Omáčky P a R (párková, pažitková, pikantní rybí, rajčatová se smetanou a rychlá rajská)
Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 13 015 kJ / 3 111 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 99,24 g |
Tuky | 212,41 g |
Vláknina | 33,17 g |
Cholesterol | 731 mg |
Sodík | 650 mg |
Sůl | 1,44 g |
Sacharidy | 182,76 g |
Postup přípravy
Na sádle zpěníme cibuli, přidáme postrouhanou zeleninu, osmahneme, zalijeme vývarem a dusíme do měkka. Máslovou jíšku také zředíme vývarem, přidáme zeleninový základ, povaříme, propasírujeme přes sítko, přidáme párky pokrájené na malé kostičky nebo slabá kolečka, mírně povaříme, dochutíme kořením, zjemníme smetanou s rozkvedlanou moukou (nemusí být). Podáváme samostatně třeba s houskovým knedlíkem. Krok 2: Pažitková omáčka rychlá:
Ve smetaně rozkvedláme mouku, vlijeme do vařícího mléka a necháme povařit. Hotovou omáčku osolíme, přidáme do ní sekanou zelenou pažitku a máslo. Do hotové omáčky můžeme přidat vejce vařená na hniličku nebo ztracená. Omáčku pak můžeme podávat bez masa s houskovým knedlíkem nebo s bramborami. Krok 3: Pikantní rybí omáčka z tresky:
Postrouhanou kořenovou zeleninu a posekanou cibuli orestujeme na oleji, zalijeme vývarem a dusíme doměkka. Propasírujeme přes sítko. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme zbytkem vývaru, přidáme na masovém mlýnku umletou tresku a vaříme doměkka. Na závěr přimícháme zeleninovou směs a smetanu, osolíme, opepříme, ochutíme cukrem a citrónovou šťávou, dobře prohřejeme. Podáváme samostatně s houskovým knedlíkem. Krok 4: Rajčatová omáčka se smetanou:
Na másle zpěníme dobře posekanou cibuli, přidáme mouku a usmažíme tmavou jíšku. Zředíme jí studeným vývarem, přidáme koření a povaříme. Do hladké omáčky vložíme pokrájená rajčata a rozvaříme je (nebo vmícháme protlak). Propasírujeme, osolíme, přilijeme smetanu, ochutíme cukrem a octem a již nevaříme. Krok 5: Rychlá rajská omáčka:
Na rozpuštěné bylinkové máslo vložíme posekanou cibuli, zalijeme červeným vínem a sugem, přidáme citrónovou kůru, špetku cukru a 10 minut při mírné teplotě povaříme. Pikantně ochutíme pepřem a chilli.
Zveřejněno 21. 9. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Omáčky P a R (párková, pažitková, pikantní rybí, rajčatová se smetanou a rychlá rajská)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w33X
Moje poznámka
Omáčky P a R (párková, pažitková, pikantní rybí, rajčatová se smetanou a rychlá rajská)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w33X
Nejnovější recepty
Kuličky z mletého masa plněné rajčátky s bylinkovou polentou
Přidáno před 1 hodinou
Cuketová směs na cokoli
Přidáno před 6 hodinami
Broskvový páj s tvarohem
Přidáno před 8 hodinami
Krkovička v pivní marinádě
Přidáno 1. 7. 2025 13:00
Dort Oreo bez vajec
Přidáno 1. 7. 2025 09:58
Kuřecí yakitori
Přidáno 30. 6. 2025 21:11
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Brambory zapečené s uzeným a cibulí
Elen0766 před 21 minutami
Bábovka Ing. Petr
Veronika834 před 1 hodinou
Tvarohovo-citrónová bábovka
Lendoulinecek před 1 hodinou
Bramborové noky (gnocchi) se smetanou a sušenými rajčaty
NikolaP před 3 hodinami
Kuřecí stehna po provensálsku
E. J. K. před 4 hodinami
Královské žampiony
Lenka1980 před 4 hodinami
Ovocné knedlíky z tvarohového těsta II
Linda 989 před 5 hodinami
Hlíva se žampiony na smetaně
Lenka1980 před 5 hodinami
Debrecínská hrachová polévka
Sally.K51 před 5 hodinami
Tématické fráze:
omáčky na sádle?,
z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme studeným vývarem,
omacka p
Suroviny:
nožička vepřová,
jíška máslová,
masox,
sádlo,
cibule,
zelenina kořenová,
smetana,
sůl,
pepř,
mouka,
mléko,
smetana,
mouka,
pažitka,
máslo,
sůl,
treska,
máslo,
mouka hladká,
olej,
zelenina kořenová,
cibule,
smetana,
vývar,
cukr,
šťáva citronová,
máslo,
mouka hladká,
cibule,
vývar,
rajče,
bobkový list,
tymián,
ocet,
smetana,
sugo,
cibule,
pepř,
máslo bylinkové,
víno červené,
cukr,
chilli,
kůra citronová
Komentáře (4)