Mandlový mazanec
Mandlový mazanec je lahodné pečivo, které láká svou nadýchanou a vláčnou konzistencí. Vychutnejte si ho jako svačinu s máslem nebo s oblíbeným džemem, či jako sladkou pochoutku k čaji či kávě.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 19 533 kJ / 4 669 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 112,33 g |
| Tuky | 205,44 g |
| Vláknina | 32,86 g |
| Cholesterol | 1,53 g |
| Sodík | 1,33 g |
| Sůl | 4,19 g |
| Sacharidy | 576,16 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rozinky namočíme alespoň na 30 minut do horké vody. Zvlášť namočíme na 30 minut do horké vody pokrájené mandle nebo ořechy..
Krok 2: Mouku prosejeme do mísy, uděláme v ní důlek, vlijeme 180–200 ml vlažného mléka, rozdrobíme do něj droždí, posypeme moukou a necháme vzejít kvásek, bude to trvat půl hodiny i déle.
Krok 3: Pak přidáme cukr, žloutky, vejce, mleté mandle, máslo, sůl a citronovou kůru.
Krok 4: Rukama či vařečkou vypracujeme vláčné, ale pružné a pevné těsto (v případě potřeby přilijeme další mléko, nebo přisypeme pár hrstek mouky, klidně i hladké).
Krok 5: Těsto pořádně propracujeme (10–15 minut) a pak přidáme většinu krájených mandlí (nebo všechny, jestli je nechceme navrch) a důkladně prohněteme.
Krok 6: Těsto poprášíme moukou a necháme ho v míse zakryté čistou utěrkou vykynout aspoň na dvojnásobek, trvá to 1,5–3 hodiny.
Krok 7: Vykynuté těsto prohněteme, zapracujeme rozinky a vytvarujeme 1–2 bochánky. Posadíme je na plech vyložený papírem na pečení a necháme opět kynout, nejméně 30 minut, ale klidně i hodinu. Mezitím rozehřejeme troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C.
Krok 8: Pak bochánek/bochánky potřeme rozšlehaným vejcem a následně nařízneme do kříže a pokud chceme, posypeme nakrájenými mandlemi.
Krok 9: Vložíme do trouby a pečeme 5 minut, pak troubu ztlumíme na 150/130 °C a pečte ještě asi 55 minut (platí to, pokud pečeme jeden mazanec, dva kousky se budou péct zhruba o 10 minut kratší dobu). Kdyby mazance moc rychle tmavly, zakryjeme bochánky namočeným svačinovým papírem, případně při dopékání jen ztlumíme troubu.
Krok 10: Uděláme test špejlí – zapíchneme ji do mazance, a pokud vyjde úplně suchá, mazanec vyndáme i s plechem z trouby a necháme vychladnout. Před nakrojením mazanec poprášíme moučkovým cukrem.
Zveřejněno 18. 9. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mandlový mazanec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8023
Moje poznámka
Mandlový mazanec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8023
Nejnovější recepty
Kapřík podle pánů z Rožmberka s bramborami
Přidáno před 1 hodinou
Losos na pomerančích z pánve
Přidáno před 2 hodinami
Pomazánky na jednohubky
Přidáno před 3 hodinami
Linecké s kávou
Přidáno před 3 hodinami
Perníkové piškotky
Přidáno před 4 hodinami
Chlebíčky s řepným hummusem
Přidáno před 4 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Linecké cukroví
Evellinka před 49 minutami
Květákový mozeček
radekfiala před 52 minutami
Staročeská pučálka
Iricek před 1 hodinou
Hovězí plátky ve vlastní šťávě
Klar98 před 1 hodinou
Perníčky, které jsou hned měkké
eskalina před 1 hodinou
Jablkový koláč litý na plech
Marisai před 2 hodinami
Šunkofleky se sýrem
Ivyjg před 2 hodinami
Bezpracný perník
Fitulka před 3 hodinami
Báječná jatýrka na slanině
Fitulka před 3 hodinami
Vydatná fazolková polévka
Fitulka před 3 hodinami
Tématické fráze:
mazanec,
mazanec recept,
recept na mazanec,
mazanec apetitonline,
nejlepsi mazanec apetitonline,
recept mazanec,
recept na mazance,
recepty na mazance,
mandlovymazanec,
výběrový velikonoční mazanec,
mazanec s mandlemi recept,
bochánek apetitonline,
mazanec s anýzem,
mazanec top recept,
apetitonline.cz/menu/velikonoce,
výběrový bochánek
Suroviny:
mouka polohrubá,
mléko,
droždí čerstvé,
cukr krupice,
mandle,
máslo,
sůl,
žloutek,
vejce,
mandle,
rozinky,
kypřící prášek,
mandle,
rozinky,
vejce,
cukr moučkový
Komentáře (2)
Nebylo by lepší recept vypsat podle sebe, toho, co máš vyzkoušeno? Ne všichni čtou i Poznámky...
Mazanec máš krásný a věřím, že chutnal