Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rýže je v kuchyni nepostradatelnou surovinou a zároveň je základem jídelníčků mnoha kuchyní po celém světě. Je levná, zasytí a hodí se k ní téměř cokoli, protože je chuťově univerzální a ten správný šmrnc ji dodá až výborná omáčka.

Rýže je obilovina, a to ne jen tak ledajaká - je to vlastně jedna z nejdůležitějších základních potravin na světě. Je součástí vyvážené stravy, podporuje trávení a má přirozený nízký obsah tuku. Zároveň je na přípravu velmi snadná a v kuchyni opravdu variabilní. Z rýže můžeme uvařit vynikající sladký nákyp, rizoto v podobě hlavního chodu nebo přílohu hned k několika skvělým omáčkám. 

Klasické české omáčky

Česká kuchyně je královnou omáček, právě k těm se rýže jako příloha dokonale hodí. Máme na výběr z velkého množství omáček podle toho, na co máme chuť a kolik času chceme strávit vařením. Klasikou je rajská omáčka, buď s plátkem hovězího masa nebo s plněnými paprikami. Trochu časově náročnější, nicméně chuťově dokonalá, je svíčková omáčka, kde můžeme knedlík dobře nahradit lehčí rýží. Pro milovníky hub je k rýži skvělá houbová omáčka a nesmíme zapomenout i na oblíbený a poctivý guláš, na kterém si s rýží taky pochutnáme. 

Jednoduché a rychlé omáčky

Vyzkoušejte rychlé a snadné omáčky, které připravíme s minimem surovin a s rýží si na nich pochutná celá rodina. Přesně takovou je rychlá znojemská omáčka z kuřecího masa s uzeninou a sterilovanými okurkami. Další velmi oblíbenou je sýrová omáčka, do které můžeme zkombinovat více druhů sýrů nebo zvolit nejjednodušší přípravu z taveného sýra. Opravdu rychlou, zato výbornou omáčkou je pažitková se smetanou a kuřecími kousky. 

Omáčky z luštěnin

Luštěniny jsou bohaté na bílkoviny a vlákninu, díky čemuž nás zasytí na dlouhou dobu, navíc jsou velmi zdravé. Zároveň jsou výbornou bezmasou variantou pokrmů. Luštěniny často před vařením namáčíme kvůli lehčí stravitelnosti, zlepšení chuti, snížení nadýmaní a zkrácení doby vaření. Pro rychlejší přípravu můžeme do omáček zvolit konzervovanou podobu luštěnin. Omáčky nejčastěji připravujeme z cizrny, čočky nebo fazolí

Zeleninové omáčky 

Zeleninové omáčky jsou chuťově skvělé, na přípravu snadné a přináší mnoho možností, jak je připravit kombinací různých druhů zeleninynejčastěji sladší zeleniny v podobě mrkve a dýně, zemité petržele, celeru či dokonce brambor, kyselejších rajčat nebo jemné cukety. Chuťově jsou zeleninové omáčky lehčí, svěží a a s rýží jako přílohou ideální pro letní dny. Můžeme k nim pro větší sytost přidat plátek masa nebo tofu. 

Exotické omáčky

Pro všechny milovníky mezinárodní kuchyně a zajímavých chutí přinášíme inspiraci na nejoblíbenější asijské a exotické omáčky, ke kterým rýže dokonale pasuje. Vynikající a oblíbenou je indická kari omáčka s kuřecími kousky nebo známé nasládlé butter chicken z rajčat a s kořením. Z asijské kuchyně jsou nejpopulárnější sladkokyselé omáčky, kde je základem sójová omáčka a koření. 

Omáčky z výpeku 

V české kuchyni jsou omáčky z výpeku velmi oblíbené. Základem je výpek z masa (šťáva a tuk z masa), který se postará o intenzivní chuť omáčky a zlatohnědou barvu. Takový výpek dále podléváme vývarem, vodou, vínem, pivem nebo zjemníme máslem. Omáčka se poté nechá zredukovat - odpařit tekutinu, čímž zhoustne, nebo se může zahustit jíškou. Můžeme dochutit solí, pepřem, česnekem nebo bylinkami. 

Připravte si k nedělnímu obědu slavnostní vídeňskou roštěnou s rýží podle našeho videonávodu, který vás postupem provede krok za krokem. Roštěnou dozdobíme dokřupava smaženou cibulí.

Dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky