hodinami
Nízkosacharidový Red Velvet Cake - Low carb
Nadja před 8 hodinami
Americké čokoládové cookies
Majdi_Hladka před 9 hodinami
Kiwi řezy - jemné a osvěžující
Pralenka před 11 hodinami
Hovězí líčka na kávě
Antonausprag před 11 hodinami
Cikánské párky podle oujezdské babičky
Nympheas před 14 hodinami
Polévka s vločkami
Kajkajak před 15 hodinami
Suroviny:
droždí čerstvé,
cukr,
mléko,
mouka hladká,
sůl,
máslo,
žloutek,
mléko,
žloutek
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.