Retro lekce v MasterChef Česko: Jak připravit španělské ptáčky jako od babičky?
27. 10. 2021 Vaření
Španělské ptáčky patří mezi klasiku české kuchyně. Právě proto jejich přípravu dostali v dnešním díle za úkol také soutěžící v pořadu MasterChef Česko. Pojďte si tedy dnes s námi i vy připomenout, jak se tahle dobrota připravuje a jak ji vylepšit! Zatímco však soutěžící museli vařit v moderním duchu, my se vrátíme k babičkovské klasice!
Původ neznámý
Jak už jsme psali v našem článku dříve, kde se vzal u španělských ptáčků ten název, nikdo s jistotou neví. Se Španělskem totiž nemá jídlo vůbec nic společného. Legenda říká, že se k nám pokrm dostal možná díky španělským kuchařům, kteří ke konci 17. století připravovali pochoutky pro císařovnu Marii. Ovšem ve Španělsku tohle jídlo neznají... A název ptáčci? Pravděpodobně vznikl od toho, že se maso, stočené do závitků původně spínalo jehlicemi, které z něj trčely do stran a připomínaly křídla. Možná za názvem stojí i ta skutečnost, že se na královských dvorech dříve běžně jedli malí opeřenci. A masový závitek svým tvarem i velikostí malého, peří zbaveného ptáčka připomíná. Nic z toho ovšem není potvrzené, jisté je jen to, že Španělské ptáčky milujeme a jsou po „svíčkové se šesti“ hned druhým českým nejoblíbenějším jídlem. Ovšem, jako u všech pokrmů, i zde platí, že dokonalého výsledku dosáhnete pouze správnými ingrediencemi a správným postupem.
Jak na ptáčky
Stejně jako neexistuje jeden jediný univerzální recept na svíčkovou omáčku, není ani jeden na ptáčky. Základ ovšem bývá stejný: Do plátku z roštěné se zabalí různé suroviny a následně se vše společně dusí doměkka. Náplň ve španělských ptáčcích má propojovat několik chutí: pikantní hořčici, jemnou uzeninu, syté vejce a kyselou okurku. Někdo přidává i slaninu, ta nikdy neuškodí, někdo dává párek, jiný klobásu. Aby se vám jídlo povedlo, držte se následujících zásad:
- Vybírejte dobře vyzrálé maso a i přesto plátek ještě z obou stran naklepejte. Naklepáním se rozruší svalová vlákna a maso bude měkčí. Po naklepání plátek osolte a opeřete a potřete plnotučnou hořčicí.
- Na plátek masa dejte dle libosti slaninu, šunku, čtvrtku vejce uvařeného natvrdo, čtvrtku podélně rozkrojené okurky, párek nebo klobásu. Někdo přidává i cibuli. Řiďte se svou chutí! Maso zabalte do válečku tak, aby byly okraje dobře utěsněné. Maso upevněte párátky, špejlemi či kuchyňským provázkem. Pokud máte kastrůlek velikostí tak akorát na všechny závitky, můžete je také při opékání naskládat těsně vedle sebe a závitky se nerozpojí i bez provázku či nitě. Prodávají se také speciální kuchyňské klipsy nebo smyčky na maso, přesně na tento účel.
- Závitky opékejte na rozpáleném sádle nebo oleji tak, aby maso ze všech stran zatáhlo a zhnědlo. Poté maso vyjměte a dejte bokem. Ve výpeku osmažte slaninu, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a osmažte ji do zlatohněda. Přidejte bobkový list a hořčici dle chuti, vložte závitky zpět a vše podlijte masovým vývarem. Přikryjte pokličkou a buď ptáčky duste pomalu na sporáku, nebo pečte v troubě při 160 °C asi 2 hodiny.
- Na závěr omáčku zahustěte jíškou a ještě provařte. Poté ji propasíruje přes jemné sítko a dochuťte. Tajný tip šéfkuchařů? Omáčka získá šmrnc, když do ní kápnete trochu láku z okurek! Můžete ještě také znova přidat trochu hořčice.
- Z ptáčků sundejte případné provázky či špejle, na každou porci použijte jeden až dva závitky a ty před podáváním šikmo překrojte, aby byla vidět náplň uvnitř. Španělské ptáčky podávejte s vařenou rýží. Někdo k nim má rád také třeba bramborou kaši.
TIP
TIP
TIP
TIP
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak vyrobit panko strouhanku. Stačí dva dny starý bílý chléb a struhadlo
Panko strouhanka je japonská obalovací strouhanka, která má hrubší strukturu než běžná strouhanka. V obchodech bývá poměrně drahá, ale můžeme si ji… Číst více
Jak udělat drožďové knedlíčky do polévky a jak je zmrazit. Jejich příprava se vyplatí!
Jak udělat směs na drožďové knedlíčky Nejprve si rozehřejeme olej. Na něm osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku. Základem kvasnicových knedlíčků je… Číst více
Jak správně tvarovat veku, aby byla jemná a nadýchaná? Díky videonávodu to zvládnete snadno
Veka je ideální na chlebíčky, ale skvěle chutná třeba jen tak s máslem. Ta kupovaná však mnohdy nesplňuje naše požadavky a bývá často suchá. Pokud si… Číst více
Pečeme s Ivou: Jak na nejlepší domácí veku, nejen na silvestrovské chlebíčky
Moji milí, už se po pár dílech našeho společného… Číst více
Zdravé silvestrovské pohoštění: Zkuste delikátní špíz caprese nebo okurkové závitky!
Chlebíčky, obložené mísy plné salámů a sýrů,… Číst více
Jaké udělat knedlíčky do polévky? Které jsou ty nejoblíbenější a do jakých polévek se nejvíce hodí
Je více možností, jak knedlíčky udělat. Ty nejlepší si často pamatujeme ještě z dětství a rádi se k nim vracíme. I když na jejich tvarování… Číst více
Češi do toho! Užijte si sledování hokeje aneb Nejlepší recepty nejen pro hokejové fanoušky!
Je to jen pár měsíců, co skončila pandemií… Číst více
Polská bageta zapiekanka: Znáte tento geniální polský fastfood? Doma jej připravíte snadno
Na první pohled vypadá jako obyčejná zapečená… Číst více
Jak upéct domácí veku? Chlebíčky milujeme všichni, ale co kdybychom je tentokrát připravili z domácí veky? Poradíme, jak na to
Základem veky je dobře vykynuté těsto, které připravíme z obyčejné mouky, nebo část mouky nahradíme moukou celozrnnou pšeničnou např. špaldovou -… Číst více
Velikonoční barevné chlebíčky jsou chutným občerstvením nejen pro koledníky
Velikonoce hýří jasnými barvami nastávajícího jara a proto musí být obložené chlebíčky barevné, veselé, bohaté a chutné. Právě o velikonočních… Číst více
Komentáře (2)
Pro zajimavost Magdalena Dobromila uvadi jako spanelskeho ptacka holoubka , teda zavitek ze zelneho listu plneny mletym veprovym masem .