Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajská omáčka podle Petra Hajného

Rajská omáčka je velmi oblíbená u dětí právě proto, že je sladká. Prostřednictvím Extrakurzy.cz si ji můžete připravit krok za krokem a rovnou podle šéfkuchaře Petra Hajného. Díky zeleninovému základu a poctivému vývaru dosáhnete dokonalé chuti i správné konzistence.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Extrakurzy.cz

Náročný

Doba přípravy 220 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 160 min

220 min (60 min příprava + 160 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Ve větším hrnci rozehřejeme 2 lžíce sádla. Krok 2: 800 g hovězího masa dobře osolíme a opepříme. Připravené maso dáme opékat na rozehřáté sádlo. Průběžně ho obracíme. Krok 3: V malém rendlíku svaříme cca 50 ml octa zhruba na polovinu objemu (ztratí svou ostrou chuť. Při vaření dáváme pozor, abychom se výparů nenadechli. Krok 4: Velké rajče nakrájíme nadrobno, není nutné odstraňovat jadérka, protože veškerou zeleninu budeme nakonec pasírovat přes síto. Krok 5: Svařený ocet odložíme stranou a zkontrolujeme maso. Restujeme tak, aby bylo zatažené ze všech stran a šťáva zůstala uvnitř. Krok 6: Maso vyjmeme z hrnce, na výpek vsypeme připravený zeleninový základ a restujeme. Občas promícháme a přidáme rajčata. Aby se zelenina příliš nepřipalovala, lehce ji zastříkneme vývarem a necháme odvařit. Krok 7: Přidáme celý pepř, nové koření, bobkový list, celou skořici a snítku čerstvého tymiánu. Znovu zarestujeme. Krok 8: Troubu předehřejeme na 160 °C. Krok 9: Do hrnce přidáme 3 vrchovaté lžíce rajčatového protlaku a opět orestujeme. Rajčatový protlak zkaramelizuje. Přidáme i trochu citronové kůry – pouze tenkou svrchní žlutou část, bílá vrstva je nahořklá. Krok 10: Do omáčky vlijeme svařený ocet, osolíme ji a zalijeme vývarem. Krok 11: Do hrnce s omáčkou vrátíme maso, nemělo by být celé ponořené, aby při pečení získalo opečenou kůrčičku, která ještě doladí chuť omáčky. Hrnec zakryjeme poklicí a vložíme do vyhřáté trouby přibližně na 2–2,5 hodiny. Krok 12: Někdo má rád k rajské omáčce mleté maso nebo plněný paprikový lusk. Mleté hovězí maso osolíme, opepříme a dobře promícháme. Z papriky odřízneme stopku a odstraníme vnitřní žebra a semínka. Krok 13: Papriku naplníme ochuceným mletým masem, 15–20 minut před koncem pečení ji vložíme do rajské omáčky k masu a společně dopečeme. Krok 14: Hrnec vytáhneme z trouby, měkké maso i papriku z něj vyjmeme a odložíme bokem. Zbylý obsah hrnce sběračkou přepasírujeme přes cedník. Zeleninu nemusíme přes cedník protláčet, jen ji dosucha vypasírujeme, aby všechna šťáva i chutě přešly do omáčky. Krok 15: Hrnec s omáčkou vrátíme na sporák a na mírném plameni do ní zašleháme studené máslo. Krok 16: Omáčku ochutnáme a podle chuti přidáme cukr, mletý pepř nebo sůl. Krok 17: Maso nakrájíme přes vlákno, lépe se tak konzumuje. Maso servírujeme přelité rajskou omáčkou s knedlíkem.

TIP: Jak připravit nadýchané houskové knedlíky

Zveřejněno 4. 11. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Rajská omáčka podle Petra Hajného

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n56YP

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Rajská omáčka podle Petra Hajného

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n56YP

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
maso hovězí, rajče, protlak rajčatový, bobkový list, koření nové koření, pepř černý, kůra citronová, skořice, tymián, ocet, máslo, vývar masový, sádlo, pepř mletý, cukr krupice

Přidat fotografie receptu