Valašská kyselica
Zelí je nejen v zimě takovým všelékem. Vykouzlete voňavou a chutnou zelňačku i u vás doma. Kysané zelí povařené s vývarem a kořením, doplní brambory, klobása, třeba i pikantnější chuti a vše na závěr zjemní smetana.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 5 304 kJ / 1 268 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 54,60 g |
Tuky | 83,54 g |
Vláknina | 12,90 g |
Cholesterol | 230 mg |
Sodík | 3,52 g |
Sůl | 8,40 g |
Sacharidy | 69,80 g |
Postup přípravy
Krok 1: Zelí opláchneme, nakrájíme a uvaříme do měkka ve větším hrnci.
Krok 2: Z tuku a mouky vytvoříme jíšku, zalijeme ji vývarem a přidáme veškeré koření.
Společně vše asi 1 hodinu necháme povařit. Krok 3: Provařenou polévku přecedíme a vylijeme ji na předem uvařené zelí.
Přidáme na kostičky nakrájené brambory a klobásu a vaříme, dokud nejsou brambory měkké. Krok 4: Nakonec přidáme smetanu a krátce povaříme.
Společně vše asi 1 hodinu necháme povařit. Krok 3: Provařenou polévku přecedíme a vylijeme ji na předem uvařené zelí.
Přidáme na kostičky nakrájené brambory a klobásu a vaříme, dokud nejsou brambory měkké. Krok 4: Nakonec přidáme smetanu a krátce povaříme.
Zveřejněno 1. 12. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Valašská kyselica
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k8XJ
Moje poznámka
Valašská kyselica
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k8XJ
Nejnovější recepty
Krém z pečeného květáku
Přidáno před 3 hodinami
Krkovička na česneku
Přidáno před 14 hodinami
Liptovská pomazánka
Přidáno před 17 hodinami
Šťouchané brambory se zelím a škvarky
Přidáno před 21 hodinami
Mrkvový krém
Přidáno před 22 hodinami
Tagliatelle s čerstvými houbami a smetanou
Přidáno 16. 10. 2025 07:42:15
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hraběnčiny výborné řezy
renata.keles před 10 minutami
Sladkokyselé kuře (Sweet&Sour Chicken)
Alzbetina Prk. před 31 minutami
Zapečené těstoviny s tuňákem a špenátem
ZboSy před 3 hodinami
Loštická cibulačka
Sahula před 11 hodinami
Babiččina kulajda
rapav před 12 hodinami
Loštické kuře
Sahula před 12 hodinami
Ledvinky po uhersku
Sahula před 13 hodinami
Ledvinky na paprice
Sahula před 13 hodinami
Segedínský salát podle ČSN
pavelcicha před 16 hodinami
Tématické fráze:
valašská kyselica,
valašská kyselica recept,
pravá valašská kyselica recept,
kyselica polévka valašská,
kyselica,
valašská kyselica s houbami,
valašká kyselica,
pravá valašská kyselica,
kyselica s houbami,
kyselica recept,
valašská kyselice,
valaska kyselice,
valašské kyselo,
recept valašská kyselica,
recepty valašská kyselica,
polévka kyselica,
valašská kyselica pravá,
kyselice recept,
valšská kyselica,
valašká zelňačka
Suroviny:
zelí kysané,
klobása,
brambory,
smetana na vaření,
vývar masový,
pepř černý,
bobkový list,
pepř mletý,
jalovec,
koření nové koření,
česnek,
majoránka,
sůl,
tuk,
mouka hladká
Komentáře (20)
: -
Ano, brambory se uvaří... Trvá to asi 2x delší dobu a komu nevadí, že každý kousek je sice uvnitř měkký, ale na povrchu tvrdkavý jako nedovařený, tak si možná pošmákne...
V rcp se sice vaří ve vývaru (společně se zelím), ale stejně bych to neriskoval…
No, možná vyměknou díky tomu jalovcovi
-
Nemá tohle Jurajdovo uvaření stejný důvod, jen jiné provedení? Jsem moc zvědav na správné odpovědi.