Bochánek M.Š.

Vaclav Fronek Kuchař: Vaclav Fronek

Doba přípravy: cca 2 hod. 20 - 26 (dva malé bochánky) Moučníky , Ostatní 9 názorů

Suroviny

500 g hladké mouky
1 vanička tvarohu (250 g)
1 vanilkový cukr
110 g práškového cukru
1 celé vejce
1 prášek do pečiva
9 lžic oleje (může být nahrazeno Herou a pod)
8 - 10 lžic mléka (nebo raději šlehačky na vaření)
rozinky namočené v
1-2 lžících rumu
kandované ovoce
kůra z 1/2 citrónu + jeho šťáva
špetka soli
Vajíčko na potření + mandlové lupínky na posyp
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Utřeme cukry s vajíčkem, olejem a vmícháme tvaroh, přidáme citrónovou kůru, šťávu a špetku soli.

  2. Vmícháme zbytek (mouka s práškem do pečiva), vlijeme rum s rozinkami, případně kandované ovoce a přilijeme cca 8 lžic smetany a nejlépe rukama na vále vypracujeme vcelku tuhé těsto.

  3. Podle potřeby přidáme ještě smetanu nebo mléko.

  4. Hladké těsto rozdělíme na dva malé bochánky a dáme odpočinout cca na 1 hodinu (do tepla).

  5. Posléze prořízneme vršky bochánků (aby moc nepraskly), natřeme vajíčkem a posypeme lupínky mandliček.

  6. Pečeme v předehřáté troubě na cca 180-190°C po dobu 25 minut. Pak ubereme na 150-160°C podle zvyku a dopečeme. Zkusíme špejlí.

Poznámka

Je nutné vycházet ze zkušeností včetně znalostí pečení naší trouby. Recept je od "Budějčačky" a bývalé spolupracovnice Marušky Šafaříků .

Ať se vám dílo daří a sporák dobře vaří.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 9 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Bochánek M.Š.

  • Kacenka11 Kacenka11

    Bochánek je naprosto luxusní. Pokaždé, když k nám jede moje mamina na návštěvu, má jediné přání a to, abych jí upekla tenhle úžasnej bochánek. Dávám za 1smajlik

    Odpovědět

  • Kačka Kačka(neregistrovaná)

    Bochánek je naprosto luxusní. Pokaždé, když k nám jede moje mamina na návštěvu, má jediné přání a to, abych jí upekla tenhle úžasnej bochánek. Dávám za 1:-p

    Odpovědět

  • eva hubova eva hubova

  • Marybar Marybar

  • Paprika Paprika

    Václave - u nás zase frčí vánočka i během roku. A manžel ji má nejraději s máslem a medem.:-p:-p Krásné bochánky Buša upekla, má u mně + ;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Vašku, vyzerá to skvele! Robím obdobne tvarohovú štólu - teda suroviny totožné. Tvoj obrázok ma navnadil a určite vyskúšanie príde na radu. Ďakujem! +

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    tedy Vašíku,zase trochu jiný bochánek,chce to vyzkoušet,tak si ukládám a bod dávám.:yes::-K

    Odpovědět

  • misza misza

    Vašku vypadají hodně jedle.:-p Ukládám a dávám 1 bodíka :yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: jak vařit vejce aby nepraskly nejrychlejší a nejchutnější velikonoční bochánek vaření vajec aby nepraskly nejlepsí bochánek jak dlouho péct bochánek jak dlouho se peče bochánek bochánek s olejem bochánky jak upéct bochánek aby vejce nepraskly recepty pro mš recepty cz.m jak uvarit vajicka aby nepraskly bochánek s rozinkami nejlepší bochánek velikonoční jak se pece bochanek pečeme bochánek jak varit vajicka aby nepraskly aby vejce při vaření nepraskly recpty cz m