Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kalendář vánočního pečení: Na co se zaměřit v druhém adventním týdnu? Pečeme kokosky a pusinky. Slepujeme marmeládou
Top recepty

V tomto týdnu dokončíme pečení základních druhů z minulého týdne. Pokud je již máme hotové, pustíme se do zpracování odložených bílků a upečeme z nich kokosky a pusinky. Je také vhodný čas na marokánky, a můžeme začít slepovat linecké cukroví marmeládou.

Druhý adventní týden probíhá tento rok 4.–10. prosince. Pokračujeme s pečením cukroví, které již bylo uvedeno pro první adventní týden: linecké cukroví, vanilkové rohlíčky, pracny, košíčky, plněné ořechy, išelské dortíčky, zdobené trubičky a strojkové cukroví

1

Kokosky

Pustíme se do pečení kokosek a po upečení je uložíme k rozležení.

  • Kokosky připravujeme z bílkového sněhu, který šleháme nad párou. Přidáme do něj cukr a strouhaný kokos.
  • Na plech kokosky stříkáme buď sáčkem se zdobičkou, nebo klademe lžičkou
  • Pečeme je na mírno do světle růžové barvy.
  • Klasické kokosky pečeme s předstihem, protože potřebují čas na změknutí.
  • Skladujeme je v krabici s rozpůleným jablkem, které pravidelně vyměňujeme za čerstvé.
  • O tom, jak upéct kokosky, podrobněji pojednává náš další článek. Mimo jiné poradí, jak upéct kokosky, které jsou měkké hned po upečení

2

Cukroví z bílků

Odložené bílky zpracujeme do bílkového cukroví. Toto nadýchané a křupavé pečivo patří mezi levné druhy, ačkoliv na pohled vypadá "honosně".

  • Můžeme upéct laskonky, pusinky a ořechové nebo mandlové křupinky.
  • Některé kousky (pusinky) se velmi dobře hodí jako ozdoby na stromeček. Pro tyto účely jim můžeme dát barevný nádech.
  • Při šlehání bílků nad párou bude bílková hmota pevnější a lépe udrží tvar. Hotové kousky zůstanou po usušení trvanlivé a křupavé.
  • Bílkové pečivo se peče, nebo spíš suší, při velmi nízké teplotě 70–100 °C velmi dlouho, po dobu až 90 minut.
  • Hotové pečivo uskladníme na suchém místě.

3

Marokánky

Toto cukroví je poměrně rychlé a jednoduché na přípravu. Zužitkujeme do něho kandované ovoce a mandle nebo jiné ořechy.

  • Suroviny na těsto (moučkový cukr, máslo mléko, nasekané vyloupané mandle a kandovanou pomerančovou kůru) povaříme pozvolna s mlékem.
  • Po odstavení přidáme hladkou mouku a necháme vychladnout.
  • Lžičkou tvoříme hromádky na plech vyložený pečicím papírem.
  • Upečeme v troubě do zlatova, stačí přibližně 10 minut při teplotě 175 °C.
  • Upečené marokánky namáčíme jednou stranou do čokolády. Po upečení je necháme odpočívat na suchém místě.

4

Slepujeme cukroví marmeládou

Pustíme se do slepování lineckého cukroví marmeládou, ale na máslové krémy je zatím brzy.

  • Pokud jsme linecké upekli už minulý týden, je nyní mírně zvlhlé, což je dobře. Díky tomu půjde dobře mazat, aniž by se kousky lámaly.
  • K mazání použijeme hladkou jemnou marmeládu, bez semínek a kousků celého ovoce.
  • Když se nám při mazání některé kousky rozlomí, odložíme si je na nepečené cukroví.
  • Cukroví, které promažeme marmeládou v tomto týdnu, se nám do Vánoc pěkně rozleží.

Jak upéct marokánky podle názorného videa

Video s instruktáží nám poradí, jak upéct měkké a vláčné vánoční marokánky. A v našem receptáři najdeme ještě mnoho dalších receptů na bílkové cukroví, na které se zaměříme v druhém adventním týdnu. Přejeme, ať se Vám pečení daří.

 

 

 

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky