Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dušený špenát: Na chuť lahodná a zdraví prospěšná zelenina potřebuje jen krátkou dobu dušení a ohřívání špenátu škodí
Zdroj: Toprecepty, EvaCh

Dostali jste chuť na špenát a nevíte, jak dlouho ho dusit? Poradíme také, proč ho chystat jen množství na přímou konzumaci a proč se nevyplatí špenát ohřívat nebo dlouho tepelně upravovat.

Dušený špenát

Špenát patří mezi potraviny, které v nás často vyvolávají protichůdné pocity. Někdo si na něj vzpomene s nostalgií jako na oblíbenou součást nedělního oběda s vejcem a bramborem, jinému se vybaví školní jídelna a poněkud méně lákavá kašovitá hmota. Pravdou ale je, že špenát je mimořádně výživná a zdraví prospěšná zelenina, která si zaslouží čestné místo v každé kuchyni – pokud víme, jak s ním správně zacházet.

Možná je trochu překvapující, že příliš dlouhá tepelná úprava nebo opakované ohřívání špenátu může jídlo znehodnotit.

Jak dlouho dusit špenát?

Určitě se vyplatí přichystat pouze takové množství, které spotřebujeme. Jednou rozmrazený špenát znovu nemrazíme. Špenát je křehká listová zelenina, která se dusí velmi rychle – obvykle stačí jen 2–5 minut.

Jak na čerstvý dušený špenát

Na jaře se vyplatí sáhnout po čerstvém špenátu. Pokud ho budete chystat pro čtyři osoby, budete potřebovat zhruba 500 g špenátu. Vypadá to hodně, ale špenát dušením zavadne a objem se zmenší.

Na přípravu špenátu pro 4 osoby budete potřebovat: 500 g listového špenátu, 1 cibuli, 2-3 stroužky česneku, muškátový oříšek, sůl a pepř, případně i citron. 

  1. Listy dobře opláchněte ve větší nádobě s vodou, aby zůstaly čisté. Pak špenátové listy nechte dobře okapat v sítu. Tím se zbaví množství přebytečné vody. 
  2. Když máte větší listy, odřízněte stonky. Ty totiž bývají tvrdé. Listy pak nasekejte na menší kousky
  3. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno a v nižším a širším kastrolu vyšším dnem ji na oleji osmahněte dozlatova. Pro jemnější chuť můžete klasickou cibuli nahradit šalotkou. 
  4. Na zesklovatělou cibuli přidejte opláchnutý špenát a dochuťte solí, pepřem a česnekem nakrájeným na plátky. Variantou je i česnek sušený. Přidejte špetku muškátového oříšku a případně i několik kapek citronové šťávy pro osvěžení.
  5. Špenátovou směs přikryjte a krátce poduste. Špenát změkne, ale nesmí ztratit svou svěží barvu. Můžete hned podávat. Je také výborný s trochou 30% smetany, kterou zahřejete do zhoustnutí. Můžete do něj i rozklepnout a promíchat vajíčko.

Špenát

ŠPENÁT je listová zelenina bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty. Obsahuje vysoké množství železa, vápníku, hořčíku a vitamínu C, které podporují zdraví kostí, imunitní systém a správnou funkci…

Proč se špenát nemá ohřívat?

Možná jste už slyšeli, že ohřívání špenátu není zdravé – a nejde jen o pověru. Špenát totiž přirozeně obsahuje dusičnany, které jsou samy o sobě neškodné. Problém nastává, když se špenát opakovaně ohřívá, nebo je dlouhodobě tepelně upravován, mohou se přeměnit na dusitany. Spolu s bílkovinami dochází ke vzniku látek, které jsou zdraví škodlivé. Dusičnany můžeme ještě zmírnit tím, že jídlo doplníme o ingredience s obsahem vitaminu C, který brání přeměně dusičnanů na škodlivé látky.

Zdroj informací:
nzip.cz: Špenát

Náš tip: Připravte si dušený špenát podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli