Nakládané houby paní hajné ze „Šlajfu“
Recept ještě nebyl hodnocenHouby (hříbky různých druhů, lišky, ryzce, suchohřiby, atd. – vše známé a hlavně jedlé tvrdé druhy) 20 min. pokrájené na větší kousky (svaří se) povařím v osolené…
Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Houby (hříbky různých druhů, lišky, ryzce, suchohřiby, atd. – vše známé a hlavně jedlé tvrdé druhy) 20 min. pokrájené na větší kousky (svaří se) povařím v osolené…
Suroviny na marinádu smícháme a v hrnci mírně prohřejeme, aby se med roztekl. Necháme vychladnout. Troubu si předehřejeme na 160°C.Kuřecí stehna omyjeme (popř. vykostíme…
Okurky namočíme ve škopíku ve vodě a malým kartáčkem očistíme. Připravíme si octový nálev - přivedeme k varu a 5 min povařit. Připravíme si umyté, vysušené…
Zelí ochutnáme a v případě, že je moc kyselé, slijeme nálev a propláchneme. Používám zelí křimické, které kyselé nebývá a proto ho použiji i s nálevem.Cibuli nakrájíme…
Lilek podélné nakrájíme na cca 0,5 cm silné plátky, posolíme a necháme 30 minut vypotit.Poté utřeme papírovým ubrouskem přebytečnou tekutinu.Na olivovém oleji osmahneme…
K sekané přidáme strouhanku, tolik, aby jsme mohli dělat malé kuličky o průměru asi tak 1-2 cm, které osmažíme dorůžova a necháme na ubrousku odsát tuk. Mezitím si…
Kaleráby nastrúhame na tenkom strúhadle.Pridáme na kocôčky narezaný syr a nasekanú pažitku.Všetky ingrediencie na zálievku zmiešame, pridáme k šalátu a ešte raz dobre…
Želatinové plátky namočíme do studené vody.Uzené pstruhy vykostíme a kostry, kůži a hlavy dáme spolu s cibulí a kořením vařit na 5 minut do zeleninového vývaru.Odstavíme…
Očištěné houby nakrájíme dle zvyklostí - my rádi větší kusy. 5 minut povaříme ve vroucí hodně osolené vodě a necháme okapat.Svaříme nálev.Houby dáme do skleniček,…
Na rozehřátém (ale ještě ne rozpáleném)oleji opečeme hořčičná semínka - nedělejte je prudce, prskají a snadno se přepálí. Asi po 2 min. přidáme kapustu natrhanou na…
Meruňky necháme bobtnat asi hodinu v horké vodě. Tu pak slijeme a ovoce nakrájíme na tenčí proužky. Na oleji osmahneme cibuli téměř dozlatova. Přidáme mandle, chvilku…
Fazuľu namočíme.Srdiečko nakrájame na plátky a dáme do misy. K mäsu pridáme na pásiky nakrájanú papriku, paradajky narezané na kocky, nadrobno narezanú cibuľu,…
Všechno ovoce, kukuřici a ocet dáme do kastrolu, uvedeme do varu a pak 15 minut necháme probublávat.Přidáme hořčičná semínka, chilli, pepř, cukr a za stálého míchání…
Oloupané a na sousta nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. V misce smícháme podrcená hořčičná semínka, kmín, prolisovaný česnek, pálivou papriku a zázvor.…
Maso osolíme a spolu s rozdrceným koriandrem, hořčicí a nasekanou petrželkou dáme do mísy a důkladně zamícháme. Můžeme přidat trochu vody. Na tvrdo uvařené vajíčka…
Mrkev oloupeme, nakrájíme na kostky a v lehce osolené vodě ji krátce povaříme - aby byla polotvrdá. Cuketu oloupeme, vydlabeme a nakrájíme na kostky. Dáme do mísy,…
Ryby upravíme na delší plátky a zamotáme okurku, papriku, zelí a sepneme párátkem nebo ovážeme nití.Naskládáme do sklenice a zalijeme teplým (ne horkým) nálevem,…
Nejprve připravíme cuketu. Škrabkou na brambory ji nakrájíme na tenké nudličky. Kuchyňskou utěrkou z ní vymačkáme přebytečnou vodu.Na rozehřátý tuk nasypeme hořčičné…
Celé kuře položte prsíčky dolů a ostrým nožem vyřízněte páteř směrem od zadní části ke krku. Otočte ho a dlaní zatlačte na prsa. Prsní kost praskne a kuře snadno…
Vodu s octem, cukrem, feferonkami a kořením povaříme cca 10 minut, necháme vychladnout.Cibuli a špekáčky dle zvyklostí rozkrájíme a vložíme střídavě do sklenice (cibule,…
Kuřecí stehýnka dobře opláchneme a na každém z nich uděláme dva lehké zářezy na horní straně, to aby se marináda dostala více k masu.Marinádu připravíme smícháním všech…
Nachystáme si sklenici do které budeme utopence nakládat. Toto množství odpovídá asi na sklenici od okurek o objemu 1,5 litru , ale můžeme použít i jiné. Špekáčky…
Salát jsem dělala, když jsem likvidovala okurkový porost. Ze šlahounů nakládaček se oberou všechny nedorostlé okurky (kromě úplně maličké násady), tak asi od 3,5 - 4 cm…
Sušené černooké fazole (vigna unguiculata) namočíte na 12 hodin do studené vody. Uvaříte v papiňáku (tlakovém hrnci) se solí. Můžete přidat asofeteidu nebo jedlou sodu…