Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Grilovaná vepřová panenka s houbovým ragú

Grilování se nemusí týkat pouze burgerů nebo kuřecího masa. Tahle vepřová panenka s houbovým ragů na víně je dokonalé sváteční jídlo a okouzlíte jím nejednu návštěvu. Jako přílohu můžete zvolit třeba šťouchané brambory.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Tomas Dytrych Tomas Dytrych

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 15 min + 30 minut marinování

45 min (30 min příprava + 15 min tepelná úprava, + 30 minut marinování)

Suroviny pro 3 porce

3porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Panenku očistíme od blan a šlach, osolíme ji a opepříme ze všech stran. Necháme ji asi 30 minut odpočinout při pokojové teplotě. Grilujeme ji vcelku – maso tak zůstane šťavnatější a nehrozí vysušení. Krok 2: Grilovací rošt potřeme olejem, aby se maso nepřichytilo. Panenku položíme na rošt a grilujeme přímou metodou – z každé ze čtyř stran přibližně 3 minuty. Po celkem 12 minutách změříme vnitřní teplotu pomocí vpichového teploměru. Bezpečná minimální teplota je 63 °C. Pokud maso ještě není hotové, přesuneme ho nad vypnutý hořák a pokračujeme v grilování nepřímou metodou. Do středu masa zapíchneme termosondu a dopečeme ho na cílovou teplotu. Krok 3: Hotovou panenku sundáme z grilu a necháme ji ještě pět minut odpočívat. Díky tomu se šťávy rovnoměrně rozprostřou a maso zůstane křehké a šťavnaté. Krok 4: Na boční plotýnce plynového grilu rozehřejeme litinovou pánev s trochou oleje. Přidáme nahrubo nakrájené houby, zakápneme je citronovou šťávou a přisypeme najemno nasekanou cibuli. Přidáme kmín, tymián, osolíme a opepříme. Směs podlijeme bílým vínem a necháme ho vyvařit. Poté přilijeme trochu vývaru a opět ho necháme zredukovat. Nakonec vmícháme nasekanou petrželovou nať. Krok 5: Panenku nakrájíme na silnější plátky a podáváme ji s houbovým ragú a šťouchanými bramborami. Hotový pokrm můžeme ozdobit čerstvou petrželkou a výborně ho doplní sklenka bílého vína.

TIP: Jak udělat šťouchané brambory

Zveřejněno 30. 6. 2025

Poznámka autora Tomas Dytrych

Podrobný videorecept naleznete zde: youtu.be/cBeAKEjWMNA

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Grilovaná vepřová panenka s houbovým ragú

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lYD4M

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Grilovaná vepřová panenka s houbovým ragú

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lYD4M

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
panenka vepřová, sůl, pepř, houba hřib, olej, cibule šalotka, kmín celý, šťáva citronová, víno bílé, vývar hovězí, tymián, nať petrželová

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu