Skotská královna Marie Stuartovna vyžadovala polévku z koroptví a máslové sušenky, sladkosti odkázala lékárníkovi
20. 10. 2023 Historie a zajímavosti
Na francouzský královský dvůr přišla Marie Stuartovna teprve jako šestiletá a byla připravována na roli manželky korunního prince Františka. Francie 16. století jí natolik učarovala, že i po návratu do rodného Skotska vyžadovala francouzská jídla a nechala vysadit francouzské odrůdy jablek.
Osud podobný Marii Antoinettě
Necelé dva roky byla francouzskou královnou. V pouhých 18 letech ovdověla a vrátila se zpět do Skotska, ale Francie se jí vryla pod kůži. Její život byl jako na houpačce a trochu se podobal osudu o dvě století mladší francouzské královny Marie Antoinetty – a to i včetně tragického konce na popravišti. Marii Stuartovnu však nepopravili Francouzi, pokyn katovi dala její teta, anglická královna Alžběta I.
Mohlo by vás zajímat
Dvojnásobná královna milovala francouzské pokrmy
Přeskočme ale spletité a složité životní peripetie krásné Marie Stuartovny, nejprve francouzské a poté skotské královny, a podívejme se na její celoživotní lásku k Francii a francouzskému jídlu.
Ochutnala tam to nejlepší, co renesanční francouzská kuchyně mohla nabídnout. Na královské domácnosti se nešetřilo a nebylo výjimkou za jediný den v kuchyni připravit 2 telata, 16 ovcí, 5 prasat, 7 hus a k tomu nějaké kusy hovězího, zajíce, bažanta i skřivana.
Mohlo by vás zajímat
Sladké ovoce a dezerty
Na stole nikdy nechybělo ovoce, vždyť v zahradách zámku Chenonceau, kde Marie žila, rostly broskvoně, meruňky a jabloně. Keře rybízu a lesních jahod nebo morušovníky byly obsypány plody. Překvapivě se tam dařilo i banánovníkům. Marie si nejvíc pochutnávala na melounech.
Sladké sušené ovoce bylo základem mnoha zákusků a dezertů. Mladá královna mohla ochutnat i dortíky a bonbóny s cukrem, který byl luxusním zbožím. Na jídelníčku byl marcipán i hustá lepkavá pasta z kdoule a pomerančů podobná marmeládě.
Přivezla si sto beden vína a sazeničky stromů
Když se v srpnu 1561 Marie definitivně vracela do rodného Skotska, doprovázela ji loď plná francouzských potravin a sto beden francouzského vína. Nechyběly ani sazeničky ovocných stromů, především jabloní a hrušní.
Zvykat si musela na omezenější výběr sezónní zeleniny a ovoce. Skotská kuchyně byla jednoduchá i v královském paláci v Edinburghu a skládala se z vydatných polévek, vařeného masa, uzených ryb, ovesné kaše a kapusty.
Mohlo by vás zajímat
Máslové sušenky a silná polévka z koroptví
Návrat Marie s sebou přinesl obohacení nevýrazných pokrmů o francouzské chutě. Nechávala si například péct tenké a křehké máslové sušenky ochucené carawayem, což je druh kmínu hodně podobný anýzu.
Královna Marie nade vše milovala silnou polévku z koroptví, která byla náročná na přípravu. Na tu se spotřebovaly vždy dvě koroptve a nešetřilo se ani jinými surovinami. Přidávalo se také máslo a slanina. Polévka se servírovala s kusy masa, bílým chlebem, sypaná pistáciemi a jádry granátového jablka.
Mohlo by vás zajímat
Sladkosti zdědil lékárník
Konec svého života strávila Marie v anglickém zajetí a jedinou útěchou se jí stalo jídlo. Dokonce prý i výrazně přibrala na váze.
Zajímavé je, že Marie Stuartovna si dobrého a kvalitního jídla natolik vážila, že v závěti odkázala všechny své sladkosti a různé pro ni důležité a oblíbené potraviny svému lékárníkovi.
Náš tip: Dostali jste chuť na dobrou silnou polévku? Hovězí vývar s játrovými knedlíčky podle našeho videoreceptu by neudělal ostudu ani na královském stole.
Zdroje informací:
pressandjournal.co.uk: ShortbrPotage à la Reine: The Great Tudor Bake Offead fit for a queen as Mary Queen of Scots is linked to historic Scottish biscuit
thetudortravelguide.com: Potage à la Reine: The Great Tudor Bake Off
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vinnou révu můžeme pěstovat i na zahradách ve výšce do 500 m. n. m. V kuchyni využijeme listy i hrozny
Vinná réva je teplomilná, takže plných úspěchů dosáhneme nejlépe v jižní poloze chráněné před větrem. Vyžaduje lehčí půdu. Pěstujeme odrůdy moštové k… Číst více
Kebab nebo gyros? Není to totéž. Poznejte rozdíly mezi dvěma pouličními dobrotami
Také se vám kebab a gyros tak trochu pletou? Na… Číst více
Pita chléb: Kulinářský poklad z Blízkého východu pomůže vytvořit dokonalý gyros i kebab, jeho příprava je snadná
Pita chléb, také známý jako arabský chléb, je… Číst více
Druhy kebabu: Jak se vyznat v tradičních arabských, tureckých a řeckých názvech
Většina kebabů se připravuje slisováním tenoučkých plátků masa s kořením a po grilování na vertikálním grilu se z nich odřezávají plátky, které se… Číst více
Den rozinek
Na výběr je z většího množství druhů rozinek, liší se dle původu a odrůdy vinné révy, též záleží na dalším způsobu zpracování a sušení. Setkat se… Číst více
Tvarování kebabu nebylo nikdy jednodušší. Naše názorné video vás naučí skvělý trik
Kebab je název pro smažené nebo grilované maso, které pochází z Blízkého východu nebo Asie. Jedná se o mleté maso smíchané s kořením, které dále… Číst více
Desatero rad na téma gyros: Řecký pokrm je z vepřového masa připravovaného na rožni
Slovo gyros je doslovným překladem tureckého slova döner, který znamená "otáčet se" na rožni. Mnoho lidí si plete řecký gyros z vepřového nebo… Číst více
Den gyrosu
Označení gyros, které znamená točit, odkazuje na způsob přípravy masa na vertikálním grilu. Z válce se odkrajují malé kousky masa, které se pak… Číst více
Jak se starat na jaře o vinnou révu. Jaké jsou hlavní zásady správné péče
Vinná réva se řadí mezi jedny z nejstarších rostlin, které se pěstuji již od nepaměti. Čerstvé hrozny obsahují především velké množství sacharidů,… Číst více
Velký test kebabů v Praze 2023: Kde dostanete čerstvé maso a kde za 170 Kč jen mražený polotovar? Suverénně vede Žižkov
Grilované, na kousky nakrájené maso v housce nebo… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více