Točený mazanec s ořechy
Tento mazanec nádherně voní a každého překvapí. Kynuté těsto z celozrnné mouky naplníme ořechovou směsí provoněnou skořicí, medem a rumem. Každý kousek mazance tak vykouzlí dokonalou spirálu ořechové chuti.
Postup přípravy
Krok 1: Do 50 ml vlažné vody rozdrobíme droždí a rozmícháme se lžičkou medu. Necháme na teplém místě vzejít.
Krok 2: Do mísy připravíme mouku, do které uděláme důlek. Do něj vložíme vzešlý kvásek z droždí, rozehřáté máslo, 50 g medu, žloutky rozmixované v podmáslí (1 lžičku směsi žloutku odložíme na pozdější potření) a špetku soli. Promícháme a hněteme, dokud těsto není pružné a nelepivé (na hnětení využijeme cca 50 g mouky). Poprášíme moukou a necháme zakryté 2 hodiny kynout.
Krok 3: Mezitím připravíme ořechovou nádivku. Ořechy nameleme najemno, přidáme k nim 100 g medu, rum a skořici. Promícháme
Krok 4: Vykynuté těsto rozválíme na obdélník o rozměrech asi 40 x 30 cm. Plochu poklademe nádivkou připravenou z ořechů. Volné necháme jen asi 2 cm okraje těsta.
Krok 5: Poté zavineme z jedné strany tak, abychom získali váleček o délce 30 cm. Ten stočíme do šneka a vložíme do malé kulaté formy vyložené pečicím papírem (ale můžeme dát i na plech). Necháme 30 minut dokynout. Nakynutého šneka potom potřeme žloutkem smíchaným s kapkou vody a posypeme plátky mandlí.
Krok 6: Pečeme 10 minut při 200 °C a 35 minut při 180 °C. Vychladlý mazanec můžeme pocukrovat. Krájíme na trojúhelníky jako dort, aby vynikla spirálovitá kresba na průřezu.
Zveřejněno 14. 4. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Točený mazanec s ořechy
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/M85nO
Moje poznámka
Točený mazanec s ořechy
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/M85nO
Nejnovější recepty
Mleté kuličky se žampiony
Přidáno před 10 hodinami
Skořicová kolečka
Přidáno před 11 hodinami
Kokosové rohlíčky
Přidáno před 14 hodinami
Vepřová plec na paprice
Přidáno před 14 hodinami
Nivová s ořechy a jablkem
Přidáno před 15 hodinami
Pražma královská v solné krustě podle Marka Raditsche
Přidáno 7. 12. 2025 08:00:02
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hrachová kaše s uzeným, párkem a volským okem
Wikki před 10 minutami
Kuře pečené v podmáslí
kimlo před 43 minutami
Domácí vaječný koňak
EmmaH před 9 hodinami
Domácí langoše
BTKILI před 14 hodinami
Vymazlené raffaello
Talskal před 14 hodinami
Rychlá kakaová buchta
Ppatricie2013 před 14 hodinami
Ořechové pracny
Alamatej před 15 hodinami
Rychlá toskánská polévka
Kajkajak před 15 hodinami
Vepřové na paprice
Misicka77 před 15 hodinami
Krémová polévka z pečené dýně s kokosovým mlékem
JarkaST. před 15 hodinami
Suroviny:
droždí,
med,
mouka celozrnná,
máslo,
žloutek,
podmáslí,
sůl,
ořechy vlašské,
med,
rum,
skořice,
mandle plátkové
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.