Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí sýr

Máte rádi čerstvý sýr? Zkuste si ho tentokrát připravit doma. Je to velmi snadné, stačí vám k tomu tvaroh a trochu běžného koření. Sýr můžete také dochutit vínem nebo pivem, případně podle své chuti.

Hodnocení receptu je 4,8 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

BARRINEK

Snadný

Doba přípravy 15 min Doba přípravy: 15 min bez doby zrání

15 min (15 min příprava, bez doby zrání)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 088 kJ /
499 kcal
Bílkoviny55,00 g
Tuky23,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 80 mg
Sodík 200 mg
Sůl0,40 g
Sacharidy18,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Tvaroh utřeme v misce, osolíme a přidáme trochu kmínu a papriky. Krok 2: Dáme do hrnce, překryjeme plátýnkem a necháme v teple stát několik dní. Krok 3: Domácí sýr má několik chuťových variant. Můžeme ho udělat ostřejší, když tvaroh zalijeme vínem, nebo štiplavější, když ho zalijeme pivem - v tomto případě ho musíme víc hlídat.

TIP: Další recepty na domácí sýr

Zveřejněno 18. 10. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí sýr

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XLxW

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí sýr

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XLxW

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (17)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Robert: Tomu jsme říkali KLIHÁK .....<3

A zkoušel jste někdo sýr dělat i v tomhle přístroji?www.atranet.cz/kuvings-vyrobnik-syru-jogurtovac-a-fermentor. Je to rychlé a velmi snadné.:-):-)

Mě by zajímalo, zda má někdo zkušenosti s fermentorem? Koukám zrovna po Kuvingsu, že bych si ho pořídila, kdyby mi zjednodušil práci.

Robert: :-p:yes::yes::yes:

Přátelé,kupte vaničku plnotučného tvarohu(pravda mrtvého),nakrájejte velmi drobně polovinu romaduru a jeden olomouc,oba jsou živí ke zrání,takže tvaroh toto od nich odkouká,štamprli piva/má kvasinky/ a vše posolit ,trochu kmínu a sladké papriky.Vše dobře promíchat!Dát do asi jedno litrové vyvařené nádoby,dobře utěsnit třeba pečícím papírem.Nechat v teple zrát-za 4 až 5 dnů ucítíte tu vůni.Dobrou chuť R.:-D:-D

Dělala jsem kdysi jako holka s babičkou, zalívaly jsme to pivem, smrdělo to jak bolavá noha, ale výsledek přátelé byl vynikající. Sýr zežloutnul a měl konzistenci roztečených tvarůžek. Na chleba s máslem bomba!:yes::-))

Marsi Mesi: To si pamatuji-dělali jsme to také-smradu,jak v hradu,ale ta dobrota...:-p

jak rozeznám plísen od zákvasu,jak dlouho zraje může být tvaroh olešnický?

Jde to ale nesmí se používat pasterované mléko.

jde to nějak udělat i s normálního tvarohu když nemám možnost domácího mléka ?:-p:-//

Variantu s pivem znám jako klihák, doma jsme běžně dělávali z kupovaného tvarohu a byl výtečný :yes:.

Ja ho prave delam :) zraje mi a uz se nemuzu dockat.
Z kupovaneho BIO mleka s pomoci Mlecne houbicky kefiracky (Tibetan kefir mushroom) vyrabim silny kefir, ktery potom pres platno necham odkapat a do vecera mam vynikajici tvaroh.
Dnes jsem se rozhodla jit v experimentovani dale a smichala jsem ho se soli, paprikou a kminem... a cekam na vysledek.
Pujde o zivy probioticky syr, plny toho nejzdravejsiho z prirody :)
Doufam, ze to bdue brzo!!!
Kreativite zdar!

Sýr musíme dělat z domácího tvarohu - tedy mléka od krávy NE KUPOVANÉHO, které je pasterilizované, potom sýr zplesnivý, zatímco musí zrát. Je živý. Tvaroh z domácího mléka. : Mléko o krávy se nechá zkysnout a zahřeje se. Udělá se sraželina a tase nalije do lněného sáčku a pověsí. Pod sáček se dá nádoba, kam ztéká syrovátka.V sáčku zůstane tvaroh na domácí zrající sýr.

Jani, u mě to dopadlo stejně - myslím, že to tenkrát zplesnivělo :-8:-(.
No ale teď, když mám o něco víc zkušeností... Třeba by se zadařilo. Jinak můj děda dělával domácí sýr z tvrdého tvarohu s pivem a byl vynikající :-p. No jo, jenže děda - šéfkuchař vyučený za první republiky u Šroubka, to je jiný level...;-)

Já jsem to taky kdysi dělala a moc se mi to nějak nepovedlo:-(

Tématické fráze:
domácí sýr, domácí sýr z tvarohu, domácí sýr recept, vyroba domaciho syru, recept na domácí sýr, výroba domácího sýra, sýr z tvarohu, jak udelat domaci sýr, domácí zrající sýr z tvarohu, domácí zrající sýr, recept na domácí tvarohový sýr klihák, domácí tvarohový sýr, klihák, tvarohový sýr, domácí sýr výroba, zrajici syr z tvarohu, jak se dělá sýr, výroba sýru, domácí sýr z tvrdého tvarohu, výroba domácího sýra recept

Suroviny:
tvaroh, paprika sušená sladká, kmín drcený, sůl, víno, pivo světlé

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu