Kroupy nejsou „hloupý“! Netradiční smaženice nebo kroupové zelí překvapí, důležitý je správný postup při vaření
1. 1. 2024 Vaření
Také jste si zamilovali kroupy? Nebo jste jim naopak ještě nepřišli na chuť? Kroupy skvěle ozvláštní každodenní běžný jídelníček, a pokud jsou dobře připravené, pokrmy z nich určitě oceníte.
Jak si vychutnat kroupy
Co jsou kroupy? Jde o zrna obilovin (oves, pšenice, ječmen nebo pseudoobiloviny: třeba pohanka) zbavená obalů. Protože jsou celozrnná, jsou bohatá na vlákninu, ale také na minerální látky a vitaminy.
Kroupy patří nejen do vánočního černého kuby, ale také do řady dalších jídel. Nejdříve nás možná napadnou zabíjačkové speciality, ale také se dají využít jako zavářka do polévek. Přichystat si je můžeme jako kaši a připravit jako přílohu.
Mohlo by vás zajímat
Jak uvařit kroupy, aby nenadýmaly
Kroupy mohou potrápit naše trávení. Když je ale správně připravíme, budou mnohem stravitelnější. Před tepelnou úpravou proto kroupy důkladně propláchneme, a pak je namočíme na několik hodin do vody, kterou před vařením slijeme. Nakonec kroupy ještě jednou propláchneme. Pak dáme do hrnce na vaření krup kromě vody také bylinky, které jsou známé svým vlivem na omezení plynatosti. Patří mezi ně kmín, majoránka, ale i saturejka nebo anýz.
Kroupová polévka
Kroupy jsou výbornou zdravou ingrediencí, kterou můžeme ozvláštnit jídelníček. Báječně se hodí i do polévky, kterou tak zahustíme. Sáhnout po nich můžeme hned v případě několika polévek. Obzvláště tam, kam přidáváme krupici, těstoviny nebo rýži.
Přichystat si můžeme třeba tradiční „zimní“ polévku z uzených žeber, mrkve, petržele, česneku a cibule. A kroupy místo rýže jsou v ní výborné. K oblíbeným zimním polévkám také patří „prdelačka“, což je lidový název pro zabíjačkovou polévku. Ať už do ní dáme vývar nebo ne, chutná zabíjačková polévka skvěle.
Mohlo by vás zajímat
Kroupová smaženice
Milujete míchaná vajíčka? Pak si je určitě chystáte na různé způsoby. Mohou být třeba s houbami a máme výbornou smaženici. A co takhle vyměnit houby za kroupy? Příprava je úplně snadná. Budete na ni pro tři osoby potřebovat: 1 cibuli, 80 g uzeného špeku, 200 g předem uvařených krup, asi 3 stroužky česneku, drcený kmín, mletý pepř, majoránku, sůl a zhruba 6 vajec (podle velikosti).
Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Špek pokrájejte na kousky. Do pánvičky dejte špek a cibuli a společně je osmažte do mírně nazlátlé barvy. Česnek oloupejte a nasekejte najemno. Ke konci smažení přisypte česnek a asi půl lžičky drceného kmínu. Přidejte scezené a okapané kroupy a nechte je dobře prohřát. Dochuťte je solí, pepřem a majoránkou podle chuti, přilijte vejce a nechte je za občasného promíchání srazit. Vejce by měla zůstat vláčná a nevysušená. K tomu se hodí čerstvý chléb, ale nebo jen kyselá okurka, řepa, případně zeleninový salát.
Zima v našich končinách nemá tu nejlepší pověst. Nic neroste, ovoce a zelenina se musí dovážet z teplejších krajů, kvůli čemuž jejich cena stoupá, člověk se neustále klepe mrazen a ani sluníčko ho…

Kroupové zelí
Kroupy můžeme využít nejen v polévce, případně rizotu, smaženici, ale také třeba jako kroupové zelí. Přichystat si ho můžeme tak, jak obvykle připravujeme zelí. Podusíme ho na cibulce a nakonec smícháme s předem uvařenými kroupami. Kroupové zelí dobře chutná v kombinaci s kuřetem, přidat ho můžeme i k pečenému bůčku, případně dalším tučnějším druhům masa.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak si připravit vývar do zásoby: Základem je zredukovat tekutinu, prudce ji zchladit a uschovat
Uvařili jste maso do omáčky a zbyl vám vývar, který vám je líto vyhodit? Nebo si chcete vyrobit domácí bujón místo masoxu, který nechcete do polévky… Číst více
Používáte masox? Nahraďte ho domácím bujónem a vychutnejte si poctivou polévku
Složení masoxu, což je to samé jako bujón, vydá na několik řádků. Přitom se bez něj v kuchyni můžeme snadno obejít. Nejsnazší cestou je udělat si… Číst více
Domácí zeleninový bujón, který má bezkonkurenční chuť? Videonávod vám pomůže
Pokud patříte mezi odpůrce umělých dochucovadel, máme pro vás skvělý tip, jak si připravit domácí bujón, který se hodí téměř do každého pokrmu.… Číst více
Jaké jsou základní druhy vývarů? Vyzkoušejte zábavný kvíz
Každý kuchař pracuje s vývarem - je to základní kámen polévek, omáček a šťáv. Chuťově výrazná tekutina každý pokrm doplní, dochutí a vylepší. Je… Číst více
Jak se křtí unikátní kuchařky? Josef Maršálek prozradil, proč má rád bublaninu, Besky přiznala, co jí dopomohlo k vítězství
Josef Maršálek, Tereza Bebarová, Besky i pekařka… Číst více
VIDEO: Jak probíhal křest našich video kuchařek? Podívejte se, co přáli kmotři Josef Maršálek, Besky nebo Tereza Bebarová!
Nejčtenější český web o vaření, Toprecepty.cz,… Číst více
Retro okénko: Tyčinka Milena stávala dříve 2,50 Kčs. Oblíbená je dodnes, třeba jako součást slavných Milena řezů
Zbožňujeme ji skoro stejně jako Kofilu, na rozdíl… Číst více
Tereza Bebarová miluje kachnu, nám ale prozradila recept na tyhle pohankové palačinky
S herečkou a moderátorkou Terezou Bebarovou jsme… Číst více
Příběh Maggi a večeře ze sáčku: „Pytlíkové polévky“ měly v roce 1885 ulevit pracujícím ženám
Žluto-červené logo značky Maggi zná snad každý.… Číst více
Demi glace je ten nejlepší základ pro všechny druhy omáček: Jak jej připravit, aby měl opravdu silnou chuť?
Už jste někdy slyšeli o demi glace? Pokud jste… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více