Dobrý domácí sýr - Retro

fb.lib Kuchař:

Pomazánky 15 názorů

57

Suroviny

1/2 kg tvarohu
sůl
10 dkg másla
1 lžička mleté papriky
2 žloutky
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. 1/2 kg tvarohu se nastrouhá, osolí a nechá v létě 3 dny, v zimě týden ležet.

  2. Pak se dá do hliněného hrnku, přidá se 10 dkg másla a lžička papriky, mícháme tím na ohni, až se tvaroh vaří, tvoří bubliny a je lesklý, pak se odstaví a vmíchají se dva žloutky a dá se do hluboké mísy.

  3. Ztuhlý sýr se vyklopí na mísu a podává.

Poznámka

Zde není myšlen tvaroh na strouhání. Naše prababičky a babičky dělávaly tvaroh velmi tuhý, aby dlouho vydržel a neplesnivěl.

Recept z novin Křesťanská žena 1920-50 Rodina a domácnost.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 15 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Dobrý domácí sýr - Retro

  • fb.lib fb.lib(autor receptu)

    Klihák se dělá tak že oslíte tvaroh,okořeníte kořením jaké máte ráda (dával se kmín),dáte do kastrulku zalijete trochou piva,promicháte,znovu trochu zalijete ,vezmete igelit a dáte na vrh kastrůlku kolem ovážete provázkem aby se tam nedostával vzduch a hlavně aby líbezná vůněvás nelákala k ochutnávkám a zhruba po týdnu v teple u radiátoru (v zimě)můžete se pustit do bašty.:-D:-))

    Odpovědět

  • Milena Milena(neregistrovaná)

    chci skusit klihák co dělali naše babičky .čím zalít mléko nebo jak tady píšou i pivem? děkují.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Myslím si, že nie je na škodu oprášiť recepty staré, ktoré neprávom dnes zaznávame. Veď komu sa recept páči, ten vyskúša, možno sfotografuje a fotku priloží. Nie je povinnosťou vkladať recepty len s fotkou. A nemusí byť ani osobne odskúšaný. A takéto recepty už v kuchárskych knihách nenájdeme. Vždy sa nájdu ľudia, ktorým sa bude hodiť, tak buďme radi za každý recept a nepodceňujme žiadny. Už len z toho dôvodu, že autor si dal tú námahu a pridal ho tu pre všetkých s tým najlepším úmyslom. ;-)

    Odpovědět

  • Pája Pája(neregistrovaná)

    Jen ať pan František opisuje!! ;-) Když to čtu vybaví se mi zlaté postřižiny... :-) :-* Jsem moc ráda, za takové recepty a minimálně ten puding chci vyzkoušet... Jen nevím, jaký tvaroh :-//

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Klariska: U některého ze svých receptů František podotýká, že pokud recept nikdy nedělal, ani u nikoho nejedl, píše to do poznámky. Takže pokud u receptu není v poznámce, že recept nedělal, beru to, že s ním má zkušenost. Tohle konkrétně je známý starodávný recept, mám ho ve své kuchařce taky, jen tedy bez těch žloutků.

    Odpovědět

  • Klariska Klariska

    Františku, přidáte někdy taky něco, co jste sám upekl / uvařil, nebo nám jen opíšete celou kuchařku? Tento recept je alespoň zajímavý, ale hromada neozkoušených receptů na pečivo nám to tu moc neobohatí.

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Recept se mi líbí:yes:+5:yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Nikdy nezapomenu na klihák, který mamka nakládala z tvarohu, byl krásně cítit a na chleba s máslem a s hrnkem mléka to byla jedinečná večeře nebo svačina. Dnešní tvarohy jsou příliš sterilní, z těch klihák nejde udělat ;-(

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

    No, mi se to taky líbí:-):yes: Věřím, že foto někdo přidá;-)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    1974andrea: Já jsem to pochopila tak, že se žloutky vmíchají do horké, ale už nevařící se hmoty. Takže úplně syrové nebudou, jen nebudou sražené, jako kdyby prošly přímým varem ;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Já si rovněž myslím, že nevadí staré opisované recepty, dyk i já sem dávám recepty opsané z naší rodinné kuchařky ;-);-):-p:yes:

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Tady se asi bude muset nechat náš normální tvaroh vykapat, aby ztratil přebytečnou tekutinu, ne? Recept se mi líbí, i když s těmi syrovými žloutky se to bude muset rychle zkonzumovat;-):yes:

    Odpovědět

  • Věrka R. Věrka R.(neregistrovaný)

    Taky se mě recept líbí a uvítala bych, kdyby bylo na sýr víc takových obyčejných receptů.

    Odpovědět

  • Pavla Pavla(neregistrovaná)

    Mě to ani trochu nevadí, že autor opisuje z novin. Já tyhle recepty totiž vůbec neznám, a jelikož nepatřím k movitějším lidem, tak takové recepty jedině uvítám. A mám dojem, že už brzy se hodí nám všem, umět "vařit po staru".
    A paní Kroupová, já taky nemám digitální foťák, takže kdybych se tady zaregistrovala, tak by to taky vypadalo, že jenom "opisuju z novin".

    Odpovědět

  • Kroupovka Kroupovka

    proč sem opisuješ recepty z novin ? Pochybuji, žes je kdy dělal. Nebo nemáš foťák, abys je vyfotil ?? :-!

    Odpovědět

1

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo