Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rebarbora je rostlina, kterou řadíme mezi zeleninu a snadno ji rozpoznáme podle velkých listů s masitými řapíky nápadné vínové barvy. Jedlou částí jsou pouze řapíky, které mají jemně nakyslou chuť a proto se skvěle hodí k sladkému pečení.

Rebarbora se sklízí většinou od května do poloviny června a zpracovává se co nejdříve od sklizně. Její řapíky je třeba před tepelnou úpravou vždy oloupat. Díky své nakyslé chuti se velmi často používají do buchet, koláčů či závinů.

Jak uvařit marmeládu z rebarbory

Rebarborovou marmeládu můžete doplnit i o jiné přebytky ovoce ze zahrádky či různé koření, které zmírní kyselost. 

Na přibližně 4 skleničky marmelády budete potřebovat tyto suroviny

  1. Nejprve rebarboru oloupejte a nakrájejte na zhruba stejně velké kousky (cca 1 cm).
  2. Nakrájené kousky vložte do hrnce, přidejte citrónovou šťávu a vodu pouze v množství uvedeném v receptu, jelikož rebarbora pustí navíc vodu ještě během vaření. 
  3. Čerstvý zázvor oloupejte, rozkrájejte zhruba na 5 kousků a vložte do hrnce.
  4. Za občasného promíchání přiveďte k bodu varu a vařte do změknutí rebarbory. Poté odstraňte zázvor.
  5. Do hrnce přidejte cukr a míchejte do rozpuštění. Znovu přiveďte k bodu varu a míchejte do zhoustnutí marmelády. Postupně také sbírejte z povrchu pěnu.
  6. Na závěr přidejte nadrobno nasekaný kandovaný zázvor a mátu. Vše promíchejte a ihned naplňte do sklenic.
  7. Sklenicím důkladně otřete hrdla, pevně zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a nechte zchladnout. 
Marmeláda z rebarbory má jemnou kyselost a zároveň i pikantnost, o kterou se postará zázvor. Díky úvodnímu videoreceptu si s přípravou marmelády poradí i začátečníci, zpracujete svou úrodu na zásoby, které vydrží až do zimy.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli