Postup přípravy
Zveřejněno 29. 7. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Gratinované mangoldové řapíky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7kqr
Moje poznámka
Gratinované mangoldové řapíky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7kqr
Nejnovější recepty
Hermelín ve slanině
Přidáno před 2 hodinami
Řecké bifteki s citronovými bramborami a tzatziki
Přidáno před 3 hodinami
Grilované kuřecí à la šavarma
Přidáno před 5 hodinami
Pečené kukuřičné kuře a pečená zelenina s hummusem
Přidáno před 6 hodinami
Sekaná s mrkví a polentou
Přidáno před 7 hodinami
Kosmatice se sýrem vhodné pro diabetiky
Přidáno před 19 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Buchta z kompotu
Dagemar před 31 minutami
Brokolicová polévka s vločkami
wimra před 1 hodinou
Knedlík z hladké mouky (pro nás, žijící v cizině)
Natalie74 před 1 hodinou
Brynzové placičky se špenátem
supec5978 před 2 hodinami
Gnocchi se sýrovou omáčkou
Sova1 před 2 hodinami
Rychlé tvarohové knedlíky ovocné
Markeeta před 2 hodinami
Lotrinské těstoviny
Stepanka.M. před 3 hodinami
Letní koláč
Freya98 před 3 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Eva1mamina před 3 hodinami
Tématické fráze:
mangoldove řapiky recepty,
mangold recepty,
mangold řapíky - recepty,
mangold řapíky,
řapík,
mangoldové řapíky,
mangold řapíky recept,
mangold rapikaty,
mangold,
řapíky mangoldu,
recepty řapíkatý mangold,
recepty na mangold,
mangold řapíky recepty,
řapíkatý mangold recepty,
mangold řapík,
mangold řapíkatý recept,
mangold top recepty,
řapíky z mangolnu příprava,
řapiky,
mangold rapikaty co mám ráda recepty
Suroviny:
mangoldové řapíky,
sůl,
strouhanka,
vejce,
sýr gran moravia,
olej olivový
Komentáře (38)
Recept ještě nebyl hodnocen 4,0
Vyzkoušel jsem dnes 3 recepty (2x Cathleen, 1x tejaja). Tyto pečené řapíky ve strouhance a sýru všichni hodnotili jako nejlepší.
Tak to zatím podle názorů vypadá, že kdybych řapíky zalila vejcem, posypala směsí strouhanky a sýra a to celé krátce zapekla na vyšší teplotu, bylo by to gratinování.
Zato (a nelogicky?) když jsem řapík ve vejci smočila, aby na něm strouhanka s vejcem líp držela a to celé krátce a na vyšší teplotu zapekla (stejně jako v 1. případě), už by to gratinování nemělo být.
zuzun: mangold pěstujeme na zahradě, dá se otrhávat až do mrazů a je opravdu moc dobrý
Recept se mi líbí
No, podle níže zmiňovaného Maillarda typickým příkladem neenzymatického hnědnutí (tedy gratinování
1974andrea:
Děkuji za ten vyhledavač
Hledám furt něco o dělené stravě...; nic moc jsem nenašel, ale avšak jsem se dobral toho, jak Navir na to prdí
1974andrea:
A co si přejete dozvědět se?
Celou dobu si, podle mého názoru celkem logicky, na svůj dotaz i sama odpovídáte...
Inak, som človekom skutkov, nie teórií, a privítala by som od diskutujúcich vloženie receptu na "pravé" gratinované jedlo. Lebo internet máme všetci a vieme si nájsť, čo potrebujeme. Ale vlastný vložený recept obsahuje toho podstatne viac, čo žiadna teória nenahradí.
Nechci rozdmýchávat nějaké diskuse, asi je to jedno, ten recept a jídlo je suprový, ať už je gratinované či opečené
http://blog.giallozafferano.it/iocucinocosi/coste-...
1974andrea: Andri, jen salamandrem to nebude - máme tu plné 3 stránky gratinovaných receptů. A řízek, pečený v troubě taky nebude hotový za 10-15 minut jako tahle zelenina (dobu zapékání jsem dopsala).
Já tu ty komentáře asi nechám, ať si každý počte, popř. hodí svůj názor
No, ale v diskuzích to za rok, za dva nikdo nenajde... (pokud myslíte že ano, tak mi poraďte jak se dobrat starších témat v diskuzích)
Zde na GRATINOVÁNÍ narazí aspoň ti, kteří to slovo zadají do vyhledavače receptů
Gratinování
je odborný název pro “zapékání povrchu” pokrmu, krátkým působením tepla v salamandru, grilu nebo podobném zařízení, kdy působením horního ohřevu se dosáhne zlatavého zabarvení pokrmu.
Pro potřeby gratinování se používá v restauracích speciální zařízení – salamandr. V salamandru se používají, tak jako v grilu pracujícím se sálavým teplem, infrazářiče. Salamandr je zařízení s odstupňovaně nastavitelným sálávým teplem.
Malá vzdálenost gratinovaného pokrmu od zářičů, kdy jejich povrchová teplota dosahuje až 750°C, umožňuje intenzivní vyzařování tepla a tím rychlou tepelnou úpravu.
Pokrmy gratinujeme ve vhodném inventáři, dle charakteru pokrmu – v ohnivzdorných miskách/ gratinkách/ , porcelánových miskách, v mušličkách nebo přímo na talířích, které pokládáme na rošt.
Ke gratinování používáme již tepelně opracované potraviny, které upravíme na vhodný inventář a pokryjeme strouhaným sýrem, nebo přelijeme speciální omáčkou ke gratinování, lehce posypeme strouhanou houskou, zakápneme rozpuštěným máslem a gratinujeme.
Andrea, tady se syr nerozpusti, protoze se strouhankou a tukem vytvori krustu, kdyby tam nebyla strouhanka a tuk, toz asi by udelal "zvykacku". Teplota musi byt vzdy nad 180°C
Sýr je ve strouhance, krustu udělá - řapíky jsou, když je vezmeš do prstů a ukousneš, něco jako křupavé slané tyčinky s měkkým středem.
Třeba se ještě někdo se svým názorem ozve
Myslíš, že je to hodně vedle? Wikipedie říká, že.....Výraz gratinování je převzat z francouzštiny a znamená zapékání. Při gratinování vzniká krusta, podpořená často použitím strouhaného sýra, strouhanky ap. Slovo je odvozeno od seškrabávání (fr. gratter) právě této připečené kůrky.