Dobře ochucené jídlo - i to je cesta k hospodárnosti a úsporám. Když všem chutná, nejsou žádné zbytky
Správně dochutit jídlo se naučíme zkušenostmi. Někdo brzy, někomu to trvá déle. Jisté je, že někdy si rádi přidáme a jindy sníme talíř guláše ze slušnosti k hostiteli a jsme rádi, že to máme za sebou.
Základem je použít kvalitní a čerstvé suroviny, které dobře tepelně nebo jinak upravíme. Už tímto postupem se uvolňují aromatické látky, které patří ke konkrétním potravinám. Někdy chuť pomůže zvýraznit opražení, osmahnutí nebo opečení - ať už na tuku nebo bez tuku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zvýraznit chuť jídel
Především používáme aromatické druhy čerstvých nebo mražených zeleninových natí - nať petržele, celeru, cibule, pórku, libečku kopru, pažitky. Můžeme použít i jemné bylinky, ať už čerstvé nebo sušené, hlavně majoránku, dobromysl, saturejku a tymián.
Čerstvá zelenina a houby
Čerstvé produkty dovedou chuť nevýrazných jídel příjemně vylepšit. Použijeme oblíbenou zeleninu, často sáhneme po rajčatech a paprikách (barevná kapie). Velmi oblíbený je česnek, často využijeme i cibuli, křen a zázvor. Příznivci hub jejich použitím získají další chuťový rozměr jídel.
Jednoduché možnosti dochucení
Můžeme využít sterilované nebo jinak konzervované produkty. Mezi nejoblíbenější patří kečup, rajčatový protlak, rajčatová šťáva, hořčice, naložené okurky v sladkokyselém nálevu (např. nastrouhané do fazolové omáčky), krenex (naložený křen) a různé konzervy z hub. Chuťovou a výživnou hodnotu jídel zvýší lahůdkové droždí Tebi.
Oblíbené koření a sůl do našich jídel
Dáme přednost jemným a mírným druhům koření, které příjemně pohladí. Dráždivé a ostré druhy používáme velmi opatrně, dětem je nedáváme vůbec. Na ostré koření si snadno zvykneme, ale pro naše trávicí ústrojí může být ve větších dávkách škodlivé. Střídmí jsme i při dosolování pokrmů.
Čím dokyselit pokrmy
Na závěr jsme vybrali videorecept na výborně ochucené jídlo - kuřecí pikantní směs. Další recepty na oblíbená pikantní jídla jsou k dispozici v našem receptáři. Přejeme dobrou chuť.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře