Jak uvařit marmeládu z rebarbory? V kombinaci se zázvorem získá jemně pikantní chuť
Rebarbora je rostlina, kterou řadíme mezi zeleninu a snadno ji rozpoznáme podle velkých listů s masitými řapíky nápadné vínové barvy. Jedlou částí jsou pouze řapíky, které mají jemně nakyslou chuť a proto se skvěle hodí k sladkému pečení.
Rebarbora se sklízí většinou od května do poloviny června a zpracovává se co nejdříve od sklizně. Její řapíky je třeba před tepelnou úpravou vždy oloupat. Díky své nakyslé chuti se velmi často používají do buchet, koláčů či závinů.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvařit marmeládu z rebarbory
Rebarborovou marmeládu můžete doplnit i o jiné přebytky ovoce ze zahrádky či různé koření, které zmírní kyselost.
Na přibližně 4 skleničky marmelády budete potřebovat tyto suroviny:
- Nejprve rebarboru oloupejte a nakrájejte na zhruba stejně velké kousky (cca 1 cm).
- Nakrájené kousky vložte do hrnce, přidejte citrónovou šťávu a vodu pouze v množství uvedeném v receptu, jelikož rebarbora pustí navíc vodu ještě během vaření.
- Čerstvý zázvor oloupejte, rozkrájejte zhruba na 5 kousků a vložte do hrnce.
- Za občasného promíchání přiveďte k bodu varu a vařte do změknutí rebarbory. Poté odstraňte zázvor.
- Do hrnce přidejte cukr a míchejte do rozpuštění. Znovu přiveďte k bodu varu a míchejte do zhoustnutí marmelády. Postupně také sbírejte z povrchu pěnu.
- Na závěr přidejte nadrobno nasekaný kandovaný zázvor a mátu. Vše promíchejte a ihned naplňte do sklenic.
- Sklenicím důkladně otřete hrdla, pevně zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a nechte zchladnout.
Komentáře