Jak na rychlé a výtečné jahodové muffiny? Stačí jednoduchý recept, pár ingrediencí a do hodiny máte sladkou lahůdku na stole
23. 6. 2024 Vaření
Muffiny patří k dezertům, které jsme přijali, přestože u nás nemají dlouhou tradici. Lahodné košíčky, které se dají připravovat na slano i sladko, si našly nezastupitelné místo v českých kuchyních a s radostí zkoušíme nové a nové recepty. Například ten s kousky čerstvých jahod je velmi snadný a výsledek si rozhodně oblíbíte.
Dlouhá historie
Muffiny mají dlouhou historii, která má své počátky v Anglii. Původně byly chápány jako placky pečené na kamnech a podávané k čaji. Američané však původní recept přetvořili a vznikla tak dnešní podoba muffinů, tedy malých, nadýchaných koláčků, pečených ve speciálních formách.
Popularitu si tyhle malé dobroty získaly především kvůli jednoduché přípravě, ale také díky tomu, že se dá využít spousta různorodých ingrediencí, a to sladkých nebo slaných. Například ovoce, v současnosti primárně jahody, se hodí skvěle.
Mohlo by vás zajímat
Jahody jsou nyní ideální
A proč právě jahody? V tomto období jsou totiž na vrcholu své sezóny. Červen je měsícem, kdy jahody dosahují nejlepší chuti a jsou nejšťavnatější. Vybrat si čerstvé jahody na trhu nebo je nasbírat na vlastní zahrádce nebo při samosběru je nejen zážitek, ale také záruka nejlepšího výsledku.
Muffiny s kousky čerstvých jahod mají nezaměnitelnou chuť a vůni, kterou mražené ovoce jednoduše nedokáže nahradit. Pokud však nemáte po ruce jahody, existuje mnoho jiných druhů ovoce, které můžete použít. Borůvky, maliny, ostružiny nebo třešně jsou také skvělou volbou. My ovšem nabízíme rychlý a snadný recept na jahodovou variantu, kterou na TikToku prezentovala uživatelka s nickem sophiebakas.
@sophiebakas Strawberry muffins 🍓🫶🏼 #strawberry #muffins #dessert #baking #breakfast #brunch ♬ The First Waltz - RIOPY
Muffiny s kousky jahod
Na přípravu osvěžujícího dezertu budete potřebovat: 1 vejce, 245 ml mléka, 55 g másla, 250 g hladké mouky, 120 g cukru krupice, 1/2 lžičky soli, 1,5 lžičky prášku do pečiva a 150 g jahod.
Jak na to?
- Do mísy rozklepněte vejce, přidejte mléko a cukr. Metlou promíchejte.
- Rozpusťte máslo a přilijte ho do směsi, poté přisypte mouku, smíchanou s práškem do pečiva a metlou vymíchejte hladké těsto.
- Jahody nakrájejte na menší kostičky a přidejte je do těsta. Lehce promíchejte vařečkou.
- Do formy na muffiny vložte papírové košíčky a nalijte do zhruba dvou třetin těsto.
- Formu vložte do předehřáté trouby na 200 °C a pečte 5 minut. Poté snižte teplotu na 180 °C a pečte dalších 20 minut.
Rady k pečení muffinů
- Použijte papírové košíčky: Tyto košíčky nejen usnadňují vyjímání muffinů z formy, ale také se díky nim forma tak neušpiní.
- Naplňte formičky do dvou třetin: Těsto během pečení nabude, takže je důležité neplnit formičky až po okraj.
- Pečte při správné teplotě: Ideální teplota pro pečení muffinů je kolem 180 °C. Příliš vysoká teplota může způsobit, že se připálí na povrchu, zatímco vnitřek zůstane neupečený.
- Nepřemíchejte těsto: Při míchání těsta buďte opatrní. Přílišná intenzita totiž může způsobit, že muffiny budou tuhé. Stačí jen lehce promíchat ingredience, aby se spojily.
Náš tip: Místo jahod můžete do muffinů použít třeba kousky čokolády, jak radí náš videorecept:
Zdroje informací:
littleindianabakes.com - The History of Muffins
allrecipes.com - How to Make Muffins: Top 10 Tips
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Doba salátová: Vyzkoušejte netradiční dresingy s mákem nebo pomerančem!
Otevřené trhy, první rašící bylinky a čerstvé… Číst více
Výtečně ochucený dresink ještě podtrhne chuť grilovaných jídel. Zvládnete ho nachystat během chvilky
Do domácích dresinků si sami zvolíte ty suroviny, které máte nejraději. Základem nemusí být jenom majonéza, ale i např. zakysaná smetana nebo hustý… Číst více
Vinaigrette je lahodná salátová zálivka. Videonávod ukáže dva postupy přípravy
Sezóna čerstvého salátu a zeleniny je už skoro za rohem a klasická přelivka z vody, octu a soli už vás tolik neláká? Při použití správné zálivky… Číst více
Čím nahradit ocet v zálivce? Zálivka by v salátu chybět neměla, ocet však může
Zálivka, případně dresink, by neměli chybět v žádném salátu. Propojují jednotlivé suroviny a dodávají pokrmu chuť. Samotnou zálivku můžeme pokaždé… Číst více
Chyby při přípravě dresinků a zálivek: Zapomeňte na ty kupované a rozmazlujte se
Pochutnat si na salátech můžeme kdykoliv, přesto je jejich nejvýraznější doba v letních měsících, kdy nás skvěle osvěží a zasytí i přes svou lehkost.… Číst více
Dresink, dressing
Dresink se oproti běžné zálivce liší tím, že se do základu z oleje a octa může přidat majonéza, kečup, smetana nebo jogurt. Použití dresinků je různé… Číst více
Olivový olej
Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně a vyrábí se z oliv. Při výrobě kvalitního extra panenského oleje se olivy nečešou, ale nechají… Číst více
Jak chutně připravit hlávkový salát. Oblíbená listová zelenina nás příjemně zasytí
Hlávkový salát pro zdraví Salát má vysoký podíl vody, obsahuje důležité vitamíny a minerály, povzbuzuje chuť k jídlu a usnadňuje trávení. Podle… Číst více
Hlávkový salát v mnoha druzích si můžeme dopřát celoročně. Jeho výživové vlastnosti jsou pro nás příznivé
Salát je nutričně hodnotná zelenina, protože jej většinou jíme čerstvý. Obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a organických kyselin, čímž prospívá našemu… Číst více
Přebytečný výpek ze slaniny? Nevyhazovat! Máme pro vás 4 skvělé tipy, jak si s ním poradit
I když se zdá, že s přebytečným tukem po smažení… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více