Znáte švédské koblížky semlor? Tuhle masopustní dobrotu s mandlovou náplní a vůní po kardamomu si zamilujete!
26. 1. 2022 Historie a zajímavosti
Zatímco český masopust se neobejde bez koblih plněných marmeládou, v severských zemích si pochutnávají na semlor se šlehačkou. Vypadají sice trochu jak italské profiterolky, nedělají se ale z odpalovaného těsta, ale hezky v souladu s koblihovými zásadami z těsta kynutého.
Tučné úterní houstičky
Pod názvem semlor (v jednotném čísle semla) jsou tyto malé bochánky známé ve Švédsku, pečou je ale i v dalších zemích na severu – ve Finsku, Norsku, Dánsku, v Estonsku, na Faerských ostrovech a na Islandu. Pokud byste se setkali s názvy jako fettisdagsbulle, vastlakukkel, fastelavnsbolle, bolla nebo føstulávintsbolli, vězte, že vždy jde o stejnou dobrotu. Toto malé pečivo je na severu Evropy spjaté s obdobím masopustu, konkrétně s masopustním úterým (jí se ale i v neděli nebo v pondělí na konci masopustu). Některé názvy dokonce v překladu znamenají „tučná úterní houska“. Slovo semla je zřejmě odvozeno z němčiny, kde housku přímo označuje. Podle webu Dwds.de ovšem pochází z latinského simila, jež znamená pšeničná mouka. Pokud by vám to náhodou připomínalo název pšeničné krupice semolina, jste na správné cestě. Aby toho zmatku ale nebylo málo, na jihu Švédska a ve švédsky mluvících částech Finska jako semlu koupíte úplně normální pšeničnou housku, která se jí s máslem. Ta byla ostatně předchůdcem dnešních semlor a původně se jedla namočená v mléce. Tyto houstičky se podávaly jako poslední sváteční pečivo před začátkem půstu. Podle webu Thelocal.se byly dokonce oblíbeným dezertem švédského krále Adolfa I. Fridricha, který žil v 18. století. Stinnou stránkou toho všeho sice je, že panovník zemřel na zažívací potíže po trochu opulentnější hostině složené z humra, kaviáru, kysaného zelí, uzeného sledě, šampaňského a semlor. Pokud ale přihlédnete k skladbě celého králova menu, houstičky na jeho skonu určitě výrazný podíl neměly.
Mohlo by vás zajímat
S mandlemi i marmeládou
Se sladkým pečivem semla se obyčejná houska nedá vůbec srovnávat. Semlor jsou malé buchtičky z kynutého těsta z pšeničné mouky, do něhož se přidává pro chuť a vůni kardamom. Tyto „koblížky“ se ale na rozdíl od těch našich nesmaží, ale pečou v troubě. Pak se rozříznou a plní se lahodnou mandlovou náplní, na kterou se ještě navrší šlehačka. Vše se nakonec přiklopí odříznutou horní částí. Tato „poklička“ se nakonec ještě posype moučkovým cukrem, aby dezert vypadal svátečněji. Občas se navrch dávají i plátky mandlí. V některých variantách se semlor pouze plní marmeládou. Dnes se většinou podávají jako samotný dezert s kávou či čajem, dřív se častěji jedly zalité horkým mlékem. V severských zemích patří semlor k oblíbeným moučníkům. V období masopustu tyto buchtičky zaplní pulty všech pekařství a cukráren a pořádají se i soutěže, kdo je má nejlepší. A protože půst se dnes již tak přísně nedodržuje, Švédové si na nich pochutnávají i během něj. Pravidelně se je dávají vždy v úterý až do Velikonoc. V Dánsku kynuté těsto na buchtičky vylepšují pomocí rozinek a kandované pomerančové kůry, v místních pekařstvích ale častěji nabízejí podobné marmeládou plněné pečivo z listového těsta. Na Islandu nebo na Faerských ostrovech připravují masopustní bochánky stejně jako v případě italských profiterole z těsta odpalovaného. To, že je tu mají opravdu rádi, dokládá i fakt, že masopustnímu pondělí se tu dokonce říká bolludagur (den buchet).
Místo bochánků wrap
V období masopustu v některých švédských pekařstvích nabízejí modernější verzi semlor – tzv. semmelwrap. Podle webu Expressen.se je tento dezert poměrně mladý, vznikl až roku 2015 a vymyslel jej cukrář Mattias Ljungberg v pekárně Tössebageriet ve Stockholmu. Jeho cílem bylo vytvořit takovou variantu semlor, která by se bez problémů dala sníst i někde na ulici, aniž by měl člověk náplň takřka všude. Těsto proto rozválel na tenko a jen ho krátce upekl, aby se dalo zatočit jako třeba pšeničná či kukuřičná tortilla. Pak už jej jen naplnil náplní stejnou jako v případě semlor – tedy mandlovou pastou a šlehačkou. Přestože tento dezert vzbudil velký ohlas, našlo se i mnoho odpůrců, kteří stále nedají dopustit na klasickou bochánkovou semlu.
Témata
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Grilování levou zadní: Tipy na božské dipy a fantastické marinády
Grilovací počasí udeřilo plnou silou a už vůbec… Číst více
Jak dlouho vydrží naložené maso? Záleží na druhu masa a na teplotě v lednici
Je známo, že naložení masa v olejové marinádě prodlužuje jeho trvanlivost, proto při nakládání olejem, solí a česnekem rozhodně nešetříme, maso bude… Číst více
Jak ochutit marinádu na grilování? Je báječná s čerstvým česnekem i s bylinkami
Marinádu na maso můžeme připravit jednoduše doma, postačí nám k tomu základní surovina, kterou je olej, ideálně slunečnicový nebo řepkový a sypké… Číst více
Chyby při marinování masa: Příliš mnoho oleje i opakované použití marinády
Marinády mají obsahovat tři základní ingredience: olej, koření nebo bylinky a kyselou složku (ocet, citronová šťáva nebo mléčné výrobky). Potom už je… Číst více
Časté chyby při nakládání masa: Nevěřte tvrzení, že čím více koření, tím lépe
Chyb při nakládání masa můžete udělat celou řadu, pokud se však seznámíte se základy marinování, snadno jim předejdete. Díky tomuto postupu přípravy… Číst více
Rady a recepty na muffiny. V čem a jak je péct
Muffiny neboli jednoporcové bábovičky či dortíky k nám přišly z Ameriky a jsou sympatické vesměs jednoduchou přípravou, kterou zvládne každý.… Číst více
Upečte dětem k jejich svátku cupcakes (kapkejky). Jsou jednoduché na přípravu a děti z nich budou mít radost
Nejjednodušším vhodným korpusem je muffin. Upéct muffiny je jednoduché a zvládne to kdejaký začátečník. Udělat krém nebo polevu také nemusí být… Číst více
15 receptů na cupcakes: Inspirujte se originálními recepty a překvapte rodinu
Cupcakes se často podávají při slavnostních příležitostech, jako jsou dětské oslavy, svatby i firemní akce. Pečou se v nižších rovných košíčcích s… Číst více
Jednoduché pohoštění na párty: Dortová lízátka pro malé, falešný tatarák pro velké
Ať už vás čeká oslava narozenin, zahradní párty… Číst více
7 oblíbených jídel s jogurtem. Jak je připravit co nejchutněji
Jogurt v naší kuchyni Použití jogurtu je široké. S müsli a ovocem je součástí oblíbených snídaní. Zdobíme jím lívance potřené marmeládou. Přidáváme… Číst více