Nejoblíbenější recepty na vánočky: Zkuste skvělá různá těsta, a to i bez kynutí
Pečení vánočky je v mnoha domácnostech nedílnou součástí vánočních příprav. Receptů je spousta, a že je z čeho vybírat. Od klasiky z kynutého těsta až po variace s tvarohem bez kynutí. Vybrali jsme pro vás ty nejoblíbenější.
Vánočku si možná můžeme snadno koupit, ale chuťově se domácí vánočce nemůže rovnat. Pokud jste se jí vyhýbali kvůli obavám z přípravy kynutého těsta, ukážeme vám, že se dá upéct i jinak. A přitom bude vynikající. Pak už zbývá trocha cviku s pletením vánočky, nebo můžeme těsto poslat rovnou do vánočkové formy a do trouby.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Vánočky z kynutého těsta
Vánočka z kynutého těsta patří k těm nejoblíbenějším, nejčastěji připravovaným a také k pracnějším. Nicméně při správné přípravě kynutého těsta a s trochou trpělivosti nás čeká dokonale nadýchaná a vláčná vánočka. Lehkou obměnou v přípravě je vánočka z třeného kynutého těsta, která je ještě nadýchanější.
Vánočky z tvarohového těsta
Pokud nemáme dostatek času, nebo se kynutému těstu raději vyhneme, je tvarohová vánočka výbornou volbou. Místo droždí do ní přidáváme kypřicí prášek a pro vláčnost tučný tvaroh ve vaničce. Tvarohová vánočka nepotřebuje kynout, je vláčná a nadýchaná. Stačí smíchat suroviny, vypracovat těsto a uplést vánočku dle libosti. Pečeme ji dozlatova.
Vánočky z domácí pekárny
Příprava vánočky v domácí pekárně nám ušetří spoustu práce se zaděláváním kynutého těsta. Ve výsledku je nadýchaná jako obláček. A jak na to? Stačí dát do pekárny všechny suroviny ve správném pořadí – nejdříve tekuté suroviny, poté sypké a nakonec droždí. Zapneme program "těsto", který trvá přibližně 1,5–2 hodiny (záleží na typu pekárny). V pekárně můžeme vánočku rovnou upéct, ale pokud chceme tradiční tvar, zapleteme ji a upečeme v troubě.
Speciální vánočky
Vánočka nemusí být každý rok stejná. Existuje mnoho receptů, které jsou méně známé a přitom výborné. Jedním z nich je šlehačková vánočka, která je vynikající, dokonale vláčná a vhodná i pro začátečníky. Z přebytků již hotové vánočky si můžeme udělat luxusní pochoutku v podobě na másle smažené skořicové vánočky. Nezapomeňme, že vánočka nemusí být vždy sladká, dá se totiž uplést i z bůčku.
A jak upéct vánočku, která se vždy povede? Vyzkoušejte lahodnou kynutou vánočku na přání podle našeho videoreceptu, který vás přípravou provede krok za krokem.
Přejeme krásné Vánoce.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře