Vánoční rekordy: Adventní kalendář spořádal kluk v New Yorku za minutu a 27 sekund, a ještě ve správném pořadí
6. 12. 2023 Historie a zajímavosti
Adventní kalendář představuje jednu z nejoblíbenějších vánočních cukrovinek, které zpříjemňují odpočet dnů od prvního prosince až do Štědrého dne. Mezi neoblíbenější verze kalendářů patří jednoznačně ty čokoládové. Dostaly se dokonce do Guinessovy knihy rekordů.
Křížky a vznik klasických kalendářů
Tradice adventních kalendářů má své historické kořeny v 19. století mezi německými luterány, kde bylo zvykem vyznačovat uplynulé adventní dny křížky na dveřích nebo svíčkami na stěnách.
První tištěné adventní kalendáře se objevily na počátku 20. století a jsou spojeny s pionýrem Gerhardem Langem. Langova vzpomínka na matku, která mu v dětství každý adventní den připínala na karton drobnou pochoutku, ho inspirovala k vytvoření prvních kalendářů s malými okénky, za kterými se skrývaly obrázky či sladkosti.
Mohlo by vás zajímat
Ovlivnění válkou
Výroba adventních kalendářů byla přerušena během druhé světové války kvůli nedostatku surovin, ale po skončení konfliktu se tradice rychle obnovila a adventní kalendář se rozšířil nejenom po Německu, ale i po celém světě.
V současnosti existuje široká paleta adventních kalendářů. Od tradičních papírových s čokoládovými bonbóny nebo obrázky, přes kalendáře plné hraček, kosmetiky, čajů, kávy, až po exkluzivní verze obsahující šperky nebo elektroniku. Ovšem nejoblíbenější a také cenově nejdostupnější jsou stále ty čokoládové.
Možná si ještě vzpomenete, jak jste je jako ratolesti tajně ujídali a rodiče vám hubovali, ať počkáte s otevřením každého okýnka. To jeden muž z New Yorku měl zcela opačný problém. Jak kalendář vyjíst co nejrychleji!
Rekordní zápis
Právě kalendář se sladkým obsahem se tak před šesti lety dostal i do Guinessovy knihy rekordů. Konkrétně jde o nejrychleji snědenou čokoládu uvnitř. Přestože většina lidí konzumuje čokoládu z adventních kalendářů pomalu, jeden pamlsek denně od 1. do 24. prosince, Kevin „LA Beast“ Strahle, na nic nečekal. Celý obsah kalendáře zvládl v neworské kanceláří Guinessovy knihy rekordů 4. 12. 2017 sníst za 1 minutu a 27,84 sekund. Za tento čas otevřel všechna dvířka - ve správném pořadí - a postupně snědl veškerou čokoládu.
Náš tip: Pokud máte rádi čokoládovou polevu, zkuste si ji podle našeho videoreceptu vytvořit doma:
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Připravte si osvěžující letní sangrii! Jednoduše a podle originálního španělského receptu
Hotovou sangrii koupíte ve většině supermarketů.… Číst více
Teplé nápoje pro chladné dny. Recepty nejen na zahřátí
Jakmile klesnou teploty a nastanou chladné večery i dny, balíme se do teplejších svršků a máme chuť na teplé nápoje, které nás zahřejí. Můžeme se… Číst více
Domácí vánoční punč uvaříte snadno z běžně dostupných surovin. Výborná je i nealkoholická varianta
Tento nápoj, který pochází původně z Indie, má dlouhou historii. Psal o ní nedávno náš Magazín. Punče nemusí být jen alkoholické, i dětem a… Číst více
Jak zavařit smaženici z hub? Milovníkům hub přijde vhod návod, díky kterému budou mít houby po celý rok jako čerstvé
Smaženice je oblíbená pochoutka z hub, původní recept je ale určen k okamžitému zpracování. Přitom podušením hub se solí a kmínem, poté následným… Číst více
Desatero rad na téma houby: Víte, jak dlouho dary lesa dusit a chutně zpracovat i na zimu?
Plný košík hub je snem každého houbaře. Po příchodu z lesa se musíme o své úlovky co nejdříve postarat, myšleno tím ten stejný den, protože snadno… Číst více
Punč se původně skládal z pěti základních surovin. Horký nápoj nás příjemně zahřeje a svátečně naladí
Pod názvem punč si představíme nápoj, který lahodně chutná, příjemně nás prohřeje a působí dobrou náladu. Obvykle obsahuje kolem 30 % alkoholu.… Číst více
Den sangrie
Sangria je sladký, aromatický míchaný alkoholický nápoj tvořený základem z červeného vína, do kterého se přidává soda, pomerančová šťáva nebo šumivé… Číst více
Jaký je rozdíl mezi svařákem, punčem a grogem: Jak se tyto nápoje od sebe liší
Všechny horké nápoje s alkoholem mají společnou vlastnost - zahřejí tělo i duši, pokud se používají s mírou. Proto jsou oblíbenou součástí zimního… Číst více
Orientální salát tabouleh voní petrželkou a mátou. Víte, co ještě se do něj dává?
Patří k tradičním salátům celé blízkovýchodní… Číst více
Nejlepší houbová smaženice? Zkuste pár vychytávek a vytvoříte z ní hotovou delikatesu
Přišli jste z lesa s košíkem plným hub a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více