Valašská kyselica ze Vsetína
Hospodyňky ze Vsetína vědí, jak připravit opravdu skvostnou valašskou kyselicu. Vydatná polévka z kysaného zelí, brambor a uzeniny vás nepochybně zahřeje i zasytí, což oceníte zejména v zimě.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 3 922 kJ / 937 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 18,60 g |
Tuky | 61,54 g |
Vláknina | 26,66 g |
Cholesterol | 200 mg |
Sodík | 4,08 g |
Sůl | 10,20 g |
Sacharidy | 67,10 g |
Postup přípravy
Krok 1: Ještě před vařením zelí prolijeme vodou, aby nebylo tolik kyselé.
Krok 2: Do vyššího hrnce dáme vařit kysané zelí s oloupanou a nadrobno nakrájenou cibulí, osolíme, opepříme (může být i celý pepř), dále přidáme nové koření, bobkový list, nakrájené klobásky a vaříme.
Krok 3: Do jiného hrnce dáme vařit oloupané brambory pokrájené na kostičky a ochutíme je solí a drceným kmínem.
Krok 4: Uvařené brambory slijeme, ale necháme v nich trochu vody. Když je zelí měkčí, brambory k němu přidáme.
Krok 5: Nakonec přilijeme smetanu, ve které rozmícháme mouku, abychom pokrm zahustili.
Krok 6: Vaříme ještě alespoň 15 minut, aby se mouka provařila. Pak dochutíme majoránkou.
Krok 7: Nakonec přidáme prolisovaný česnek.
Zveřejněno 10. 8. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Valašská kyselica ze Vsetína
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/AM3P
Moje poznámka
Valašská kyselica ze Vsetína
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/AM3P
Nejnovější recepty
Piškotové řezy s pudinkovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 7 hodinami
Domácí Mila oplatky
Přidáno před 10 hodinami
Kuřecí nudličky v omáčce z fazolek s paprikou a hráškem
Přidáno před 21 hodinami
Švestkové chutney
Přidáno 26. 7. 2025 14:02:02
Plněné papriky podle Jana Punčocháře
Přidáno 26. 7. 2025 06:00:02
Okurková limonáda
Přidáno 26. 7. 2025 05:01:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Topinky se salámovou směsí
jurcova1990 před 13 minutami
Těstovinový salát se sušenými rajčaty, chorizem a bazalkou
Jan Nemec před 43 minutami
Krkovička z trouby
EvaEvaEva před 44 minutami
Voňavý bylinkový králík s bílým vínkem
Jan Nemec před 44 minutami
Borůvkový táč
PavelR před 55 minutami
Boloňské špagety
Lara.S před 1 hodinou
Výborná fazolová polévka
Lara.S před 1 hodinou
Křupavé bramboráky
Lara.S před 1 hodinou
Mechový dort (se špenátem)
Lara.S před 1 hodinou
Tématické fráze:
valašská kyselica s uzeným masem,
dobrá domácí kyselice,
dobrá domácí kyselice,
valašská kyselica s uzeného masa,
kyselica s uzeným,
zelňačka s uzeným masem,
domácí kyselica,
valašská kyselica,
kyselice s klobásou,
kyselice,
kyselice recept,
kyselica s uzeným masem,
kyselice s uzenym masem,
dobrá domácí kyselica,
kyselice s uzeným,
valasska kyselica recept,
domaci kyselice,
valašská kyselice,
vynikající zelňačka s uzeným masem,
valašská kyselica s uzenym
Suroviny:
zelí kysané,
klobása,
cibule,
brambory,
smetana ke šlehání,
mouka hladká,
koření nové koření,
pepř mletý,
bobkový list,
majoránka,
česnek,
sůl,
kmín drcený
Komentáře (43)
iroot:
Kdysi jsem četl vyjádření nějakého akademika, že kysané zelí by se vůbec vařit nemělo...
Citaci se mi nedaří dohledat, ale znělo to asi takto:
"Vařit kysané zelí??? Jedině na hnůj