Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřové nudličky s vůní nového koření a zakysanou smetanou

Hodnocení receptu je 5,0 (45×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mirca75 mirca75

Středně náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 50 min

60 min (10 min příprava + 50 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 220 kJ /
1 248 kcal
Bílkoviny133,09 g
Tuky53,94 g
Vláknina17,55 g
Cholesterol 480 mg
Sodík 651 mg
Sůl1,45 g
Sacharidy51,05 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vepřové maso nakrájíme na hrubší nudličky a promícháme se lžičkou oleje a novým kořením. Můžeme nechat odležet. Krok 2: Zeleninu si očistíme a nakrájíme na kostičky. V pekáčku (kastrolu) rozehřejeme lžíci oleje a 2 lžíce másla, vložíme na jemno nakrájenou cibuli a restujeme do sklovata. Pak vsypeme zeleninu a restujeme jí několik minut, až nám začne krásně vonět a pouštět barvu. Krok 3: Poté vložíme maso a zprudka ho opékáme do zatažení. Přidáme bobkový list, podlijeme horkou vodou (do poloviny výšky masa), osolíme a jemně opepříme. Krok 4: Poté pekáček přikryjeme poklicí a vložíme ho do předehřáté trouby na 180 °C. Pečeme do změknutí masa. Dle potřeby podléváme. Krok 5: Měkké maso vyjmeme stranou, do vypečené šťávy se zeleninou přidáme mouku a za stálého míchání jí zarestujeme. Pak podlijeme vodou, rozmícháme a necháme přejít varem. Krok 6: Po 15 minutách omáčku rozmixujeme a nebo přepasírujeme na hladkou omáčku. (Lze zahustit i moukou rozmíchanou v zakysané smetaně). Krok 7: Vložíme zpět maso, přidáme zakysanou smetanu, promícháme a necháme lehce přejít varem. Podle chuti dosolíme - můžeme i jemně dosladit - ovoníme čerstým pepřem a podáváme. Krok 8: Jako příloha se hodí houskový knedlík, gnocchi, brambory.

TIP: Jak udělat domácí gnocchi

Zveřejněno 14. 9. 2010

Poznámka autorky mirca75

Recept jsem si našla na zadní straně balíčku s kořením a lehce jsem si ho upravila.

Jídlo je krásně voňavé, jen pozor! abyste to s novým kořením nepřehnali. Doporučuji držet se receptu.

Mouky se dává tolik, kolik chceme mít omáčky - ke knedlíkům více,...ale nejlepší je jen rozmixovaná zelenina a přidat zakys. smetanu. Krásně v tom vynikne, to propojení chutí.

Zakysanou smetanu používám jihočeskou proto, že se mi v teplých jídlech nesráží.

Jinak zakysanka musí mít pokojovou teplotu! Nebo si ji nejdříve "ohřejeme" přidáním trošky omáčky a pak teprve vlijeme do kastrolu, jinak se nám srazí.

NOVÉ KOŘENÍ je výrazné koření, které se používá v rozumných dávkách do polévek (vývary, zahuštěné-bramboračka,...), smetanových omáček, paštik, k masu hovězímu, skopovému, zvěřině, drůbeži, do rýže a nezbytné je při nakládání hub, zeleniny, okurek. Vhodné je též do těžce stravitelných pokrmů.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oyOY

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oyOY

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (24)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

:-)<3:yes: recept se mi líbí :-K

Výborné!:-8

Recept vypadá velmi zajímavě, vyzkouším, díky. Souhlasím s rozmixovanou zeleninou bez mouky, dělám tak i svíčkovou, hodně zeleniny, žádná mouka. V létě používám místo zahuštění moukou, dušenou rozmixovanou cuketu, je to výborné i do guláše.:yes:

Děkuji za dobrý oběd, pochutnali jsme si :yes:. Jako přílohu jsme měli halušky a byla to dobrá volba. Přidávám bodík a fotečku.

nemá chybu, jen to, že nejdřív napíšete maso nakrájet na nudličky a pak dál vyjmout maso stranou... no je to fakt unikátní lovit nudličky mezi zeleninou, příště bych ho nechala vcelku... ;-)

Miri,
dnes jsem vařila podle tvého receptu a spěchám s pochvalou a jedním obrázkem. Díky za inspiraci k dnešnímu obědu:-K

Milá Mirko,moc zdravím z Olomouce,protože mi došla inspirace,co stále vařit,našla jsem Tvůj recept- vepřové nudličky- super. Našla jsem i další Tvé recepty,takže můžu oblažit manžela dobým papu. Smekám před Tebou,jsi stejný ročník jako moje dcera,ale já Ti nesahám ani po kolena s vařením,prostě kdo umí ten umí,a Ty toho umíš opravdu moc. Ahoj Karin

Moc zaujímavý recept,ako stvorený na zimu,ukladám;-):yes:

:-pUkládám;-)a bude se vařit:-))+:yes::yes:

Díky všem za milé komentáře:-). Budu moc ráda pokud zkusíte a pak dáte vědět,jak chutnalo;-). Něco víc o novém koření,jsem napsala do poznámky.
Papriko:-),já mleté používám,ale jinak si ho do tady toho jídla můžeš třeba nadrit v hmoždíři a nekupovat celý sáček. Mleté tu není podmínkou;-).
Elizo:-),trochu svíčková,ale hlavně trochu něco jiného:-p. Já jsem si na téhle voňavé kombinaci moc pochutnala a ani jsem k tomu nepotřebovala knedlíky;-).

Miru:-Kdalší dobrota:-p jež cuká našimi koutky;-)mleté nové koření mám ráda, používám jej s citem téměř všude i když to postup receptu neudává:-8, 11.bodka je udělena a já mámtip na víkendové jídlo;-):yes:

Mirčo75 - je to mňamka - dělávám, kluci měli o víkendu - doporučuji- chuťově opravdu svíčková - nezklame:yes::-p

Miruš :-) - to je zase krása a vonět to musí úžasně.:-p :yes::yes:
Mleté nové koření vůbec nemám a tak jsem ho nikdy ani nepoužívala, musím se po něm mrknout.;-) +

Paprika: A co třeba místo shánění mletého, použít hmoždíř?🤔😜

Hm, to bych mohla vyzkoušet...:-p Taková jako hóódně zjednodušená a rychlejší svíčková - myslím chuťově, ne? :-)

:yes:

nove korenie je po ligurceku moje najoblubenejsie..hyyyyy:-O, skoro som zabudla na adziku. kde je nove korenie, tak to musi byt skvele jedlo

Mirko, díky za inspiraci, plec bych měla. Na zítra bych už měla něco nachystané, ale pozítří zkusím. Zakysanku většinou ráno koupím a už ji nechám na lince, nedávám do lednice, právě proto, aby se nesrazila.:yes::yes:

Mirčo, tak ode mne putuje první bodík:-p

Tématické fráze:
vepřové nudličky, vepřové nudlicky na houbách, kuřecí nudličky se zakysanou smetanou, vepřová plec na nudličky, jídlo se zakysanou smetanou, pokrmy se zakysanou smetanou, jídla se zakysanou smetanou, vepřové nudličky na smetaně, jidlo se smetanou, pokrmy ze zakysané smetany, vepřové maso se zakysanou smetanou, vepřové na houbách se zakysanou smetanou, jídla se smetanou, vepřové se zakysanou smetanou, nakládání svíčkové před pečením, vepřové nudličky recept, vepřové maso na houbách se smetanou, vepřové se smetanou, jak zahustit smetanou, svíčková se zakysanou smetanou

Suroviny:
plec vepřová, sůl, pepř bílý mletý, koření nové koření, bobkový list, zelenina kořenová, cibule, olej, máslo, mouka hladká, smetana zakysaná, voda

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu