Domácí pivní sýr

Yvona Kuchařka: Yvona

Sýry 20 názorů

Suroviny

500 g měkkého tvarohu
3 dl piva (světlého)
špetka kmínu
špetka mletého pepře
1 lžička soli
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Ve větší nádobě rozmícháme tvaroh s kořením, solí a zalijeme pivem.

  2. Přikryjeme a necháme při pokojové teplotě 5 dnů uležet.

  3. Dobře proleželý sýr má nažloutlou barvu.

  4. Mažeme na chleba s máslem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 113 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domácí pivní sýr

  • Martin Martin(neregistrovaný)

    Pavlíček: Ja si pamätám, že sa predával v takých kockách. A keď bol správne vyzretý, tak mal takú krémovo-maslovú štruktúru a nedrobil sa. Potom sme si ho na tanieri dochutili, zaliali pivkom a vymiešali.

    Odpovědět

  • MarieH. MarieH.(neregistrovaný)

    Přečetla jsem si recepty na výrobu pivního sýru a vzpomněla že maminka jej dělávala z tvrdého tvarohu tak jak píšete, sůl, kmín a světlé pivo.Povázala sklenici a nechala na teplém místě několik dní až tvaroh zklihovatěl. Byl to docela smrádek, ale neskutečná dobrota.
    Teď jsem našla na nettu podobný recept:

    http://hejdikuchyn.txt.cz/clanky/73560/pomazanka-domaci-syr/

    Odpovědět

  • milan milan(neregistrovaný)

    Chci se zeptat, jak dlouho vydrží tento pivní sír v lednici?;-)

    Odpovědět

  • Pavlíček Pavlíček(neregistrovaný)

    Pamatuju,za socialismu prodával třený pivní sýr s cibulí.Jeho název byl Kastelán.Ingredience pouze tvaroh,sůl,sladká mletá paprika,nepasterizované pivo s cukrem(dnes pasterizované tak 11°Kozel),cibule.Vše tyčovým mixérem rozmixovatdát do nízké široké nádoby,mikrotermový sáček zajistit gumičkou nechat zrát při pokojové teplotě do 7dnů.Občas promíchat.Kdo chce uspíšit,přidá než bude mixovat na 0.5kg tvarohu na drobno nakráté 3kolečka tvatůžků nebo jeden romadur.S pivem i cibulí opatrně,jinak zhořkne.Žádný kmín ani pepř.Tvaroh pouze Choceňský,tenv kostce,balený se syrovátkou v igelitu, je bez škrobu,ostatní kromě farmářského mají přidaný škrob,který nahrazuje sušinu a nekvasí.Farmářský býva tučnější což zpomaluje zrání.Když přidají tvařůžky nebo romadůr tuk nevadí.Poměr musí každý naučit sám podle chuti.Paprika má jen slabě obarvit,dosolit dá také,má být spíše slanější,s pivem opatrně,aby nebylo řídké,jen s tou cibulí opatně.Nikdy nedělat z termizovaného tvarohu.Pokud stane že bude řídké,můžete během zrání přidat tvaroh,ale použít opět tyčový mixér.Přeji úspěch a budete mlaskat.

    Odpovědět

  • vera vera(neregistrovaná)

    Maminka si tento sýr běžně dělávala. Provedla jsem přesně podle návodu (tedy nikoliv maminčina, ale ten, který byl uveřejněn v receptech na internetu). Použila jsem 0,50 kg "farmářského tvarohu", dala přesnou kávovou lžičku soli, špetku pepře, špetku kmínu a zalila 3 dcl světlého piva. To jsem provedla včera v 17,00 hod. Dnes v 17,00 hod je to nějaká ani hmota ani tekutina. No, nevím, co z toho bude pátý den.
    Naložený tvaroh se vždy dával do široké zavařovačky - dnes se už nedělají, přikryl se čistým plátnem a plátno se přivázalo motouzkem nebo připevnilo gumičkou. naložení.http://www.toprecepty.cz/images/design/smajlici/14.gif

    Odpovědět

  • dan dan(neregistrovaný)

    to pivo se tam zamíchá, nebo se to s ním jen zalije?

    Odpovědět

  • Alexiss Alexiss

    mona:podle mne je to jedno,podle toho,kde zrovna nakupuji,ale třeba vám někdo poradí nějaký konkrétní

    Odpovědět

  • mona mona(neregistrovaná)

    Děkuji za okamžité reakce, koupím tedy tvaroh balený, snad už se mi to povede. Ještě bych se chtěla zeptat, jaký tvaroh přesně kupujete značku, ať zase něco nepokazím a sýr bude tedy po pěti dnech tuhý?

    Odpovědět

  • Alexiss Alexiss

    mona: světlé 10° a tvaroh balený,ovšem nejlepší je domácí

    Odpovědět

  • Yvona Yvona(autorka receptu)

    Do tohoto sýru nebo většiny se používá tvaroh ta kostka ve stříbrném alobalu a pivo se dává světlé

    Odpovědět

  • mona mona(neregistrovaná)

    Alexiss: ano použila jsem tvaroh z vaničky, nevěděla jsem, že je to špatně :-(. Jaký mám teda koupit správný? Ještě bych se chtěla zeptat , jaké používáte pivo?

    Odpovědět

  • Alexiss Alexiss

    mona:a nepoužila jste tvaroh z vaničky?-s tím se to nikdy nemůže podařit,konzervanty brání té správné reakci

    Odpovědět

  • mona mona(neregistrovaná)

    Teď je to čtvrtý den, co mám sýr uležený. Dala jsem to do sklenice a zavíčkovala. Třetí den jsem trochu odlila do skleničky a dala přes noc do ledničky. Vůbec to ale neztuhlo a je to pořád ve velmi tekutém stavu, nemožné namazat na chleba. Poradíte mi prosím? Zkouším to poprvé.

    Odpovědět

  • mary69 mary69

    Yvona:Díky, odpoledne jdu na to:-*

    Odpovědět

  • Yvona Yvona(autorka receptu)

    mary69 tvaroh používám kupovaný

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: pivní sýr domácí pivní sýr z tvarohu pivní sýr recept pivní sýr z tvarohu recept na pivní sýr vyroba pivniho syra nalozeny tvaroh jak vyrobit pivni syr výroba domácího pivního sýru výroba pivního sýru domácí sýr sýr kastelán pivní sýr recepty sýry recept pivní sýr jak udělat pivní sýr sýr z tvarohu,soli,kmínu pivní sýr kastelán pivni syr vyroba sýr z tvarohu