Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smažený kapr v trojobalu s bramborovým salátem je známou klasikou na štědrovečerním menu. Možností, jak tuto rybu zpracovat, je mnoho a my jsme pro vás připravili výběr tradičních i netradičních pokrmů. Poradíme, jak nejlépe kapra připravit.

Kapra nejčastěji porcujeme na podkovy, které se mohou konzumovat po řádném propečení. Další možností porcování jsou delší filety. Pokud si ponecháme vnitřnosti a hlavu, můžeme z nich uvařit na Štědrý den báječnou rybí polévku.

1/15

    1 z 15

    Vánoční smažený kapr Retro

    Vánoční smažený kapr Retro Video

    Dozlatova smažený kapr v trojobalu je stále tou nejlepší klasickou štědrovečerní večeří. Kapra si můžeme den předem naložit do mléka, které pohlcuje rybí pach. Voňavé kapří řízky podáváme s bramborovým salátem, na který má každá rodina svůj vlastní recept.

    2 z 15

    Kapr v křupavém kabátku

    Kapr v křupavém kabátku

    Vánočního kapra si můžeme vychutnat také v odlehčené zdravější verzi. Rybí podkovy si potřeme olivovým olejem, poprášíme moukou a obalíme v kukuřičné strouhance. Připravené podkovy stačí položit na plech s pečicím papírem a upéct do zlatova.

    3 z 15

    Kapr na paprice

    Kapr na paprice

    Tento recept je netradiční a chutná rychlovka. Kapra si prošpikujeme nebo také obalíme ve slanině a opečeme na pánvi. Poté do výpeku přidáme máslo, mletou papriku a zaprášíme moukou. Po osmahnutí zalijeme vodou, smetanou a povaříme do zhoustnutí.

    4 z 15

    Kapr po cikánsku

    Kapr po cikánsku

    Tento recept je plný chutné zeleniny, kterou si orestujeme na pánvi, podlijeme bílým vínem a doplníme domácím kečupem. Filety z kapra ochutíme, obalíme v mouce a pokapané olejem upečeme v troubě do zlatova. Filety klademe na zeleninovou směs a sypeme petrželkou.

    5 z 15

    Kapr na mandlích

    Kapr na mandlích

    Tento velmi netradiční recept stojí za vyzkoušení. Filety kapra osolíme a obalíme v mouce ochucené mletou paprikou. Kapra poté orestujeme na pánvi za všech stran. Závěrem si na másle opečeme lupínky mandlí a po odstavení přimícháme nasekanou petrželku. Touto směsí přelijeme filet kapra.

    6 z 15

    Křupavý kapr

    Křupavý kapr Video

    Vánoční filety z kapra nemusíme vždy obalit pouze v klasickém trojobalu. Famózně může chutnat obalený v kukuřičné strouhance, do které vmícháme lněné semínko s mletým kmínem. Na závěr na filety klademe bylinkové máslo a podáváme s bramborovým salátem.

    7 z 15

    Kapr v sýrovém těstě

    Kapr v sýrovém těstě

    I z kapra můžeme připravit báječné chuťovky. Filety namarinujeme v bylinkách a necháme odležet. Sýrové těsto rozválíme na plát a vykrájíme z něj pruhy, kterými ovineme filety kapra. Závěrem potřeme vejcem, posypeme sezamem a pečeme dozlatova.

    10 z 15

    Třeboňské kapří hranolky

    Třeboňské kapří hranolky Video

    Tento recept pocházející z okolí třeboňských rybníků je velmi úspěšný proto, že kapra naporcujeme na hranolky a marinujeme ho ve směsi sójové omáčky se zázvorem, česnekem, kmínem a také paprikou. Poté se obalí ve směsi s moukou a usmaží do křupava.

    12 z 15

    Maminčina vánoční rybí polévka

    Maminčina vánoční rybí polévka Video

    Ke Štědrému večeru neodmyslitelně patří rybí polévka. Už po celé generace se vaří z kapřích vnitřností, odřezků a kořenové zeleniny. Zahuštěná je krupičkou, osmahnutou na másle. Na talíři nesmí chybět nadrobno pokrájená čerstvá zelená petrželka a krutony.

    13 z 15

    Marinovaný kapr pečený na bramborech

    Marinovaný kapr pečený na bramborech

    Recept z jednoho pekáče je velmi jednoduchý a rychlý. Kapří filety stačí naložit do marinády z másla s kořením, do které přidáme také najemno nakrájenou cibuli, česnek a bylinky. Dobře ji promícháme a pomažeme s ní ryby, pak necháme 2 hodiny odpočívat v chladu.

    14 z 15

    Rybí škvarky

    Rybí škvarky

    Česká kuchyně je plná lahodných a tradičních receptů, mezi které patří i neodolatelné kapří škvarky. Pochoutka je tradičně připravována především o Vánocích. Nafiletované kousky ryby naložíme do česneku, poté obalujeme ve směsi mouky s kořením a smažíme do křupava.

1/15

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky