Paneer

michsamant Kuchařka: michsamant

Sýry 26 názorů

Suroviny

1 l mléka
4-5 lžic šťávy z citronu
Recept si zatím oblíbilo 15 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Mlieko vlejeme do hrnca a chvilu zhrievame na silnom ohni. Nesmie sa zacat varit.

  2. Prilievame 3 lyzice citronovej stavy a hned miesame. Zacne nam hustnut. Hned ako sa mlieko zacne zrazat ohen stiahneme na najslabsi a chvilu miesame.

  3. Pridame este 1-2 lyzice stavy z citrona a miesame. Mlieko by sa malo zacat oddelovat od vody. Akonahle sa oddeli, odstavime z ohna.

  4. Nachystame si bud tenku latku (muslin) alebo ja pouzivam obycajne sitko a misku, na ktoru si polozime sitko. Mlieko scedime, vodu z misky vylejem.

  5. Vareskou zbokov paneer stlacame smerom do stredu, aby sme vytvorili hrudku. Nechame ho odlezat na sitku, aby odkvapkala vsetka prebytocna tekutinu.

  6. Po hodine paneer obratime, zbokov popritlacame smerom dostredu vareskou a znova nechame odlezat 2-3 hodinky.

Poznámka

Paneer je indicky syr, nieco ako nas tvaroh,ale tuhsi na tolko, ze sa da pekne krajat na kocky.

http://akochutimasala.blogspot.in/2010/04/domaci-p...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Paneer

  • michsamant michsamant(neregistrovaný)

    Andrej: Tesim sa, nech sa vam dari :-8

    Odpovědět

  • Andrej Andrej(neregistrovaný)

    Panír sa podaril z kozieho mlieka. ďakujem za recept...

    Odpovědět

  • Simonice Simonice(neregistrovaný)

    Já používám kyselinu citronovou.Šťáva z citrónů u nás nějak nefunguje :-p Sliju syrovátku a ještě někdy dosolím + bylinky a nechám dokapat v zavěšeném plátýnku...

    Odpovědět

  • jana jana(neregistrovaná)

    Ja som zo zvedavosti pouzila 1 liter trvanliveho krabicoveho mlieka a paneer sa podaril aj z neho. Vyslo mi 125g syra vybornej chuti :) Mozno z normalneho mlieka z automatu toho syra vyjde viac, ale kazdopadne, da sa spravit aj z krabicoveho :)

    Odpovědět

  • Michaela S. Michaela S.(neregistrovaný)

    Tak kravy maju dost nekvalitne mlieko. Alebo vam ho riedia vodou. Recept funguje dobre s kvalitnym mliekom. ;-)

    Odpovědět

  • renata renata(neregistrovaná)

    Tak mám stejnou zkušenost jako pavla. Dělala jsem z 1,5litru mléka z kravína, sráželo se to dle popisu, ale sýra je hrozně malinko- necelých 100g. Po scezení a zjištění, jak je toho málo, jsem dala mléko znovu na sporák a přidala znovu citron a pak i trochu octa s vodou, ale už se nesrazilo nic, takže " odpad" je fakt velký, pokud někdo syrovátku nemusí. Osobně litr taky nezkonzumuji, ještě že máme psy a můžu jim zbytek rozdělit, vylít to do kanálu by mi bylo dost líto.

    Odpovědět

  • arrefeena arrefeena

    Pavla: musíš dát více citronu, dobře funguje citronová štáva z koncentrátu a znovu vrátit na oheň

    Odpovědět

  • Hanka Hanka(neregistrovaná)

    Petr Kozel:Z jednoho litru nemůže býr nikdy tříkilová šiška sýra;-)

    Odpovědět

  • Petr Kozel Petr Kozel(neregistrovaný)

    Pavla:nevím jak jste postupovali ale nam se osvedcil ocet a mame z litru koziho mleka 3kilovou sisku syra s prichuti paprikase:yes:

    Odpovědět

  • Alcakv Alcakv

    Tak já mám tento recept z novin a tam se zase píše, že mléko se má vařit, jak se začne vařit,tak vypnout a přidat šťávu z citronu nebo ocet. Sýr se povedl.

    Odpovědět

  • Pavla Pavla(neregistrovaná)

    Tak jsem zkoušela včera udělat, a jsem z toho absolutně nešťastná;-(. Mám mléko od krávy. Takže jsem použila toto mléko. Srazilo se mi jen nepatrné množství, a zbytek ani ťuk, takže jsem sýra měla takovou malou kuličku, asi jako tenisový míček. Čím to? Zbytek mléka jsem musela vylít...;-(

    Odpovědět

  • michsamant michsamant(autor receptu)

    neskusala som solit, takze neviem odpovedat

    Odpovědět

  • suzanna suzanna

    Michsamant, myslíš, že by se mléko dalo v průběhu přípravy osolit, aby pak byl sýr slaný třeba jako balkán?

    Odpovědět

  • michsamant michsamant(autor receptu)

    ja ho zabalim do alobalu a dam do chladnicky. netreba ziadnu vodu.

    Odpovědět

  • Lucasinka Lucasinka

    Paneer udelan, jen to srazeni me pozlobilo. Nevim, kde se stala chyba, ale musela jsem pridat i trochu syridla (ocet s vodou), aby se mleko srazilo. Ted lezi v sitku a ceka na obraceni..zitra ho pouziji do ciny :) Jen by me zajimalo, jak ho v lednici uchovat. Ve vode jako tofu nebo jen tak suche?? Bodik cislo 10 je zaslouzeny :-D

    Odpovědět

Předchozí 1 2

TIP dne na email

Tématické fráze: paneer sýr paneer paneer recept domaci syr z mleka a citronu shahi paneer recept paneer recepty domácí balkán z tvarohu panir domácí paneer domácí sýr paneer paneer sýr recept paneer kde koupit syřidlo kde koupit paneer shahi paneer domácí sýr citron paneer výroba výroba paneer mléko citron výroba sýra domaci syr z citronu