Články Přidat nový článek

  • Vnútornosti Vnútornosti

    18. 9. 2008 Přečteno: 4 344x Vaření tejaja

    Biologická hodnota vnútorností je vyššia ako samotnej svaloviny. Najčastejšie používané vnútornosti sú: pečeň, srdce, pľúca, slezina, jazyk, obličky, mozog, držky. Hovädzí a bravčový jazyk Hovädzí jazyk je najcennejší. Hovädzí alebo bravčový jazyk sa používa  surový alebo...

  • Rozdelenie a použitie hovädzieho mäsa Rozdelenie a použitie hovädzieho mäsa

    18. 9. 2008 Přečteno: 18 548x Vaření tejaja

    Hovädzie mäso je mäso z kráv, býkov a volov. Mäso z býkov je kvalitnejšie, rovnako kvalitnejšie je mäso z mladých kusov dobytka. Hovädzie mäso je farby svetlo červenej, staršie kusy majú mäso hnedočervenej farby. Kvalita jednotlivých častí je rôzna, záleží v prevažnej miere od jemnosti svalových vlákien a obsahu vnútrobunkového tuku....

  • Zelenina a jej zloženie Zelenina a jej zloženie

    18. 9. 2008 Přečteno: 2 145x Vaření tejaja

    Časti rastlín, ktoré sa využívajú ako zelenina, obsahujú mnoho životne dôležitých zložiek. Sušina zaberá v zelenine malé množstvo, veľkú časť tvorí voda, 700 - 950 g / kg. Závisí to od druhu zeleniny. Voda je hlavným rozpúšťadlom ostatných zložiek zeleniny. Hlavnými zložkami sušiny sú bielkoviny, tuky, sacharidy a minerály a...

  • Čo je tofu? Čo je tofu?

    18. 9. 2008 Přečteno: 2 926x Vaření tejaja

    Tofu je prírodný produkt , ktorý sa pripravuje zo sójových bôbov. Najprv sa zo sóje pripraví sójové mlieko, ktoré sa prírodnými zrážadlami vyzráža do sójového tvarohu – syra tofu.  Neobsahuje tuk ani cholesterol, je jedinečným zdrojom vápnika, železa, vitamínov B, vitamínu E, lecitínu, draslíka, horčíka a...

  • Pivo Pivo

    15. 9. 2008 Přečteno: 2 481x Ostatní lenka-m

    Pivo je ušlechtilým nápojem, jehož vznik se odhaduje na dobu před 10.000 roky a je tedy pravděpodobně mnohem starší než chléb. Existují důkazy o pití piva v Mezopotámii z doby 4.000 let před Kristem, ale toto pivo asi nebylo tím nápojem, jaký známe dnes. Svoji dnešní podobu začalo pivo získávat až v novověku, někdy v osmnáctém století....

  • Co víme o salátu Co víme o salátu

    15. 9. 2008 Přečteno: 2 074x Vaření lenka-m

    Z literatury jsem se dozvěděla, že se obyčejný salát začal pěstovat v jihozápadní Asii a odtud se pěstování rozšířilo do Řecka a Říma. Římané pěstovali salát v hojném množství, a to pod dohledem kvalifikovaných zahradníků. Jednalo se o tzv. římský salát, který netvořil takové pěkně kulaté hlávky. Doposud se pěstoval pouze salát...

  • Příprava čajů z léčivých rostlin Příprava čajů z léčivých rostlin

    15. 9. 2008 Přečteno: 3 612x Zdraví lenka-m

    Již za dávných časů si lidé připravovali léčivé čaje z různých rostlin, pomocí nichž se snažili vyléčit sví neduhy. Myslím, že tomu tak je i dnes a nejen k léčení. Jsou lahodné a v letních měsících nás ochladí. Někdo si oblíbil čaje jako náhražku kávy. Někdo z nás si zajde pro bylinkový čaj do lékárny a někdo si jej...

  • Pepř Pepř

    15. 9. 2008 Přečteno: 2 369x Vaření lenka-m

    Pepř patří mezi nejčastěji používaná koření a najdeme jej v kuchyních celého světa. I když je známo více jak 1500 druhů pepře, jako koření se jich používá jen asi šest. Pepř se používal již ve starověku, a v Evropě byl považován za tak vzácný, že se jej používalo i jako platidla. Pepřovník černý je popínavý keř z tropických...

1 18 35 51 65 66 67 68

Zapomněl/a jsem heslo