Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Grilování je jednou z nejoblíbenějších letních kratochvílí. Vždyť kdo by neměl rád klidné posezení na zahradě spolu s rodinou či přáteli a k tomu domácí pochoutky z grilu? Vyhněte se chybám a buďte králem grilování.

Ačkoliv není grilování nijak náročné, je velmi důležité se na něj správně a včas připravit. Čistota je půl zdraví - to u grilování a obecně přípravy pokrmů platí dvojnásob. A čemu dalším věnovat pozornost, abyste nebyli přinejmenším zklamaní?

Chyby při grilování a jak na ně

Seznámíme vás s těmi nejčastějšími chybami, kterých se při grilování můžete dopustit. Předejděte jim a užívejte si pohodové chvilky plné dobrého jídla.

  1. Kvalita použitých surovin je stěžejní, proto vsaďte na maso nejlépe přímo z chovu nebo od řezníka, u zeleniny zase na vlastní výpěstky nebo na tu z trhů.
  2. Včasná příprava vybavení i surovin je opravdu zásadní. Běh pro další pytel briket nebo zběsilé hledání obracečky může mít za následek spálení jídla.
  3. Znečištěný gril po předchozím použití je nutno řádně očistit. Rozhodně se nespoléhejte na to, že "ono se to opálí" - to je holý nesmysl.
  4. Hořící uhlíky z odkapávajícího tuku nebo přebytku marinády nedělají dobře našemu zdraví, proto z masa předem ořízněte přebytečný tuk a nepotírejte ho dalším a dalším množstvím marinády. Někdy je méně zkrátka více.
  5. Nikdy, ale opravdu nikdy nepíchejte do grilovaného masa vidličkou. Maso tak zbytečně přichází o šťávu, která je v něm uchovaná - a vám zůstane jen "sušina".
  6. Odpusťte si hotové marinády plné chemických "šmakulád". Domácí marinádu máte během pár minut hotovou, chuťově přesně podle vás a navíc za pár korun.
  7. Suroviny nepatří na gril, který se právě rozpálil. Správná teplota pro grilování je zásadní - jen dobře propečený a chutný výsledek stojí za to.
  8. Připálené jídlo nejezte - není to dobré a vašemu zdraví to také nepomůže.
  9. Trápí vás připečené ryby k roštu grilu? Potřete pečlivě očištěný rošt před použitím olejem a rybu příliš brzy neotáčejte. Jedině tak zůstane v celku.
  10. Maso neporcujte ihned po sejmutí z grilu, je potřeba ho nechat chvíli odpočinout (např. pod alobalem) - při okamžitém krájení by z masa ihned vytekla šťáva a maso by tak zůstalo zbytečně suché.

Grilovat můžete maso, zeleninu, ale také ovoce, které získá ještě lepší chuť a zkaramelizovaný povrch. Připravte si s námi chutná grilovaná žebra v pikantní marinádě. Postupem krok za krokem vás provede názorný videorecept:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli