Letní zapékaný lilek

Suroviny

2 lilky
cca 100 g uzená masitá slanina
kapka oleje
1 cibule (na kostky)
2 stroužky česneku
hrst drobně krájených fazolkových lusků
15 ks cherry rajčat
pepř
sůl
200 ml zakysaná smetana
1 vejce
50 g uzený sýr
petrželka

Postup přípravy receptu

  1. Baklažány umyjeme,odrežeme stopku, pozdĺžne prekrojíme, časť dužiny vydlabeme. Vydlabanú dužinu pokrájame na malé kúsky, nasolíme, nasolíme aj lodičky z baklažánu. Necháme odstáť, kým sa nevypotia, potom tekutinu vytlačíme.

  2. Na kvapku oleja dáme roztopiť na kocky nakrájanú údenú slaninu, keď povolí, pridáme cibuľu, o chvíľu pokrájaný cesnak, pokrájané paradajky, vyžmýkanú baklažánovú dužinu a malé kúsky luskov.

  3. Okoreníme mletým čiernym korením, premiešavame a pomaličky necháme dusiť, kým fazuľka nezmäkne, príp. zakvapneme aj vodou. Ku koncu sa tekutina má odpariť. Ochutnáme - ak treba, dosolíme (slanina je slaná a solili sme baklažán!). Odstavíme.

  4. Do kyslej smotany vmiešame 1 vajce, zalejeme zmes na panvici, vmiešame posekanú petržlenovú vňať.

  5. Naplníme lodičky a dáme pomaly piecť, cca 40 minút. Pred dopečením posypeme strúhaným syrom.

Poznámka od kuchařky

Servírujeme napr. s varenými zemiakmi, omastenými maslom.

Na obrázku chýba posyp syrom, nakoľko v noci zmizol z chladničky.

Komentáře k receptu Letní zapékaný lilek

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    Ivanka, teší ma.

    Odpovědět

  • Ivana79 Ivana79

    Neviem,či Špagetka vyskúšala,keď nie tak som asi prvá a hneď dávam bod a chválim;-):yes:Výborné:-pNamiesto luskov som dala šampiňóny a navrch plátkový syr.Ako prílohu plnené zemiaky:-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

  • mysulka mysulka

    :-pMagdalenko ukládám:-p a dávám +1:-p, lilek miluju

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    Som si myslela, že je to jav iba u nás...Kedysi som robila deckám desiatu do školy už večer, lebo ráno by nebolo z čoho...
    Moja svatka má v chladničke "zakázanú" policu, t.zn. - vecí tam uložených sa NIKTO nedotkne. Ale jej rodina je vycvičená, u nás by každý "iba" nakukol a "iba" ochutnal a nakoniec by tam sotva čo ostalo...

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Magdi, má to smysl, to by člověk pak neměl z čeho vařit..;-)
    Můj táta vždycky všechno snědl, tak to maminka zavedla tak, že nakoupila, hned uvařila a v ledničce nic nebylo a svačiny do školy nám schovávala do mrazáku. Jenže chodila nakupovat i dvakrát denně (nebo posílala nás), ale na druhou stranu nikdy nechodila do práce, tak si to mohla dovolit. Výsledkem bylo, že ušetřila, táta aspoň příliš netloustl a my se ségrou jsme byly krásně štíhlé (jako ona).

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    Plenia, potvory...niekedy dám ceduľu, niekedy sa hanbím, že niekoho chcem takto odháňať od zásob, ale asi to MÁ ZMYSEL odháňať...
    Elizka, ďakujem za poklonu.;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Magdi, u vás taky skřítci v noci plení ledničku a špajzku? :-O:-D:-D Já třeba dám něco do ledničky a zabalím s nápisem -Nebrat, na zítřejší oběd - a představ si, že znizí i ten obal a nenajdu ho ani v koši :-D:-D:-D

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Samé dobrůtky...to si uděláme :-p:-p. Magdalenko, máš stále pěknější fotky ;-).

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    Tie potvory (potvora) robia v noci nájazdy...zabudla som dať ceduľu - zákaz dotýkať sa!

    Odpovědět

  • maris maris

    U nás zítra nebude, protože tady lilek nekoupím a momentálně žádný nemám, ale později určitě +:-)
    Myslím, že sýr z ledničky snědl F.;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Ještě že už jsem po obědě, tak zítra ;-) :-p:-p:yes::yes:
    A na tohle bude výborná ta Vahalova slanina ;-):-p

    Odpovědět

Tématické fráze: zapečený lilek zapékaný lilek lilek recepty lilek top recepty zapečený lilek recept lilek do mrazaku zapékané lilky baklažán recepty lilek recept zapékaný baklažán lilek zapékaný zapečený baklažán obed z lilku top recepty lilek zapékané lilek lilek zapečený zapečený lilek s červenou řepou zapečený lilek recepty recepty lilek zapečený lilek s mletým masem