Valašská kyselica
Zelí je nejen v zimě takovým všelékem. Vykouzlete voňavou a chutnou zelňačku i u vás doma. Kysané zelí povařené s vývarem a kořením, doplní brambory, klobása, třeba i pikantnější chuti a vše na závěr zjemní smetana.
Suroviny pro 6 porcí
6 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 5 304 kJ / 1 268 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 54,60 g |
Tuky | 83,54 g |
Vláknina | 12,90 g |
Cholesterol | 230 mg |
Sodík | 3,52 g |
Sůl | 8,40 g |
Sacharidy | 69,80 g |
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
26. 10. 2021 23:28
Gregusa: ten odkaz na pí Vrlovou je výborný. Kyselicu vařím skoro stejně, ale víc mě zaujaly pagáče. Pečeme je od nepaměti k určitým polévkám. Jen dáváme o trochu víc mouky a místo vína podmáslí. Někoho zarazí množství tuku, ale skutečně tam patří a jsou neskutečně dobré. U nás se dokonce mohou plnit povidly a opatrně rozplácnout na placičky. Neznám lepší pečivo na výlet!!
: -
: -
26. 10. 2021 22:38
Myslím, že by nebylo od věci ukázat jak vaří valašskou kyselici paní Vanda Vrlová z Rožnova pod Radhoštěm: www.stamgastagurman.cz/aktualita.php?id=3271
17. 12. 2017 16:22
yanull: Jasně, souhlasím, stará osvědčená praxe velí - brambory, aby byly akorát, je nutno vařit bez zelí !
-
-
5. 3. 2015 10:25
SUPER VĚC,VAŘIL JSEM PŘESNĚ PODLE RECEPTU A SENZACE....
31. 1. 2014 17:39
Nikdy jsem to nedělal, ale naschvál jsem dal vařit brambory společně se zelím
Ano, brambory se uvaří... Trvá to asi 2x delší dobu a komu nevadí, že každý kousek je sice uvnitř měkký, ale na povrchu tvrdkavý jako nedovařený, tak si možná pošmákne...
V rcp se sice vaří ve vývaru (společně se zelím), ale stejně bych to neriskoval…
No, možná vyměknou díky tomu jalovcovi
Ano, brambory se uvaří... Trvá to asi 2x delší dobu a komu nevadí, že každý kousek je sice uvnitř měkký, ale na povrchu tvrdkavý jako nedovařený, tak si možná pošmákne...
V rcp se sice vaří ve vývaru (společně se zelím), ale stejně bych to neriskoval…
No, možná vyměknou díky tomu jalovcovi
27. 1. 2013 17:16
Janičko, tak jsem vařila Tvou polévečku a moc jsme si pochutnali. Posílám Ti bodíka a foto když tak vymaž Děkuji za fajn receptík
15. 12. 2009 23:43
Bibinko, dík za fotku
14. 12. 2009 23:34
14. 12. 2009 21:49
Jurajdo, Kyselica má opravdu šmrnc-ano je výbornáudělala jsem jí na zítřek a museli jsme si vzít vzoreček, nemá chybu a já ještě měla někde z moravy trochu pálivé klobásky, no perfektní. Budu jí dělat častěji a dávám boda
3. 12. 2009 10:38
Jurajdo - děkuji za odpověď
3. 12. 2009 10:20
Jíšku s kořením vařím na mírném ohni tak dlouho, aby veškerá chuť koření, hlavně jalovce, nasákla do polévky. Není to žádná valašská specialita.
1. 12. 2009 18:59
Také připojím svoji zkušenost.Měla jsem ten samý problém, nyní vařím zelňačku tak, že na sádle zpěním slaninu, cibuli, zasypu hlad. moukou a osmažím. Zaleji vodou, dám koření a nakrájené brambory. Když jsou téměř měkké, přidám pokrájené kysané zelí. To neproplachuji, ale vymačkám z něj nálev. Pak už jen smetanu ke šlehání, klobásu a je hotovo. Dříve byly brambory takové křemčité, při tomto způsobu jsou jak mají být. Zkuste,to zelí se nemusí totiž vařit, ale stačí ho jen v té horké polévce prohřát. Někdy dělám i s houbami a také je moc dobrá.
1. 12. 2009 18:16
Drobku, máš pravdu!!!!! Nejdřív se musí dát zelí a po nějaké době brambory (mají škrob a zůstaly by tvrdý). Já to tak dělám, jen teprve po tvém komentáři jsem si to uvědomila, protože jsem to brala tak nějak automaticky, navíc jsem zjistila, že někdo ty brambory i vaří zvlášť a pak je teprve přidává...
1. 12. 2009 17:14
No, já životem poučen (a přítelem profesionálním kuchařem) jsem se dozvěděl, že brambory dlouhým vařením se zelím tvrdnou, nebo se jen neuvaří do měkka? Má to co dělat s kyselostí zelí. On sám, a podle něj i já, vaříme brambory zvlášť a pak přidáme do polévky i s vodou.
Nemá tohle Jurajdovo uvaření stejný důvod, jen jiné provedení? Jsem moc zvědav na správné odpovědi.
Nemá tohle Jurajdovo uvaření stejný důvod, jen jiné provedení? Jsem moc zvědav na správné odpovědi.
1. 12. 2009 13:07
Jani, každá je pravá, každá je originál
Moje poznámka
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 7 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 7 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 9 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 11 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno před 21 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Právě bylo uvařeno:
Rychlé vafle bez vajec a cukru
Sujan uvařila před 4 minutami
Jednoduchá zeleninová polévka s krupičkou pro začátečníky
Romana20 uvařila před 17 minutami
Banánová bábovka
chiipss uvařila před 28 minutami
Krůta na divoko
Chumelice uvařila před 37 minutami
Rebarborový koláč s pudinkem
MartinaR uvařila před 43 minutami
Jemné noky
Zizalinka uvařil před 1 hodinou
Plněné žampiony se sýrem
Marcela0123 uvařila před 2 hodinami
Cibule pečená se žampiony
Marcela0123 uvařila před 2 hodinami
Zapečené palačinky s tvarohem
TondaJ uvařila před 3 hodinami
Smetanové kedlubny na sladkokyselo
TondaJ uvařila před 3 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Deset odpovědí na nejčastější otázky na téma kysané zelí. Jak ho naložit a ochutit, jak dlouho zelí kvasí a jak ho používat
Zelňačkový souboj v Prostřeno! Je lepší ta česká nebo slovenská?
Těchto pět znamení nepouštějte ke grilu: Berani umí jen poučovat, Lvi se nesoustředí a snadno spálí všechno maso
Další recepty
Tématické fráze: valašská kyselica valašská kyselica recept pravá valašská kyselica recept kyselica polévka valašská kyselica valašská kyselica s houbami valašká kyselica pravá valašská kyselica kyselica s houbami kyselica recept valašská kyselice valaska kyselice valašské kyselo recept valašská kyselica recepty valašská kyselica polévka kyselica valašská kyselica pravá kyselice recept valšská kyselica valašká zelňačka
Suroviny: zelí kysané, klobása, brambory, smetana na vaření, vývar masový, pepř černý, bobkový list, pepř mletý, jalovec, koření nové koření, česnek, majoránka, sůl, tuk, mouka hladká
Valašská kyselica
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k8XJ
19 názorů