Tajemství „chytrých“ svačinek pro děti: Co by měli školáci jíst, aby jim to myslelo?
17. 6. 2021 Životní styl
Školní rok se sice chýlí ke konci, ale pravidelná a zdravá strava by dětem neměla chybět ani o prázdninách. Právě prázdniny jsou vhodné k tomu, abychom ratolestem dali prostor zvyknout si na pro ně třeba dosud neznámý jídelníček. Pak začnou školáci v září nový rok parádně nastartovaní.
Povolený doping
Svačina je malé jídlo mezi hlavními jídly. Podle společnosti STOB - Stop obezitě by měla obsahovat 5 až 10 % celkové denní energie, ale její skladba záleží na tom, zda jde o svačinu dopolední nebo odpolední a důležité je i to, jaký program dítě zrovna má. U válecího dopoledne u knížky o prázdninách nepotřebuje dítě doplnit tolik energie jako ve škole před písemkou nebo během odpolední túry s rodiči. A jde i o to, kdy a jak velkou snídani má za sebou. Pro lehkou dopolední svačinku proto stačí klidně i kousek čerstvé zeleniny s tvarohovým dipem, anebo ovoce s jogurtem.
Mohlo by vás zajímat
Je-li ale dítě ve škole a brzy snídá, měla by dopolední svačina obsahovat všechny tři základní živiny, tedy sacharidy, bílkoviny i tuky a vždy kousek zeleniny. Pokud chcete jídlem navíc podpořit proces učení, vsaďte na „chytré“ potraviny. Jsou jimi například avokádo, losos, vlašské ořechy nebo sardinky, které obsahují cenné omega-3 mastné kyseliny. Ty mají zásadní vliv na vývoj a fungování mozku, zlepšují paměť, soustředění a učení, a dokonce podle posledních studií, zveřejněných na stránkách Státního zdravotního ústavu, pomáhají při depresi. Náš tip! Dejte dětem do celozrnné housky s máslem plátky uzeného lososa nebo kousek avokáda, případně udělejte mix oříšků a sušeného ovoce anebo připravte pomazánku ze sardinek.
Vejce nade vše?
Zásobárna aminokyselin, antioxidantů a železa dítě nejen nadlouho zasytí a dodá mu potřebné bílkoviny, vitamíny a minerály, ale také mu pomůže v soustředění. Jednou z významných látek ve vajíčku je totiž podle webu Bezpečnost potravin látka cholin. Právě cholin je důležitý pro vývoj mozku a je to taky hlavní přenašeč nervových vzruchů do mozku. Takže oprašte své vzpomínky na chleba s máslem a natvrdo uvařeným vajíčkem a dopřejte tuto dobrotu i svým dětem. Náš tip! V létě můžete chleba posypat na závěr ještě čerstvými bylinkami, třeba velice zdravou řeřichou.
Banány místo sušenek
Banány jsou hodně energeticky vydatné ovoce, ale právě proto se hodí třeba před tréninkem nebo na výletě. Mají hodně vlákniny a sacharidů a dodávají tak okamžitou přirozenou energii, ale nejen to. Banány díky obsahu draslíku pomáhají při učení, zlepšují mozkové schopnosti, působí na zklidnění a zlepšují náladu. A bonus navíc? Chutnají sladce, a tak mohou nahradit nezdravé cukrovinky. Právě ty by měly z jídelníčku školáků zcela zmizet. Po sladkostech se totiž dítě cítí unavené, ospalé a je nevýkonné. Sušenky, mléčné čokolády, koblihy a jiné dobroty dětem sice chutnají, ale neposkytnou jim žádné živiny. Kromě toho, glykemie v krvi po těchto pochoutkách rychle stoupne, ale zase rychle klesne a toto kolísání má negativní vliv na celý organismus dítěte. Zkuste jim raději místo toho nabídnout ovoce, anebo upečte domácí buchtu. Ta bude jistě lepší než kupované oplatky.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak dlouho vydrží maggi z libečku? Trvanlivost přírodního maggi vás jistě překvapí
Libeček bývá také často obsažen v bylinných čajových směsích, kde se využívá jeho močopudných vlastností či pozitivního vlivu na trávení. Protože je… Číst více
Jak se dělá maggi z libečku? Jednoduchý postup vám vysvětlíme krok za krokem
Není nic snazšího, než si udělat zásoby. Listy libečku snadno usušíme nebo zamrazíme a tak je budeme mít k dispozici vždy, když budou potřeba. Můžeme… Číst více
Jak udělat maggi z libečku? Do polévkového ochucovadla využijete i další natě
Kdo by odolal dokřupava usmaženému řízku a pořádně máslem omaštěným bramborám posypaným čerstvě nasekaným libečkem? Asi jen málokdo. Libeček dodává… Číst více
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
Iva Trhoňová je známá autorka kuchařek a… Číst více
Jak udělat maggi z libečku? Vyzkoušejte jednoduché a výborné dochucovadlo
Libeček je velmi často označován jako "zelené maggi", a to především pro svou intenzivní kořeněnou vůni a chuť. Zároveň je libeček bylinkou s mnoha… Číst více
Jak na domácí „maggi“ z libečku: Je zdravé, levné a na jeho přípravu stačí pouhé tři ingredience
Kdo by neznal Maggi? Tradiční tmavé tekuté… Číst více
Dagmar Pecková se podělila o recept na skvělého králíka a říká: Na sociálních sítích baví lidi víc můj „žvanec“, než má tvorba
Dagmar Pecková patří mezi naše nejvýznamnější… Číst více
Moderátor Aleš Háma preferuje českou kuchyni: Dokážu si pochutnat i na vlašáku z papíru s rohlíkem, říká
Aleš Háma patří mezi naše nejvýraznější a… Číst více
Reportáž ze školní jídelny, kde mají salátové bary a pečou si vlastní chleba. Nástupní plat kuchaře byl přitom 18 000 hrubého
Tři čtvrtiny škol a tím pádem i školních jídelen… Číst více
Krmila hady, teď peče bláznivé dorty. S tímhle hororovým vyhrála jihočeská cukrářka Lucie mezinárodní soutěž
Chtěla být kadeřnicí. Maminka si přála, aby byla… Číst více