

Špíz z amura
Suroviny 10 velkých špízů - akorát na plech
- 1 amur (cca 2,5 kg; vykostěný)
- 300 g anglické slaniny vcelku
- 3 bílé papriky nebo žluté papriky
- 2 větší cibule
- 300 g menších žampionů
- sůl
- drcený kmín
- pepř
- máslo
Postup přípravy receptu
Rybu nakrájíme na kousky cca 2x2x2 cm. Papriku a anglickou nakrájíme na podobně veliké kousky podle možností, cibuli překrojíme napůl, pak opět napůl a rozebereme na plátky. Malé žampiony jen omyjeme a překrojíme napůl.
Na špejle střídavě napichujeme rybu, papriku, slaninu, žampion, cibuli atd. Vyrovnáme na plech mírně vymazaný olejem, posolíme, pokmínujeme, opepříme. Pak poklademe plátky másla (jen sem tam) a dáme naplno péct (plynová trouba). Podáváme s bramborovou kaší, šťouchanými či jinými bramborami, jak má kdo rád. Na fotce hotového pokrmu je jeden špíz napůl.
Poznámka od kuchařky
Každý rok při výlovu grilujeme tyto špízy venku na grilu - letos nás sníh zahnal domů, ale neodradilo nás to a rybka z trouby byla také vynikající.