10 chyb při grilování: Znečištěný gril, připálené suroviny nebo píchání do masa
Grilování je jednou z nejoblíbenějších letních kratochvílí. Vždyť kdo by neměl rád klidné posezení na zahradě spolu s rodinou či přáteli a k tomu domácí pochoutky z grilu? Vyhněte se chybám a buďte králem grilování.
Ačkoliv není grilování nijak náročné, je velmi důležité se na něj správně a včas připravit. Čistota je půl zdraví - to u grilování a obecně přípravy pokrmů platí dvojnásob. A čemu dalším věnovat pozornost, abyste nebyli přinejmenším zklamaní?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Chyby při grilování a jak na ně
Seznámíme vás s těmi nejčastějšími chybami, kterých se při grilování můžete dopustit. Předejděte jim a užívejte si pohodové chvilky plné dobrého jídla.
- Kvalita použitých surovin je stěžejní, proto vsaďte na maso nejlépe přímo z chovu nebo od řezníka, u zeleniny zase na vlastní výpěstky nebo na tu z trhů.
- Včasná příprava vybavení i surovin je opravdu zásadní. Běh pro další pytel briket nebo zběsilé hledání obracečky může mít za následek spálení jídla.
- Znečištěný gril po předchozím použití je nutno řádně očistit. Rozhodně se nespoléhejte na to, že "ono se to opálí" - to je holý nesmysl.
- Hořící uhlíky z odkapávajícího tuku nebo přebytku marinády nedělají dobře našemu zdraví, proto z masa předem ořízněte přebytečný tuk a nepotírejte ho dalším a dalším množstvím marinády. Někdy je méně zkrátka více.
- Nikdy, ale opravdu nikdy nepíchejte do grilovaného masa vidličkou. Maso tak zbytečně přichází o šťávu, která je v něm uchovaná - a vám zůstane jen "sušina".
- Odpusťte si hotové marinády plné chemických "šmakulád". Domácí marinádu máte během pár minut hotovou, chuťově přesně podle vás a navíc za pár korun.
- Suroviny nepatří na gril, který se právě rozpálil. Správná teplota pro grilování je zásadní - jen dobře propečený a chutný výsledek stojí za to.
- Připálené jídlo nejezte - není to dobré a vašemu zdraví to také nepomůže.
- Trápí vás připečené ryby k roštu grilu? Potřete pečlivě očištěný rošt před použitím olejem a rybu příliš brzy neotáčejte. Jedině tak zůstane v celku.
- Maso neporcujte ihned po sejmutí z grilu, je potřeba ho nechat chvíli odpočinout (např. pod alobalem) - při okamžitém krájení by z masa ihned vytekla šťáva a maso by tak zůstalo zbytečně suché.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Grilovat můžete maso, zeleninu, ale také ovoce, které získá ještě lepší chuť a zkaramelizovaný povrch. Připravte si s námi chutná grilovaná žebra v pikantní marinádě. Postupem krok za krokem vás provede názorný videorecept:
Komentáře