Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pomalu pečený bůček s kedlubnovým zelím a hrnkovými knedlíky

Knedlo-zelo-vepřo tentokrát přinášíme v lehce alternativním podání. Křehký kořeněný bůček propečeme k dokonalosti a servírujeme jej s nadýchanými knedlíky z hrnečku. Tuto dvojici pak doplní kedlubnové zelí.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Středně náročný

Doba přípravy 210 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 190 min

210 min (20 min příprava + 190 min tepelná úprava)

Suroviny pro 3 porce

3porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Očištěný bůček položíme kůží nahoru a ostrým nožem kůži nařežeme na čtverečky (neřežeme do masa). Poté z obou stran vmasírujeme do bůčku sůl s česnekem a koření dle chuti. Zapneme troubu na 170 °C v režimu horní/spodní ohřev. Krok 2: Na dno pekáčku dáme nakrájenou cibuli a položíme připravený bůček kůží dolů. Zakryjeme poklicí a vložíme do předehřáté trouby. Krok 3: Po 15 minutách snížíme teplotu na 160 °C a pečeme cca 2 hodiny. Poté vyndáme z trouby, bůček obrátíme kůží nahoru a pečeme dalších 30 minut. Na posledních 15 minut sundáme poklici, vršek bůčku polijeme výpekem, zvýšíme teplotu na 200 °C a dopečeme dozlatova. Po vyjmutí z trouby necháme stát cca 10 minut. Krok 4: V posledních 30 minutách pečení masa připravíme kedlubnové zelí a knedlíky. Krok 5: Oloupanou kedlubnu nastrouháme na velkých slzách struhadla. Šalotku drobně nasekáme a zpěníme na sádle. Přidáme kedlubnu, mírně osolíme, dáme lžíci cukru a lžíci octa. Dusíme doměkka, ale nerozvaříme (cca 5-7 minut). Zkusíme skus, dosolíme nebo dokyselíme dle chuti, případně můžeme lehce poprášit hladkou moukou (není nutné) a ještě krátce podusíme. Krok 6: Současně do mísy dáme všechny sypké suroviny na knedlíky a promícháme. V hrnku mléka rozkvedláme vejce a vlijeme ke směsi, promícháme a necháme chvilku ustát. Zatím 3 hrnky vyložíme potravinářskou fólií nebo mikrotenem (čtverce 26x26 cm). Krok 7: Těsto naplníme rovnoměrně do objemu 3/4 hrnků. Vložíme do mikrovlnky na výkon 800 W na 3,5 minuty, uchy dovnitř. Poté obrátíme ucha směrem ven a opět vlníme na 3,5 minuty. Vyndáme z mikrovlnky, necháme 1 minutu stát a poté nakrájíme knedlíky nití nebo nožem na 5-6 plátků. Můžeme servírovat s měkkým masem přelitým sosem a s kedlubnovým zelím

TIP: Jak připravit hrnkové knedlíky

Zveřejněno 5. 6. 2025

Poznámka autorky Marie Svarcova

Knedlíky pečeme v hrnku o objemu 250 ml, vyjdou 3 kusy.

Používám nádobí Ultra Pro z krystalického polymeru, maso vůbec nepodlévám a peču bez horkovzduchu v jiném nádobí pečeme dle návodu na použití nebo zvyku.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pomalu pečený bůček s kedlubnovým zelím a hrnkovými knedlíky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/M8ooA

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pomalu pečený bůček s kedlubnovým zelím a hrnkovými knedlíky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/M8ooA

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
bůček, sůl, česnek, paprika sušená sladká, paprika sušená pálivá, kmín drcený, pepř mletý, cibule, kedlubna, sádlo, cibule šalotka, cukr krupice, ocet, sůl, mouka polohrubá, rohlík, burizony, kypřící prášek do pečiva, sůl, vejce, mléko

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu