Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční čokoláda: Vyrobte si rodinnou pochoutku podle receptu od prababičky
Zdroj: Top recepty

V naší rodině se předává recept na vánoční čokoládu, který pochází od prababičky. Na oblíbenou pochoutku se všichni těšíme každé Vánoce. Poradíme, jak ji vyrobit z kakaa, tuku a cukru. Po nalití do formiček ji necháme ztuhnout a vychladit.

Všichni víme, že generace našich babiček neměly možnost velkého výběru sladkostí, jako je tomu dnes a díky tomu alespoň vznikly báječné recepty na cukroví, které si se sladkou vzpomínkou můžeme každé Vánoce připravit. Postačí nám k tomu pouze několik základních surovin a formičky.

Vánoční čokoláda od prababičky

Na toto cukroví si připravíme: 250 g 100% rostlinného tuku, 250 g cukru moučky, dále 100 g kakaa, 100 g hladké mouky, 1 lžíci solamylu a 1 vanilkový cukr.

  1. Nejprve si připravíme vodní lázeň a rozpustíme v ní kostku rostlinného tuku.
  2. Mezitím si smícháme dohromady všechny sypké suroviny.
  3. Do rozpuštěného tuku vmícháme metličkou na několik etap sypkou směs, tak aby nám vznikla hustší směs bez hrudek.
  4. Čokoládu mírně provařujeme do zhoustnutí, ale pouze tak, abychom ji mohli nalít do formiček.
  5. V této fázi můžeme také přimíchat jemně nakrájené oříšky podle naší chuti nebo také ponechat pouze čistou čokoládu.
  6. Nyní ji naplníme do libovolných formiček - ať už zvolíme plechové nebo silikonové, není třeba je vymazávat. V chladu vše necháme ztuhnout.

Máme pro vás také tip na báječné čokoládové hvězdičky s kokosovou náplní, které si můžete vyzkoušet podle videoreceptu. Přejeme dobrou chuť.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře (4)

Chybička se asi vloudila, cale na 250 gr tuku je těch sypkých ingrediencí moc 🫣 bylo to tuhé a nedalo se s tím vůbec pracovat 🤔 musela jsem přidat půl kostky tuku 😉

Syleich: Dobrý den, moc mě mrzí, že se Vám čokoláda nepovedla přesně podle receptu. Čokoládu dělám každoročně a vždy se povedla. Doporučit můžu jediné, vždy sypké suroviny přidávat na několik etap, podle postupného houstnutí čokolády. 🙂 Přeji krásný den.😊

citronek: Dobrý den, v tomto případě se jedná o osvědčený rodinný recept autorky, mnohokrát vyzkoušený ..... :)

to snad nééé! mouka do čokolády?

Další tipy a triky