Balkánská houbová polévka
Recept ještě nebyl hodnocenSlovo Balkán pochází z turečtiny, kde znamená pohoří. Tomuto zeměpisnému určení odpovídá i složení jejich kuchyně. Jedná se většinou o jídla jednoduchá a ze surovin,…
Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Slovo Balkán pochází z turečtiny, kde znamená pohoří. Tomuto zeměpisnému určení odpovídá i složení jejich kuchyně. Jedná se většinou o jídla jednoduchá a ze surovin,…
Zeleninu očistíme, brambory nakrájíme na kostky a mrkev na kostičky.Zeleninu vložíme do uzeného vývaru. Podle chuti dosolíme, opepříme a vaříme 15 minut.Pak přidáme…
S přicházejícími sychravými podzimními dny zajisté přijde vhod na recept oblíbenou dýňovou polévku. Díky červeným fazolím obsahuje také dostatek vlákniny. Lehce nasládlá…
Na másle si zesklovatíme na kostičky nakrájenou cibuli, na ní orestujeme na kousky nakrájené maso, osolíme, zasypeme kari, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, zakápneme…
Maso pokrájíme na větší kousky, osolíme, opepříme. Na pánvi rozehřejeme máslo s olejem a maso ze všech stran zprudka opečeme. Vyjmeme a do pánve vhodíme na kostičky…
Vepřovou kotletu nakrájíme na silné plátky a ty následně na stejně velké kostky. Maso bohatě osolíme, pokapeme trochou rozpuštěného sádla a bohatě posypeme odrhaným…
Vepřové kotlety odblaníme a nakrájíme na stejně široké plátky.Nasekáme omyté lístky bazalky, lehce smícháme se lžicí slunečnicového oleje a stejnoměrně naneseme na…
Kedlubny a brambory oloupeme a nakrájíme na stejně velké hranolky (pokud máme velké mrkve, také).Na oleji zesklovatíme nakrájenou cibuli se slaninou, přidáme zeleninu,…
Ze slaniny oddělíme pár plátků a odložíme je na dozdobení polévky. Zbytek slaniny nakrájíme nadrobno a na kousku másla ji orestujeme.Mrkev nastrouháme najemno, brambory…
Tato polévka je ideálním jídlem pro chladné dny, kdy potřebujete zahřát a dodat energii. Kombinace brambor, kořenové zeleniny, hub a výživných krup nebo pohanky a…
Nudličky z vepřové kýty se skvěle hodí na úpravu vepřového na paprice. Jemná smetanová omáčka, zahuštěná máslovou jíškou, má díky sterilovanému hrášku opět další chuť a…
Ananasová omáčka: Ananas pokrájíme na menší kousky, vložíme do hrnečku s částí kompotové šťávy naředěné vodou a přivedeme k varu, povaříme doměkka, necháme částečně…
Vepřové karé nakrájíme na 2 cm silné plátky. Z těchto plátků příčně nakrájíme 2 cm široké hranoly. Hranoly osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem.Na pánvi v troše…
Všechny ingredience s vyjímkou protlaku, cukru, vína, jíšky a nudlí dám vařit do studené vody. Ideální je volné vaření - tažení a odebírání pěny, trvá déle, ale výsledek…
Talíř horké zeleninové polévky zahřeje a příjemně zasytí. Vyzkoušejte kedlubnovo-květákovou polévku, plnou sušených hub, má plnou zeleninovou chuť. Milovníci polévek si…
Květy namočíme do studené osolené vody asi na hodinu, aby vyplaval hmyz a jiná havěť. Uvaříme si máslovou jíšku (rozpustíme máslo, přidáváme mouku a osmahneme do zlatova…
Do vroucí vody dáme na kostičky nakrájené brambory, podravku a kmín. Brambory uvaříme do měkka a přidáme tavený sýr, který necháme v polévce úplně rozvařit. Občas…
Jednotlivé porce husích ramínek osolíme, opepříme a okmínujeme. Do pomalého hrnce (dále PH) naskládáme ramínka a podlijeme vývarem. PH přikryjeme poklicí a pomalíme na…
Párková omáčka: Na sádle zpěníme cibuli, přidáme postrouhanou zeleninu, osmahneme, zalijeme vývarem a dusíme do měkka. Máslovou jíšku také zředíme vývarem, přidáme…
Maso z kuřecích prsou nakrájíme tak, že z jednoho prsa uděláme šikmým řezem tři menší kousky. Každý kousek osolíme, opepříme a lehce poprášíme mletou červenou paprikou.…
Vepřovou kotletu nakrájíme na dvoucentimetrové plátky masa. Ostrým úzkým nožem, uděláme opatrně v plátku kotlety kapsu, přičemž se soustředíme na to, aby nedošlo k…
Mleté vepřové maso smícháme se solí, pepřem, syrovým vejcem, uvařenou rýží a kořenící směsí Adžika. Vše dokonale spojíme v celistvou hmotu a dáme vychladit. Do velkého…
Vepřové karé si převážeme pro zpevnění a udržení tvaru (válec). Připravíme si pěkně vysušenou nožičku čabajské klobásy. Do převázaného špalíku vepřového karé, si uděláme…
Krůtí maso nakrájíme na kostky.Osolíme, opepříme a bohatě posypeme mletým zázvorovým práškem a lehce polijeme slunečnicovým olejem. Maso dobře promícháme a vetřeme tak…