Pomalu pečený vepřový bok s karotkovou omáčkou

Colombo65 Kuchař:

Doba přípravy: 3 hodiny PT3H00M 4-6 porcí Vepřové maso 20 názorů

Pomalu pečený vepřový bok s karotkovou omáčkou
Recept si zatím oblíbilo 17 kuchařů
517

Suroviny

1-1,5 kg libového vepřového boku s kůží
2 lžíce koření vepřová pečeně
1 kg karotky
2 jablka
2 dcl 100% mrkvové šťávy
2 dcl zeleninového vývaru
máslová jíška
sůl
máslo
cukr
pepř
Recept si zatím oblíbilo 17 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vepřový bok rozporcujeme na čtyři stejně velké kusy tak, aby každý obsahoval i svůj podíl kůže. Kůži nařežeme nejlépe za pomocí odlamovacího kutilského nože na kostičky. Maso osolíme, opepříme a bohatě posypeme kořenící směsí.

  2. Dobře maso s kořením promneme včetně zářezů v kůži a dáme do pekáče, který jsme si pro lepší manipulaci vyložili pečícím papírem a pečeme nezakryté 80 minut na plný výkon trouby.

  3. Kůže se stane zcela křupavou a musí na ní být malé puchýřky.

  4. Slijeme vypečený tuk a přidáme na měsíčky nakrájená dvě jablka a vyskládáme je do mezer mezi masem a podlijeme 3 dl vody.

  5. Dáme do trouby dále péct již na střední teplotu a maso na povrchu pouze přikryjeme kusem pečicího papíru.

  6. Pečeme dalších 80 minut za občasného přelévání vypečenou šťávou.

  7. Do hrnce si dáme 50 g másla do kterého po rozpuštění přidáme tři najemno nakrájené šalotky a na kostičky a kolečka nakrájenou karotku a lehce orestujeme.

  8. Podlijeme 2 dl 100 % mrkvové šťávy, 2 dl zeleninového vývaru a zlehka dusíme.

  9. Když je mrkev skoro měkká, tak zahustíme nastrouhanou studenou máslovou jíškou, dochutíme cukrem, solí, pepřem a za častého míchání necháme lehce probublávat 10 minut.

  10. Na závěr zjemníme oříškem másla a již nevaříme. Bůček před podáváním nakrájíme na tenké plátky dle zářezů v kůži a opečeme plátky na sucho z obou stran za použití rozpálené nepřilnavé pánve a ihned podáváme.

  11. Vhodnou přílohou, jsou vařené brambory sypané sekanou petrželovou natí.

Poznámka

Způsob pečení masa tzv. šokem - inspirace kuchař Jamie Oliver a lehce upraveno dle vlastní fantazie :)

Máslová jíška:

http://hobby.idnes.cz/jak-udelat-jisku-do-zasoby-n...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 108 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pomalu pečený vepřový bok s karotkovou omáčkou

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    učiněná dobrota:yes::-D já jsem zcela upokojena:-D všechny ingredience mě velmi vyhovují:-p a mladí ať se jdou třeba napást;-)

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka

    Krásně barevný a šťavnatý recept:yes:

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    Krásný recept, moc se mi líbí omáčka, :yes::yes::-p:-K

    Odpovědět

  • senky senky

    Mňam:yes::yes: jen vyměním maso:-D:-D k omáčce libovější a bůčínek necháme vychladnout a pěkně na chlebíček:-D:-D Teplý bůček nemůžu:-8

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65(autor receptu)

    1974andrea:
    Jamie to dělal ze začátku myslím na teplotu 220 st.;-( a netrap se bůčkem, ten na Mauriciusu stejně nebude :-D

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Colombo65:Aha, no tos mi moc nepomohl, já ji otočím na plno i na 360C, když na to přijde:-D To bych z toho měla asi bůčkovej škvarek:-S:-D

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65(autor receptu)

    1974andrea:
    ... u nás v prvohorách v plynové troubě máme plamínek jen dole ;-(a stupně si domýšlíme, takže plný výkon je "volume" doprava:-D

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Otto, co je to na plný výkon trouby, kolik stupňů? A normálně na spodní i horní pečení? Jinak s tou mrkvovou šťávou je to dobrý nápad. Ovšem bůček až tak někdy za měsíc :-D

    Odpovědět

  • yanull yanull

    To je ta pravá novoroční dieta, masíčko a zelenina ;-):-):-p:-K +12:yes:

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH

    Ta omáčka musí být chutná:-p:-p

    Odpovědět

  • zizala zizala

    brontik: :-)):-8 Já jsem vybíravá odmala, to už se sotva změní :-) Tak teda ústupek - z bůčku bych si dala jen tu nádherně vypečenou kůži :-p:yes:

    Odpovědět

  • brontik brontik

    zizala:taky jak píše špagetka zkusím s pleckem ;-)

    Odpovědět

  • hanes24 hanes24

    Tož to jo, pro plnoštíhlé ale asi krkovičku ne?:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Já tu mrkvovou omáčku takhle udělám, líbí se mi to, vepřové s mrkví máme rádi. Jen bůček vyměním za plecko nebo krkovičku ;-);-);-)

    Odpovědět

  • brontik brontik

    :yes:bůček je výborný:-p


    zizalo nesmíš být vybíravá v jídle ;-)

    Odpovědět

1 2 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo