Znojemské okurky z vychytávek

Bartolotti Kuchařka: Bartolotti

Zavařeniny 8 názorů

Suroviny

3,75 l vody
1,25 l 8% octu
300 g cukru
60 ks sacharinu
160 g soli
2-3 kuličky nového koření
hrstička celého pepře
2-3 bobkové listy
okurky
mrkev
kopr i se stonky
hořčičné semínko celé
Recept si zatím oblíbil 1 kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Z vody, octu, cukru, sacharinu, soli, bobkového listu, nového koření a pepře svaříme nálev a necháme zchladnout.

  2. Okurky opereme, očistíme mrkev, cibuli, kopr.

  3. Do čistých sklenic (750 ml) vsypeme 1 kávovou lžičku hořčičného semínka, 4-5 koleček mrkve, kolečka cibule. Naskládáme okurky, nahoru kopr.

  4. Do sklenic nalejeme vychladlý nálev a zavíčkujeme.
    Zavařujeme na 80°C 20 minut.

Poznámka

Tento recept jsem získala z pořadu "Vychytávky Ládi Hrušky", údajně starý asi 90 let. Vyzkoušela jsem, porovnala s klasickým znojemským nálevem z okurek z obchodu. Je téměř totožný.

Můžete tímto způsobem nakládat vlastně všechno- květák (mírně předvařit), houby, zelí...

Já jsem udělala čalamádu (co dům dal i zahrada). Zítra přijde na řadu zelí. Tak uvidím, jak to dopadne. Čalamáda je výborná.

Konzumovat se může za 14 dnů.

Fotku nepřidávám, jsem s tím focením a odesláním na štíru.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Znojemské okurky z vychytávek

  • eva hubova eva hubova

    Okurky zavařeny, uvidíme jaké budou.

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    No tak jo:-) - asi to tak dělám ze zvyku:-D. Je fakt, že když se dá kousek křenu, zůstanou křupavé také. Údajně stejnou službu udělá prý i dubové listí.

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    cathleen: u nás taktéž,nedávám cukerín spoustu let,jen si pamatuji,že děda dával,ale to se okurky ,teda sklenice vázaly celofánem a nesterilzovaly,ale on měl diabet.;-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    hosta: Jituš, my už bez cukerínu okurky zavařujeme asi 3-4 roky. Kdyby byly méně křupavé, než ty s cukerínem, asi bychom se k němu nevrátili, ale zavařovali i jedli okurek méně.
    Křupou opravdu oboje stejně;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    hosta:
    Cukerin nedávám a na jiném místě jsem se ptal, proč je používán. Prý že to lidem chutná více než s cukrem...
    Já do okurek dávám křen a jsou křupavé (samozřejmě se nesmí uvařit, že) až tak, že by si tchyňka zuby vylámala :yes::-):-D

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Taky dávám cukerin (i trochu cukru:-)) ), protože okurky při použití umělého sladidla zůstávají více křupavé.

    Odpovědět

  • Bartolotti Bartolotti(autorka receptu)

    hospodyne:
    Je to všechno o názoru. Já jsem jen chtěla předat recept, který se mně osvědčil. Je na každém jstli vyzkouší nebo ne.
    bartolotti

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    Mě v takových receptech děsí to množství cukerínu. Dělá to kdekdo, přitom je tady úžasný recept od cathleen pouze s cukrem na univerzální a lahodný nálev.

    Odpovědět

Tématické fráze: recept na znojemské okurky americké okurky ládi hrušky nakladané okurky lada hruska nálev na znojemské okurky nálev na okurky s cukerinem nákládané okurky podle ládi hrušky láďa hruška sladkokysele zeli okurka lada recepty z vychytávek ládi hrušky znojemský nálev na okurky nalev na okurky hruška znojemské okurky recept znojemské okurky vychytávky ládi hrušky recepty 2017 okurky podle ládi hrušky vychytávky ládi hrušky americké okurky cukerin do okurek zavařované okurky ládi hrušky recept na hrušky jako okurky láda hruška příprava zelí k nakládání do sklenice videorecepty

Zapomněl/a jsem heslo