Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chřestová polévka

Chřestová sezóna je tu, netrvá však moc dlouho, tak neváhejte a vychutnejte si tuto zdraví prospěšnou zeleninu plnými doušky. Jemná chřestová polévka s bílým i zeleným chřestem příjemně provoní vaši kuchyň a přiláká vaše strávníky ke stolu.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

poslirecept poslirecept

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 35 min

45 min (10 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Chřest opláchneme a odlomíme dřevnaté konce. Bílý chřest oloupeme celý. U zeleného chřestu jen spodní polovinu. Bílý chřest nakrájíme na kousky. Zelený svážeme do dvou svazků přírodním provázkem. Krok 2: Vývar přivedeme k varu, vložíme oba chřesty a povaříme asi pět minut. Pak vyjmeme zelený chřest a odložíme. Krok 3: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Ve větším hrnci rozpustíme máslo, na kterém zpěníme cibuli. Zaprášíme ji hladkou moukou a orestujeme ji do žluta, připravíme tak světlou jíšku. Krok 4: Jíšku zalijeme vývarem s bílým chřestem a rozšleháme metlou. Na mírném plameni za častého míchání 15 minut provaříme. Krok 5: Polévku dochutíme solí, cukrem a bílým vínem. Ještě jednou necháme polévku provařit, pak ji sejmeme z plotny a zašleháme smetanu. Krok 6: Polévku rozdělíme do talířů a každou porci ozdobíme několika výhonky zeleného chřestu. Posypeme nasekanou petrželkou a rozdrceným růžovým pepřem a podáváme.

TIP: Jak vybrat chřest - rady a tipy

Zveřejněno 28. 4. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chřestová polévka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/L95o4

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chřestová polévka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/L95o4

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
chřest bíly, chřest zelený, vývar zeleninový, máslo, cibule, mouka hladká, smetana, víno bílé, sůl, cukr, pepř růžový

Přidat fotografie receptu