Valašská kyselica ze Vsetína
Hospodyňky ze Vsetína vědí, jak připravit opravdu skvostnou valašskou kyselicu. Vydatná polévka z kysaného zelí, brambor a uzeniny vás nepochybně zahřeje i zasytí, což oceníte zejména v zimě.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 3 922 kJ / 937 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 18,60 g |
Tuky | 61,54 g |
Vláknina | 26,66 g |
Cholesterol | 200 mg |
Sodík | 4,08 g |
Sůl | 10,20 g |
Sacharidy | 67,10 g |
Postup přípravy
Krok 1: Ještě před vařením zelí prolijeme vodou, aby nebylo tolik kyselé.
Krok 2: Do vyššího hrnce dáme vařit kysané zelí s oloupanou a nadrobno nakrájenou cibulí, osolíme, opepříme (může být i celý pepř), dále přidáme nové koření, bobkový list, nakrájené klobásky a vaříme.
Krok 3: Do jiného hrnce dáme vařit oloupané brambory pokrájené na kostičky a ochutíme je solí a drceným kmínem.
Krok 4: Uvařené brambory slijeme, ale necháme v nich trochu vody. Když je zelí měkčí, brambory k němu přidáme.
Krok 5: Nakonec přilijeme smetanu, ve které rozmícháme mouku, abychom pokrm zahustili.
Krok 6: Vaříme ještě alespoň 15 minut, aby se mouka provařila. Pak dochutíme majoránkou.
Krok 7: Nakonec přidáme prolisovaný česnek.
Zveřejněno 10. 8. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Valašská kyselica ze Vsetína
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/AM3P
Moje poznámka
Valašská kyselica ze Vsetína
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/AM3P
Nejnovější recepty
Švestkové chutney
Přidáno před 5 hodinami
Plněné papriky podle Jana Punčocháře
Přidáno před 13 hodinami
Okurková limonáda
Přidáno před 14 hodinami
Treska v zeleninovém lůžku
Přidáno 25. 7. 2025 13:00:02
Višnová pikantní omáčka k masu
Přidáno 24. 7. 2025 18:15:02
Sendvič „Vegetariánská bomba“
Přidáno 24. 7. 2025 16:04:57
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Lilek s rajčaty a sýrem
pekarnik před 2 hodinami
Plněné papriky s rajskou omáčkou
bioubi před 2 hodinami
Borůvkové řezy
Luciksch před 3 hodinami
Vepřové pikantní nudličky na smetaně s pórkem
Formanova před 3 hodinami
Domácí kmínový chleba
Jurasekjurasek před 4 hodinami
Panenka pečená v pepřové omáčce
Viky90 před 4 hodinami
Drobenkový koláč s tvarohem a ovocem
PetCah před 4 hodinami
Niva v bramboráku
kimlo před 6 hodinami
Plovdivské maso
poirotka před 7 hodinami
Nejlepší bublanina
skapaju před 8 hodinami
Tématické fráze:
valašská kyselica s uzeným masem,
dobrá domácí kyselice,
dobrá domácí kyselice,
valašská kyselica s uzeného masa,
kyselica s uzeným,
zelňačka s uzeným masem,
domácí kyselica,
valašská kyselica,
kyselice s klobásou,
kyselice,
kyselice recept,
kyselica s uzeným masem,
kyselice s uzenym masem,
dobrá domácí kyselica,
kyselice s uzeným,
valasska kyselica recept,
domaci kyselice,
valašská kyselice,
vynikající zelňačka s uzeným masem,
valašská kyselica s uzenym
Suroviny:
zelí kysané,
klobása,
cibule,
brambory,
smetana ke šlehání,
mouka hladká,
koření nové koření,
pepř mletý,
bobkový list,
majoránka,
česnek,
sůl,
kmín drcený
Komentáře (43)
iroot:
Kdysi jsem četl vyjádření nějakého akademika, že kysané zelí by se vůbec vařit nemělo...
Citaci se mi nedaří dohledat, ale znělo to asi takto:
"Vařit kysané zelí??? Jedině na hnůj