Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Horká čokoláda k Vánocům neodmyslitelně patří.
Zdroj: vecstock / freepik

Horká čokoláda patří k Vánocům stejně, jako třeba vaječný koňak. Na její přípravu existuje mnoho receptů, ale dostat se však s tímto nápojem do Guinessovy knihy rekordů nedokáže každý. Před šesti lety se to ovšem podařilo v americkém horském středisku, kde vytvořili šálek se 4506 litry oblíbeného horkého nápoje.

Tisíce litrů sladkého nápoje

Horské středisko Soda Springs v Kalifornii, USA, se do „Guinessovky“ zapsalo 16. prosince 2017, tehdy zde byl totiž představen největší hrnek plný horké čokolády. A skutečně se ani trochu nedal porovnat s šálky, které používáme doma a vejde se do nich zhruba 250 ml tekutiny.

Obří hrnek měl totiž objem 4 506,83 litru a výroba horkého nápoje si vyžádala smíchání 4 163,95 litrů vody s 226,79 kg horké kakaové směsi a 37,85 litrů mléka. Čokoláda byla podávána při teplotě 41,1 stupňů Celsia.

Pod dohledem rozhodčího

Originální nápoj byl vyroben na oslavu svátku Tří králů a jako hlavní ingredience bylo použito více než 600 kilogramů polosladké čokolády z místní produkce. Výroba gigantické horké čokolády trvala více než tři hodiny.

Aby mohl být rekord zapsán do Guinessovy knihy rekordů, na vše dohlížel oficiální rozhodčí. Předchozí rekord byl stanoven v roce 2009, kdy bylo vyrobeno 3331 litrů horkého nápoje.

Slavnostní událost, během které byl překonaný rekord oficiálně uznán, se konala o posledním víkendu místního tradičního festivalu sněhových koulí v Soda Springs. Tato mimořádná událost přinesla do regionu velký zájem médií a turistů.

Historie a moderní trendy

Historie populárního nápoje sahá až do starověku, v Evropě se horká čokoláda stala oblíbeným nápojem šlechty, když v 16. století španělský conquistador Hernán Cortés přivezl kakaové boby do Španělska. Evropané přidali cukr a med, aby zmírnili hořkost.

Dnes existují stovky variant horké čokolády, včetně různých příchutí jako je máta, karamel, vanilka nebo chilli. Rovněž se přidávají různé druhy mléka nebo dokonce alternativy mléka pro ty, kteří mají intoleranci laktózy nebo jsou vegani.

Náš tip: Pokud jste při čtení dostali chuť na čokoládu, vytvořte si podle našeho receptu muffiny plné sladké suroviny:

Zdroj informací:
guinnessworldrecords.com - Largest cup of hot chocolate/cocoa

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více