Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hitem letošních svátků je tento bramborový salát z Polska: Když ho vyzkoušíte, žádný jiný už možná nebudete chtít
Zdroj: Toprecepty

Snad žádný jiný pokrm nemá tolik různých variant jako bramborový salát. Každý, kdo jej připravuje, tvrdí, že jen jejich je nejlepší a pořádají se i soutěže o ten nejdokonalejší. Pokud ovšem rádi experimentujete, můžete se letos pustit do jeho polské varianty. Je totiž vynikající.

Bramborové saláty z celého světa

Smaženého vánočního kapra nebo řízek bez bramborového salátu si u nás dokáže představit jen málokdo. Bramborový salát se ovšem nepřipravuje jen tady, ale i v mnoha dalších zemích světa, jen u nás je typickou štědrovečerní přílohou. A stejně jako u nás má bramborový salát spoustu verzí, stejně tak se liší saláty s bramborami ve světě.

Mohou být s majonézou i bez, dochucené jogurtem či zakysanou smetanou, na některé se dává jen zálivka z oleje a třeba vídeňský se zalévá navíc vývarem. Brambory někdy doplňuje jen cibule a bylinky jako v případě již zmiňované vídeňské variace, jinde kořenová zelenina, uzeniny nebo třeba ryby jako konzervovaný tuňák či ančovičky.

Bramborový nebo zeleninový?

Polská verze bramborového salátu se té naší podobá asi nejvíc a v některých polských rodinách si jej rovněž dopřávají na Štědrý den nebo na Silvestra. Mažou si ho i na toasty stejně jako my na chlebíčky a s oblibou si jej vychutnávají rovněž s polskou bílou klobásou nebo se smaženým řízkem. I do tohoto salátu se obvykle dává kořenová zelenina a majonéza. Ne nadarmo se mu v polštině říká Sałatka Jarzynowa, což znamená zeleninový salát.

Na první pohled vypadá jako náš klasický vánoční majonézový bramborový salát, specifická je u něj precizně nakrájená zelenina na drobné kostičky o rozměrech 5-6 mm, kdy jedna musí být jako druhá. Není divu, že se na přípravě polského bramborového salátu mnohdy podílí celá rodina.

Recept na polský bramborový salát

Do polského bramborového salátu se někdy navíc přidává i červená paprika, vařená vajíčka a nesmí v něm chybět ani okurky naložené v kopru, které se postarají o vynikající chuť. Pokud máte kopr rádi, můžete jej dát i jako zelenou nať pro osvěžení a dochucení salátu. A jak tedy polskou verzi bramborového salátu připravíte?

Budete potřebovat:  8 brambor, 4 vejce, 4 mrkve, 1 menší bulvu celeru nebo ½ velkého, 3 okurky ve slaném nálevu s koprem (můžete použít i kvašáky), 1/2 červené cibule malé, 3 naťové cibulky, 2 lžíce kopru (případně pažitky nebo petrželky), 1/2 šálku majonézy, 1/2 šálku řeckého jogurtu, 2 lžíce zakysané smetany, 1 lžíci dijonské hořčice, sůl a pepř podle chuti

Postup: Brambory omyjte, očistěte kartáčkem a vložte je do hrnce s vodou. Vařte, dokud nezměknou asi 20-30 minut. Mezitím uvařte vejce natvrdo asi 10 minut. Mrkve a celer oloupejte a také povařte do změknutí. Uvařené brambory, zeleninu a vejce nechte vychladnout. Mezitím nakrájejte okurky na malé kousky a cibuli a naťovou cibulku nadrobno. Bylinky omyjte a nasekejte. Vše dejte do velké mísy. V jiné míse smíchejte majonézu, jogurt, zakysanou smetanu, hořčici sůl a pepř. Jakmile brambory, zelenina a vejce vychladnou, nakrájejte je na kostičky a přidejte do mísy s okurkami, cibulí a bylinkami. Smíchejte s dresinkem a nechte trochu odležet v chladu.

Náš tip: Salát je možné mnoha způsoby vylepšit nebo upravit stejně jako ten český. Do salátu můžete přidat třeba nadrobno nakrájené jablko, 1/4 až 1/3 šálku rozmrazeného mraženého hrášku, 2 až 3 lžíce nakrájené nakládané zeleniny, několik nakrájených čerstvých ředkviček nebo 2 lžíce hrubozrnné hořčice. Do zálivky je možné vmíchat také 1-4 lžičky cukru, chuť zálivky se tak trochu zjemní. 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

carpp

11. 12. 2022 07:29

Obrázek k receptu na "polský bramborový salát" se jmenuje "berlínský bramboroý salát" (zkuste se podívat na název obrázku, i když to třeba běžně neděláte). Alespoň, že jsme zůstali v Evropě, ono to z Polska do Berlína není daleko.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více