Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Česká kuchyně se velmi podobá světovým kuchyním - ale vždy tomu tak nebylo. Tradiční pokrmy byly plné hustých polévek, smažených jídel, smetanových omáček s knedlíky, kynutých koláčů a buchet.

Přes všechny moderní a světové fastfoody a streetfoody nelze na českou kuchyni zapomenout. I když si rádi dáme plněnou bagetu, tortillu nebo Caesar salát, vždy se rádi vrátíme k řízku, svíčkové s knedlíkem nebo k makovým buchtám.

1/17

    1 z 17

    Kuřecí řízek

    Kuřecí řízek

    Zkuste se zeptat českého strávníka, co by si přál k obědu - nejčastější odpověď bude řízek. Plátky drůbežího nebo vepřového masa můžeme nahradit mletým masem, smíchaným se strouhaným sýrem - získáme český holandský řízek. Řízky obalujeme v klasickém trojobalu a smažíme na tuku. Zdravější variantou jsou řízky, pečené v troubě.

    2 z 17

    Jednoduché vepřo-knedlo-zelo

    Jednoduché vepřo-knedlo-zelo

    Druhé místo v oblíbenosti české klasiky drží tradičně knedlo-vepřo-zelo. Jde o pokrm, na kterém se nesmí šetřit tukem, jinak ztratí svou chuť. K jeho přípravě potřebujeme vepřový bůček nebo krkovici  (částečně je může nahradit uzené maso), které pomalu pečeme na lůžku z cibule. Nesmí chybět dušené zelí a domácí knedlík.

    3 z 17

    Babiččiny buchty s mákem a povidly

    Babiččiny buchty s mákem a povidly

    Buchty s mákem, honzovky, české buchty a mnoho dalších názvů mají balíčky z kynutého těsta, plněné různými náplněmi jako mák, tvaroh nebo povidla. Kulaté bochánky, bohatě potřené máslem, získají po upečení tvar krychle. Vyklopení obsahu pekáče a loupání jednotlivých buchet byl obřad, kterého se s očekáváním zúčastnila celá rodina.

    4 z 17

    Pivní bramboráky

    Pivní bramboráky

    Receptů na bramboráky je opravdu hodně, ale základ je u všech stejný - syrové strouhané brambory, vejce, mouka, česnek, sůl, pepř a majoránka. Bramboráky můžeme dochutit tak, jak to dělávaly naše babičky. Přidaly do těsta nasekané škvarky, špek, kysané zelí nebo syrečky. Každá rodina má svůj oblíbený recept.

    6 z 17

    Koláč "lahoda"

    Koláč "lahoda"

    Koláče na plechu nesměly v neděli na stole chybět a oblíbené jsou stále - nejen pro svou chuť a vůni, ale i rozmanitost. Těstem vyložíme plech, potřeme ho tvarohem s cukrem, poklademe ovocem a posypeme drobenkou. Není to složité - drobenku můžeme mít stále v zásobě a ovoce mívíme na zahradě. Cítíte, jak koláče voní?

    7 z 17

    Cuketová bramboračka

    Cuketová bramboračka

    Bramboračka je nejoblíbenější česká polévka, která bublala na plotně každé domácnosti snad každý den. Do bramboračky patří základ z cibule, brambory, houby a kořenová zelenina. Chuť dodá česnek, kmín a majoránka. Polévka v zimě zahřeje a v létě nasytí místo hlavního jídla - stačí přidat kousek pečiva.

    8 z 17

    Naše svíčková

    Naše svíčková

    Stejně jako řízek vévodí klasické kuchyni, mezi omáčkami je to svíčková. Se svíčkami nemá nic společného - jde o hovězí maso, prošpikované dobrou slaninou, a kořenovou zeleninu, orestovanou na cibuli. Omáčku po uvaření rozmixujeme nebo propasírujeme a zjemníme smetanou. Podáváme ji s domácím knedlíkem.

    9 z 17

    Letní bublanina

    Letní bublanina

    Bublanina je lehoučká nadýchaná buchta, plná kráterků po ovoci, které k ní neodmyslitelně patří - ať jsou to jahody, třešně, borůvky, maliny, meruňky a spousta jiných druhů. Upečená bublanina musí být poprášená závějí moučkového cukru - pak je to přesně to pravé. Jeden plech stačit nebude.

    11 z 17

    Rajská omáčka s perníkem

    Rajská omáčka s perníkem

    Rajská omáčka dostojí s přehledem svému jménu. Připravit ji můžeme s hovězím masem, ale také s kuličkami z mletého masa. Omáčku dochutíme cukrem, strouhaným perníkem nebo špetkou perníkového koření. Skořice a hřebíček v ní prostě musí být cítit. K rajské omáčce podáváme knedlíky nebo vařené těstoviny.

    13 z 17

    Pečená husa

    Pečená husa

    Do červena vypečenou husu nebo kachnu s červeným zelím a bramborovým knedlíkem připravujeme na tradiční svátky (sv. Martin, Velikonoce) nebo jen tak v neděli, když si chceme s rodinou pochutnat. Někdo plní husu jablky, jiný má rád kachnu na pomerančích - ale není nad starou českou klasiku.

    14 z 17

    Telecí nudličky s houbovou omáčkou

    Telecí nudličky s houbovou omáčkou

    Lesní houby k české kuchyni neodmyslitelně patří. Jedním z oblíbených klasických pokrmů je smetanová houbová omáčka, do které můžeme vložit čerstvé nebo sušené houby či směs obou. Maso není do omáčky potřeba, je vydatná i bez něj. Podáváme ji s knedlíky, s rýží i s bramborami.

    15 z 17

    Kapr na oreganu se zeleninkou

    Kapr na oreganu se zeleninkou

    Kapr je jedničkou mezi klasickými rybími pokrmy, i když jsou jeho kosti nepříjemné. Je také nejčastějším úlovkem rybářů. Jeho maso je jemné, zdravé a rozhodně bychom ho měli jíst častěji než jen o Vánocích. Kapra můžeme vařit, dusit, péct, smažit, grilovat i nakládat. Sluší mu brambory, zelenina, pečivo. 

    16 z 17

    Bůčkový guláš

    Bůčkový guláš

    Guláš sice nepatří mezi tradiční česká jídla, ale to nic nemění na tom, že spolu s řízkem jde o neojoblíbenější pokrm každé hospody, restaurace i bufetu. Češi guláš dovedli k dokonalosti, protože ho nepřipravují jen z vepřového a hovězího masa, ale i z drůbeže, ze zvěřiny, ze špekáčků, zeleniny a brambor. 

1/17

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli