Články

  • Co víme o cibuli

    Co víme o cibuli

    13. 10. 2008 Vaření Lenka Marešová

    Mezi nejpoužívanější zeleninu v naší kuchyni patří zajisté cibule. Tato zelenina nás provází od nejstarších dob. Poprvé ji objevili ve středoasijských stepích. Cibule, kterou používáme v kuchyni je už rostlinou kulturní. Začala se pěstovat na území Afghánistánu, jihozápadního Pákistánu a Íránu.…

  • Gastronomický slovník

    Gastronomický slovník

    13. 10. 2008 Ostatní tejaja

    Spôsoby prípravy jedla Varenie – najrozšírenejší spôsob prípravy jedla. Možno ním pripravovať všetky potraviny, ktoré sú úplne ponorené vo vode Dusenie – úprava potravín, ktoré sa upravujú vo vlastnej šťave alebo vo vode, v ktorej sú ponorené len sčasti, na potraviny pôsobí aj para, ktorá sa uvoľňuje pri príprave…

  • Co to je kuchyňská sůl?

    Co to je kuchyňská sůl?

    7. 10. 2008 Vaření Lenka Marešová

    Kuchyňská sůl je chemická sloučenina, chlorid sodný. V přírodě se nachází jako nerost halit (sůl kamenná), ale většina je jí rozpuštěna v mořské vodě. V jednom litru je možné rozpustit téměř 360 gramů soli. Mořská voda obsahuje asi 3,5% různých solí, ale existují i vodní zdroje s mnohonásobně vyšším obsahem solí, jako například…

  • Druhy múky a ich použitie

    Druhy múky a ich použitie

    7. 10. 2008 Vaření tejaja

    Druh múky Výrobok Výroba Použitie Pšeničná múka hladká    Múka je vyrobená z pšenice letnej potravinárskej . Výraba sa starým spôsobom mletia, pri ktorom sa vyberajú najbledšie pasáže pri mletí. Vzájomným zmiešaním vznikne múka, ktorá má pri…

  • O chlebu

    O chlebu

    29. 9. 2008 Ostatní Lenka Marešová

    Chléb je asi nejstarší potravinou, kterou člověk vyrábí zpracováním surovin, pokud nepočítáme přímé pečení masa. Počátek historie chleba je spjat s počátkem historie zemědělství. Sběr různých bobulí, kořínků a semen jistě nemohl zajistit dostatečnou výživu člověka a poskytnout kvalitní proteiny nezbytné pro vývoj mozku člověka moudrého…

  • Grilovanie

    Grilovanie

    29. 9. 2008 Vaření tejaja

    Čo grilujeme? Bravčové mäso – plátky krkovičky, stehna, bôčik a plátky panenky Hovädzie mäso - počítať musíte s dlhšou prípravou. Ideálna je roštenka nakrájaná na plátky. Hydina – nevykostené alebo vykostené kuracie krídelká, stehná, kuracie či morčacie prsia. Ryby - vhodné sú pstruhy a losos, pretože ich mäso drží…

  • Co víme o květáku

    Co víme o květáku

    29. 9. 2008 Vaření Lenka Marešová

    Jistě všichni z nás jsme si oblíbili v naší kuchyni květák. Já jsem si do dnes myslela, že bílý květák usazený pěkně uprostřed zelených listů, je květ, ale až z literatury jsem se dočetla, že se nejedná o květ, nýbrž o zdužnatělé stonky a větévky se šupinovitými listy. Název „květák“ pro tuto zeleninu dal v roce 1847 Josef Pečírka. Tento…

  • Nože v kuchyni

    Nože v kuchyni

    23. 9. 2008 Tipy a triky tejaja

    Každý, kto varí, vie, že to, bez čoho sa v kuchyni určite nezaobíde, sú nože. Správny nôž na každú činnosť nám prácu nielen uľahčí, ale aj výsledok bude efektívny a podľa našich predstáv. Preto si nôž vyberáme podľa činnosti, ktorú s ním chceme vykonať. nôž obrázok popis použitie …

  • Co víme o čekance a chřestu

    Co víme o čekance a chřestu

    23. 9. 2008 Vaření Lenka Marešová

    Latinský název pro čekanku obecnou je Cichorium intybus a je z čeledi hvězdicovitých. Původ českého jména čekanka vznikl tak, že tato rostlina s modrým květenstvím čeká v úvozech polních cest na pocestné. Je to původní evropská rostlina. Čekanka je řazena mezi léčivé rostliny a lidé ji využívají již řadu let. Nejprve byla známa čekanka listová. Jej&iacute…

  • Vnútornosti

    Vnútornosti

    18. 9. 2008 Vaření tejaja

    Biologická hodnota vnútorností je vyššia ako samotnej svaloviny. Najčastejšie používané vnútornosti sú: pečeň, srdce, pľúca, slezina, jazyk, obličky, mozog, držky.

  • Rozdelenie a použitie hovädzieho mäsa

    Rozdelenie a použitie hovädzieho mäsa

    18. 9. 2008 Vaření tejaja

    Hovädzie mäso je mäso z kráv, býkov a volov. Mäso z býkov je kvalitnejšie, rovnako kvalitnejšie je mäso z mladých kusov dobytka. Hovädzie mäso je farby svetlo červenej, staršie kusy majú mäso hnedočervenej farby. Kvalita jednotlivých častí je rôzna, záleží v prevažnej miere od jemnosti svalových vlákien a obsahu vnútrobunkového tuku. Hov…

  • Zelenina a jej zloženie

    Zelenina a jej zloženie

    18. 9. 2008 Vaření tejaja

    Časti rastlín, ktoré sa využívajú ako zelenina, obsahujú mnoho životne dôležitých zložiek. Sušina zaberá v zelenine malé množstvo, veľkú časť tvorí voda, 700 - 950 g / kg. Závisí to od druhu zeleniny. Voda je hlavným rozpúšťadlom ostatných zložiek zeleniny. Hlavnými zložkami sušiny sú bielkoviny, tuky, sacharidy a minerály a vitamíny. …

  • Čo je tofu?

    Čo je tofu?

    18. 9. 2008 Vaření tejaja

    Tofu je prírodný produkt , ktorý sa pripravuje zo sójových bôbov. Najprv sa zo sóje pripraví sójové mlieko, ktoré sa prírodnými zrážadlami vyzráža do sójového tvarohu – syra tofu.  Neobsahuje tuk ani cholesterol, je jedinečným zdrojom vápnika, železa, vitamínov B, vitamínu E, lecitínu, draslíka, horčíka a fosforu …

  • Pivo je lék a Češi ho mají nejlepší na světě. Jak se "tekuté zlato" vlastně vaří?

    Pivo je lék a Češi ho mají nejlepší na světě. Jak se "tekuté zlato" vlastně vaří?

    15. 9. 2008 Ostatní Lenka Marešová

    Belgičané si s ním umí vyhrát, Angličané ho pijí teplé a bez pěny, Američani si ho raději vozí od nás. Jestli Česko má nějaký národní poklad, nejsou to ani tak Blaničtí rytíři jako právě pivo. Jak se tohle božské pitíčko vlastně vyrábí?

  • Co víme o salátu

    Co víme o salátu

    15. 9. 2008 Vaření Lenka Marešová

    Z literatury jsem se dozvěděla, že se obyčejný salát začal pěstovat v jihozápadní Asii a odtud se pěstování rozšířilo do Řecka a Říma. Římané pěstovali salát v hojném množství, a to pod dohledem kvalifikovaných zahradníků. Jednalo se o tzv. římský salát, který netvořil takové pěkně kulaté hlávky. Doposud se pěstoval pouze salát…

  • Příprava čajů z léčivých rostlin

    Příprava čajů z léčivých rostlin

    15. 9. 2008 Zdraví Lenka Marešová

    Již za dávných časů si lidé připravovali léčivé čaje z různých rostlin, pomocí nichž se snažili vyléčit sví neduhy. Myslím, že tomu tak je i dnes a nejen k léčení. Jsou lahodné a v letních měsících nás ochladí. Někdo si oblíbil čaje jako náhražku kávy. Někdo z nás si zajde pro bylinkový čaj do lékárny a někdo si jej z…

  • Pepř

    Pepř

    15. 9. 2008 Vaření Lenka Marešová

    Pepř patří mezi nejčastěji používaná koření a najdeme jej v kuchyních celého světa. I když je známo více jak 1500 druhů pepře, jako koření se jich používá jen asi šest. Pepř se používal již ve starověku, a v Evropě byl považován za tak vzácný, že se jej používalo i jako platidla. Pepřovník černý je popínavý keř z tropických monzunov&yacute…

  • Co víme o houbách

    Co víme o houbách

    15. 9. 2008 Vaření Lenka Marešová

    Již staří Římané si vážili hub a připravovali z nich pokrmy. Jsou známy římské předpisy na houbové pokrmy z 1. a 3. století. Například Coetius uvádí ve svých předpisech 13 speciálních pokrmů. Dále předpisy na úpravu hub uváděl Seneca a M. Gavia Apida. Houby se řadily mezi nejvzácnější pokrmy tehdejších hostin. Přípravu hub nikdy…

1 18 35 51 64 65 66 67 68