Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřová pečeně na zelenině se zakysanou smetanou

Vepřová kotleta pomalu pečená s kořenovou zeleninou a na závěr zjemněná smetanou je poctivé jídlo, které přispívá k domácí pohodě, ať už ve všední den, či v neděli. Vyzkoušejte, příprava je snadná a výsledek zaručený.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

BinaSa BinaSa

Snadný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 60 min

80 min (20 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno. Mrkev, petržel a celer očistíme, omyjeme a nastrouháme nahrubo. Krok 2: Kotletu prošpikujeme, osolíme, opepříme a stáhneme provázkem, aby se rovnoměrně propekla a držela krásně tvar. Krok 3: Na troše oleje ji zprudka opečeme ze všech stran a dáme do pekáče. Krok 4: Na výpek dáme cibuli a nastrouhanou zeleninu. Krok 5: Orestujeme lehce do barvy, přidáme hořčici, bobkový list a nové koření. Zamícháme, podlijeme vodou a přidáme do pekáče k masu. Krok 6: Pečeme přikryté asi hodinu, v půlce pečení maso otočíme a podle potřeby podlijeme vodou. Krok 7: Hotové maso vyjmeme, zbavíme provázku a nakrájíme na porce. Z výpeku vyjmeme také koření. Krok 8: Podle toho, kolik potřebujeme omáčky, přilijeme vodu a rozmixujeme. Zahustíme záklechtkou, kterou připravíme smícháním hladké mouky a vody. Metličkou prošleháme, aby neobsahovala hrudky a za stálého míchání ji vlijeme do výpeku. Krok 9: Dochutíme solí, citrónovou šťávou a cukrem a provaříme 15 minut. Krok 10: Nakonec zjemníme smetanou.

TIP: Druhy a typy knedlíků v české kuchyni

Zveřejněno 22. 11. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Vepřová pečeně na zelenině se zakysanou smetanou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5yK4B

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Vepřová pečeně na zelenině se zakysanou smetanou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5yK4B

Marie

Suroviny:
kotleta vepřová, hranolky, cibule, mrkev, petržel, bulva celerová, šťáva citronová, smetana zakysaná, hořčice plnotučná, sůl, pepř mletý, koření nové koření, bobkový list, olej, voda, mouka hladká, cukr krystal

Přidat fotografie receptu